Kalányos Mónika szerint a kereskedelmi tevékenységre születni kell, mert nem mindegy, hogy milyen kapcsolatot alakít ki a vevőkkel. Szakmájában jól érzi magát, amihez közvetlen természete is hozzásegítette.
A pápai születésű Kalányos Mónika Győr után Tétszentkúton telepedett le, ahol megpróbálja felépíteni maga és családja jövőjét. Riportalanyunk huszonegy évesen csöppent bele a „zöldségek világába”, amit hamar megkedvelt. A kereskedelmi végzettséggel rendelkező fiatal az egyik pápai nagyáruház zöldségeladójaként kezdte, majd kinevezték osztályvezetőnek. Szerinte a húsok után ezek a termékek a legkényesebbek, ezért nagy odafigyelést igényelnek. Mónika szereti a kihívásokat, ezért nem érzi tehernek a felelősséget, s úgy érzi, munkája megunhatatlan. A nagyobb váltás kislánya születése után következett be, mert építőiparban tevékenykedő, tétszentkúti származású párjával tovább akartak lépni az albérletből. Kézenfekvő volt, hogy a téti településrészen keressenek családi házat, ahol sokkal olcsóbbak az ingatlanok, mint a megyeszékhelyen.
A saját zöldség-gyümölcs üzlet nyitása régóta a fejében motoszkált, és tavaly nyáron sikerült terveit megvalósítani – mesélte Kalányos Mónika, aki sok tőkével nem rendelkezett, ezért nagy rizikót vállalt az önállósodással. Mint mondta, a környéken úgysincs sok munkalehetőség, és a gyesről visszatérő édesanyának a gyári műszakozás nem felelt volna meg. Miután felmérte a környék zöldség-gyümölcs ellátását, úgy látta, hogy ez a terület kívánnivalót hagy maga után. Üzletébe heti három-négy alkalommal hozatja a friss élelmiszert, ezért ha lehet, minimálisat tárol csak.
A téti vállalkozó az idősebbektől sok hasznos praktikát szerez, mert kortársaival legfeljebb a fagyasztásos technikát ismerik.
A földes áruként szállított petrezselyemgyökér és sárgarépa megtisztítva került a pultra, viszont annak, aki szeretné lefagyasztani, nem ajánlja az alaposabb mosást. A zöldség a hűvös helyen lévő, homokkal töltött ládákban hónapokig bírja. A háziasszonyoknak is alaposan meg kell gondolniuk, hogy mit és hogyan tesznek el télire. Van olyan zöldség, amelyik jól bírja a fagyasztást. A burgonya, és különösen a hagyma, a hűvös, de főleg száraz helyen érzi jól magát. Az almával már más a helyzet, mert a páradúsabb levegőben őrzi meg nyári frissességét, és fontos, hogy kocsánya ép legyen. Aki egészben szeretné eltenni a szép gömbölyű paradicsomot, annak olajban kell előkészítenie. A csumázott paprika trisós vízzel leöntve sokkal strapabíróbb. A kezdő háziasszonyoknak leginkább az veheti el a kedvét, ha nem teljesen ép zöldség kerül a többi közé, mert tönkreteheti egész művét.
A szabadpiac miatt a kisvállalkozó látványos versenyt nem rendezhet a „nagyokkal”, de megpróbálja az üzletláncokhoz mérten szinten tartani az árakat.
Mivel Mónika nem nagytételben szerzi be a zöldségeket, neki többe kerülnek, viszont az ő vásárlói biztosak lehetnek abban, hogy friss áru kerül a kosarukba. Szeretne több lábon állni a vállalkozó, ezért száraztésztával, üdítőitallal is próbálkoznak. Nemrég savanyúságfélék, magvak és aszalt gyümölcsök is felkerültek a bolt polcaira. Sajnos az új online pénztárgépek beszerzése több pénzt elvitt, és a kieső forintokat a mérsékelt forgalom mellett nem lesz könnyű behozni.
A vevők az egzotikusabb friss ananászt, gránátalmát, naspolyát egyelőre ritkábban keresik, ezért ezeket csak apránként és alkalmanként teszik fel az üzlet polcaira. Az aszaltgyümölcsök közül viszont nagyobb az érdeklődés a különlegesebb áruk iránt. A televíziónknak nyilatkozó kereskedő eleinte attól tartott, hogy az embereket csak az árak érdeklik, de szerencsére ennek az ellekezőjét is egyre többször tapasztalja. Például az olcsóbb spanyol kígyóuborkát veri a sokkal megbízhatóbb, ízletesebb magyar társa.
Kalányos Mónika szerint van igény az őstermelőktól beszerzett minőségi termékekre, ezért aki egyszer-kétszer betér hozzá, a változatos és friss kínálat miatt nagy valószínűséggel állandó kuncsaftja lesz.
Hogy tolerálja a család és a szűkebb rokonság, hogy az édesanya gyakran elfoglalt?
Mónika ebből a szempontból szerencsésnek érzi magát, mert ha kell, besegítenek. A téti család mindennapjai meglehetősen zsúfoltak, hisz az üzletben és otthon is mindig akad tennivaló. Ha a vállalkozó reggel a nagykereskedőhöz veszi az útját, akkor hajnali négykor szól az ébresztőóra. A négy és fél éves kislány óvoda után sokszor az üzletben tölti idejét anyukájával, de nagyon élvezi az ottlétet.
Beleden régóta szokás, hogy nem tartanak ünnepélyes szalagátvágást minden egyes elkészült fejlesztés után, hanem a pünkösdi fesztivál ünnepi perceiben kerítenek sort a beruházások szimbolikus átadására és köszöni meg a város a közreműködők munkáját.
Beleden régóta szokás, hogy nem tartanak ünnepélyes szalagátvágást minden egyes elkészült fejlesztés után, hanem a pünkösdi fesztivál ünnepi perceiben kerítenek sort a beruházások szimbolikus átadására és köszöni meg a város a közreműködők munkáját.
Varga László, a CSSE szakmai igazgatója szerint az utánpótlás korosztállyal foglalkozó szakemberek fő feladata a nevelés és a sportág megszerettetése kell, hogy legyen.
Az elmúlt szombaton végzős diákok járták végig a feldíszített iskolaépületet, majd átadták az intézmény zászlaját a hetedikeseknek.
Többször is beszéltem róla, hogy városunkban szükség van egy ilyen rendezvényre, Beled és a Dél-Rábaköz legnagyobb kulturális és szórakoztató eseményére – mondta Major Jenő polgármester a 20.
A ma emberének történelmi felelőssége, egyben erkölcsi kötelessége, hogy megakadályozza a kommunizmus ismétlődését.