Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Növekvő gyermeklétszám, tanterembővítés a csornai Rákóczi iskolában

A csornai katolikus iskola igazgatója szerint eddig is szép volt az épület belülről, csak kevés volt a hely, de ha befejeződik a felújítás, jobban elférnek. Nagy szükség van a bővítésre, mert három első osztállyal indul a következő tanév is a Rákócziban. Az iskolaépület külseje szintén meg fog újulni – tette hozzá.

2020-ban még homlokzatfelújításnak indult a Rákóczi iskola korszerűsítése, de mivel három első osztályt indítottak két egymást követő tanévben is, még szűkösebb lett az épület, ezért 2021-re a tanterembővítés lett a fő csapásirány. 2022 márciusában kezdődött a közel 300 millió forintos beruházás, melynek részleteiről Herman Antal tájékoztatta a Rábaközi Televíziót. – Az építkezés három fő részből áll. A földszinten három tantermet alakítunk ki, mert eddig itt irodák voltak és a nevelői szoba. A főépület padlásterét teljesen beépítjük: itt lesz az új informatikaterem, a könyvtár, itt kapnak helyet az irodák, az orvosi szoba, a takarítói öltöző és egy raktár. Ezenkívül az emeleti részen új nevelői szobát alakítunk ki a mostani informatikaterem és a tanári könyvtár egybenyitásával. Végül a külső homlokzat felújítása következik nemcsak az utcafronton, hanem a díszudvarnál és oldalt is – mondta az intézményvezető, aki szerint kívül-belül szép lesz az épület. A homlokzatot visszaállítják eredeti állapotába.
Az emeleti tantermeket kb. nyolcvan százalékban, a földszinti helyiségeket pedig egy az egyben ki kellett üríteni a munkálatok megkezdése előtt. A bútorokat több lépcsőben szállították bérelt helyre, melyhez igénybe vették a szülők segítségét. A házon belül pakolásban a diákok és a pedagógusok is kivették a részüket. A padlástér alatti felső szintről hat osztálynak kellett kiköltöznie. Nagy kérdés volt, hogy hova helyezzék el őket.

A két nyolcadik osztály április 25-étől külső helyszínen tanul, az önkormányzattól bérelt Laky Döme u. 1. szám alatti épület két helyiségében. A három hetedik évfolyamos osztálynak az iskolán belül találtak átmeneti megoldást: az „a”-sok az ebédlőben délig, a „b”-sek az informatikateremben, a „c”-seknek pedig a zsibongóban alakítottak ki ideiglenes tantermet – beszélt az előkészületekről Herman Antal. Elmondta, hogy egyre nehezebb a mozgás az épületben, mert több helyen lezárások vannak, ezért még az is komoly logisztikai előkészületeket igényel, hogy egyik helyről átmenjenek a másikba, nem beszélve a külső helyszínekről.
– Leharcolt állapotban vagyunk, de tartjuk a frontot. Szeretném, ha az őszi tanévkezdésre visszajöhetne a két nyolcadik osztály is, és csak belső munkálatok folynának. A felújítás befejezésének hivatalos határideje október 31-e – nyilatkozta az igazgató.

Beküldés dátuma: 2022. 05. 24.

További hírek