Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Nyugdíjas Akadémia Csornán: Múzsák és megújhodás a kortalan művészetben

Csizmadia István a művészet világában tett kalandozásra hívta hallgatóságát a csornai művelődési központban. A múzsák szerepét három művész – Czóbel Béla, Berény Róbert és Czigány Dezső – munkásságán keresztül mutatta be.

A Csornai Nyugdíjas akadémia legújabb ismeretterjesztő sorozatának második előadójával 2012 novemberében egy kiállításmegnyitó kapcsán találkozhattak a látogatók a városi könyvtárban. A Művészeti Nívódíjjal elismert festőművész legutóbb a művelődési központban Múzsák és megújhodás a kortalan művészetben címmel tartott előadást. Csizmadia István pályafutását Szalayné Galambosi Tímea igazgató megnyitó beszédében ismertette. Elmondta, hogy az alkotó tizenöt évesen kezdett a festészettel foglalkozni. A Győri Grafikai Műhely alapító tagja önálló és számtalan közös kiállításon mutatta be műveit a nagyközönségnek.
Csizmadia István a múzsát, mint fogalmat a következőképpen fogalmazta meg: nőismerős, teremtő erő, univerzális, megfoghatatlan érzés, olyan erős, belső sugallat, amely egész életen át elkíséri a művészeket. Az előadásában példaként említett három alkotó közül Czóbel Bélának adatott csak meg, hogy barátnőjével, később feleségével boldogságban tölthetett el sok-sok évet, és sikerekben gazdag életpályát tudhatott maga mögött. Berényi Róbertnek mentőövként jutott a főiskolai tanári munka, így nem került komoly veszélybe a viszonylag biztos anyagi háttér. A drasztikusabb utat választó Czigány Dezső életében a nő olyan szerepkört töltött be, amely nem volt méltó egyikükhöz sem, és nagyon szomorú vége lett az alkotó életének.
Csizmadia István előadásának végéhez közeledve ráadásként még egy alkotóról, a szép kort megért, főleg tájképeket készítő Tóvári Tóth Istvánról beszélt, aki elsők közt biztatta őt, hogy bátran bontogassa szárnyait a festészet terén. Személyes ismeretségük a nagy korkülönbség ellenére barátivá alakult.
Csizmadia István egy alkalommal megkérdezte öreg mesterét: Hogy lehet úgy festeni, hogy egyértelműen elmondhassa, az alkotás az övé? Tóvári Tóth István így válaszolt: Legyen türelemmel, mert szép lassan kialakul, úgy mint az írás. – Közben eltelt negyven-ötven év, és tényleg így lett, de ahhoz nagyon sokat kell dolgozni – tette hozzá a Nyugdíjas Akadémia előadója.

Beküldés dátuma: 2018. 11. 13.

Kapcsolódó hírek

  • Ünnepi megemlékezés Csornán

    Csorna város önkormányzata Petőfi Sándor emlékművénél tartott ünnepi megemlékezést az 1848/49-es szabadságharc 176.

További hírek

Hirdetés