Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Nyugdíjas Akadémia Csornán: Múzsák és megújhodás a kortalan művészetben

Csizmadia István a művészet világában tett kalandozásra hívta hallgatóságát a csornai művelődési központban. A múzsák szerepét három művész – Czóbel Béla, Berény Róbert és Czigány Dezső – munkásságán keresztül mutatta be.

A Csornai Nyugdíjas akadémia legújabb ismeretterjesztő sorozatának második előadójával 2012 novemberében egy kiállításmegnyitó kapcsán találkozhattak a látogatók a városi könyvtárban. A Művészeti Nívódíjjal elismert festőművész legutóbb a művelődési központban Múzsák és megújhodás a kortalan művészetben címmel tartott előadást. Csizmadia István pályafutását Szalayné Galambosi Tímea igazgató megnyitó beszédében ismertette. Elmondta, hogy az alkotó tizenöt évesen kezdett a festészettel foglalkozni. A Győri Grafikai Műhely alapító tagja önálló és számtalan közös kiállításon mutatta be műveit a nagyközönségnek.
Csizmadia István a múzsát, mint fogalmat a következőképpen fogalmazta meg: nőismerős, teremtő erő, univerzális, megfoghatatlan érzés, olyan erős, belső sugallat, amely egész életen át elkíséri a művészeket. Az előadásában példaként említett három alkotó közül Czóbel Bélának adatott csak meg, hogy barátnőjével, később feleségével boldogságban tölthetett el sok-sok évet, és sikerekben gazdag életpályát tudhatott maga mögött. Berényi Róbertnek mentőövként jutott a főiskolai tanári munka, így nem került komoly veszélybe a viszonylag biztos anyagi háttér. A drasztikusabb utat választó Czigány Dezső életében a nő olyan szerepkört töltött be, amely nem volt méltó egyikükhöz sem, és nagyon szomorú vége lett az alkotó életének.
Csizmadia István előadásának végéhez közeledve ráadásként még egy alkotóról, a szép kort megért, főleg tájképeket készítő Tóvári Tóth Istvánról beszélt, aki elsők közt biztatta őt, hogy bátran bontogassa szárnyait a festészet terén. Személyes ismeretségük a nagy korkülönbség ellenére barátivá alakult.
Csizmadia István egy alkalommal megkérdezte öreg mesterét: Hogy lehet úgy festeni, hogy egyértelműen elmondhassa, az alkotás az övé? Tóvári Tóth István így válaszolt: Legyen türelemmel, mert szép lassan kialakul, úgy mint az írás. – Közben eltelt negyven-ötven év, és tényleg így lett, de ahhoz nagyon sokat kell dolgozni – tette hozzá a Nyugdíjas Akadémia előadója.

Beküldés dátuma: 2018. 11. 13.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Kapuvár egykori focistája irányítja a KSE-t

  Kapuvár focicsapata nyolc éven át játszott az NB III-ban. A KSE vezetője szerint hullámzó teljesítménnyel, de mégis mutattak valami állandóságot a város sportéletében.

 • Kívül-belül megszépült az evangélikus templom

  Beledben április 13-ára Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspökének prédikációs szolgálatával hálaadó istentiszteletet terveznek a nemrég felújított evangélikus templomban.

 • A Mi Hazánk Mozgalom szimpatizánstalálkozója Csornán

  A Mi Hazánk Mozgalom egyik politikai konglomerátummal sem társul – jelentette ki Toroczkai László csornai látogatása alkalmával.

 • Erős táncos közösség a Pántlika

  A Pántlika Néptáncegyüttestől és az utánpótlásbázist jelentő Timaffy László Alapfokú Művészetoktatási Intézményből lehetőség szerint valamennyi korosztály képviselteti magát évszaktól függetlenül, egész esztendőn át a különböző kulturális rendezvényeken.

 • Céltudatos karatésok a Castrumban

  A fiatal utánpótlás versenyzők eredményeivel 2018-ban a Castrum a legjobb tíz klub között végzett az országos pontversenyben.