Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Nyitott Kapu-Vár: a váratlan helyzetekre is van valamilyen megoldás

A településen Hámori György vezetésével jött létre a Kapuvári Stratégiai Munkacsoport, melynek tagjai valamennyien hozzájárulnak a járványhelyzet miatt keletkező problémák megoldásához. Odoricsné Buthi Krisztina, a Nyitott Kapu-Vár Térségi Szociális Szolgáltató Központ intézményvezetője szintén részt vesz a napi egyeztetéseken. A szakember szerint hosszú folyamatnak néznek elébe és egyre több család szorul segítségre.

Új kihívás elé néz a szociális ágazat a koronavírus-járvány kitörése óta, ezért Odoricsné Buthi Krisztina televíziós riportja elején megköszönte a Nyitott Kapu-Vár Térségi Szociális Szolgáltató Központ munkatársainak azt a segítő, empatikus hozzáállását, mellyel nagy segítséget nyújtanak rászoruló embertársaiknak. A váratlan helyzetek gyakran ijedtséget váltanak ki az emberekből, s nem volt ez másként velük sem, de azóta túljutottak a krízisidőszakon, és minden erejükkel a megoldásra összpontosítanak – jegyezte meg az intézményvezető.
A szolgáltatóközpontnak van néhány olyan területe, amelyet nem érintett az átszervezés: ilyen az étkeztetés és a házi, illetve a jelzőrendszeres segítségnyújtás. A feladatellátás változatlanul működik azoknál, akik továbbra is igényelték a szolgáltatást. Mindössze két-három olyan személy mondta le a gondozást, akiket innentől a családja látja el, a többiek viszont maradtak a rendszerben. Könnyítést vezettek be az étkeztetésben, mert aki a korábbi időszakban maga fáradt el az ebédért, mostantól annak is házhoz szállítják, természetesen az éthordók szigorú fertőtlenítése mellett.
– Ettől függetlenül beszereztünk ezer darab egyszer használatos edényt, és ha annyira súlyosbodik a helyzet, ezeket is tudjuk használni – fogalmazott az intézményvezető.
A Család és gyermekjóléti központ és szolgálat munkáját viszont át kellett gondolni. Először a telefonos ügyfélfogadásra helyezték a hangsúlyt, de hamar belátták, hogy ez a módszer nem minden esetben alkalmas a segítségre váró családok számára. Sok esetben igénylik ugyanis a személyes kapcsolattartást, továbbá napi munkájuk mellett a 65 év felettiek közül többeknek be kell vásárolni. Ezt a feladatot a családsegítő és esetmenedzser munkatársak végzik el, de számíthatnak a boltosok közreműködésére is. A hét folyamán összeállított bevásárlólista alapján beszerzett árucikkeket kedden és pénteken szállítják ki az idősek otthonába.

A fogyatékkal élők és az idősek napközbeni ellátása komolyabb átszervezést igényelt, hiszen egyik érintett sem tartózkodhat az intézményben.
A fogyatékkal élők felügyelete olyan szempontból oldódott meg a járvány idejére, hogy valamennyiüknek a családjuk jelenti a biztos támaszt. A szakemberek kétnaponta telefonon érdeklődnek az állapotuk iránt, hogy érezzék a törődést ebben a rendkívüli helyzetben is. A gondozottak hozzátartozóit ellátják a szükséges szakmai iránymutatásokkal, és a hasznos tanácsok megkönnyíthetik a hétköznapokat. Amennyiben a családtagok akadályoztatása miatt mégis felügyelet nélkül maradnának a gondozottak, átmenetileg kiscsoportos formában lehetnek a segítségükre a szakemberek.
A gondozónők naponta felkeresik a segítségre szoruló nyugdíjasokat, akiknek bevásárolnak, ha kell elvégzik a kisebb takarításokat és támogatásukról biztosítják őket az egészségügyi szolgáltatások terén is.
A pszichiátriai betegek fejlesztő foglalkozásait továbbra is fenntartják, mert őket még jobban megviselheti a bezártság. Kis csoportos bontásban oldják meg számukra a gumisorjázós és egyszerűbb háztartási munkákat, hogy ne szakadjanak ki teljesen a megszokott környezetből.
Az intézmények bezárása miatt megszűnt az iskolai szociális munkások megszokott feladatköre, helyette viszont új megbízatást kaptak. Segítséget nyújtanak a Kréta iskolai alaprendszer használatához, és ha kell, személyesen viszik el a gyerekeknek a házi feladatokat, esetenként részt vesznek a feladatmegoldásban is. A kollégák járőrözés közben figyelik a csellengő, csoportosuló diákokat, akiket ha kell, figyelmeztetésben részesítenek.
A Nőközpontokban szintén azokat a lehetőségeket keresik, amelyekkel a családok segítségére lehetnek. Online módon szeretnék felajánlani a jogász és a pszichológus szakemberek szakértelmét.

A Nyitott Kapu-Vár Térségi Szociális Szolgáltató Központ családokat látogató munkatársai eddig is rendelkeztek a szükséges védőfelszerelésekkel, a veszélyhelyzet kihirdetése óta pedig még fokozottabban ügyelnek a higiéniai termékek, szájmaszkok és gumikesztyűk beszerzésére.
– Nagyon sok önkéntes felajánlás érkezik az intézményhez, melyek koordinálását a polgármester jóváhagyásával vállaltuk – mondta Odoricsné Buthi Krisztina, hozzátéve: Egyelőre gyűjtjük az adatokat, és amennyiben arra lesz szükség, hogy még többen vegyenek részt a munkában, igénybe fogjuk venni a felajánlott támogatásokat.

Beküldés dátuma: 2020. 04. 20.

Kapcsolódó hírek

További hírek