Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Nincs megállás: újabb pályázatok Kapuváron

Kapuvári polgármestere legutóbbi televíziós beszámolójában összefoglalta a nyári szabadtéri programok tanulságait, valamint az elmúlt néhány hónapban megkezdett beruházásokról, illetve a jövőbeni tervekről beszélt.

– Ha visszatekintünk a nyárra, valóban sok minden történt Kapuváron – kezdte szokásos havi beszámolóját Hámori György. – A külön rendezvényeket nem mondanám el részletesen, de hadd említsem, hogy az év eleji tervezetből minden megvalósult – folytatta a polgármester, aki külön megemlítette a város legújabb színfoltját, a Kapu-Vára Fesztivált, amely utólagos visszhangja alapján is nagyon jó rendezvény volt. – Hagyományt szeretnénk belőle teremteni, ezért a jövő évben is megrendezésre kerül – hangzott a nyilatkozatban. Ebben az esztendőben is megrendezésre került a házhelyi városrész önálló rendezvénye, és sok látogatót vonzott gartaiak fesztiválja.
A „Magyarország, szeretlek!” mintájára tartották meg a szezonzáró szabadtéri programot, melynek színpadán azok a kapuvári művészek léptek fel , akik innen származnak és országos viszonylatban is elég jó nevet szereztek az évek során. Természetesen nem tudnak mindenkit egyszerre hazahívni, de sorozatot szeretnének ebből is csinálni a következő esztendőkben.

A Kapuvárt érintő infrastrukturális változások közül a legjelentősebb a húsgyár megszerzése, aminek a városlakók többsége nagyon örül – fogalmazott Hámori György, aki szerint ekkora ingatlan megszerzése a múltban sem volt jellemző, de valószínű, a jövőben sem lesz túl gyakori. A város vezetését az motiválta, hogy az ingatlanegyüttes Kapuvár tulajdonába kerüljön. A konkrét elhatározáshoz aztán szépen felépítették a koncepciót, melynek megvalósításához elsősorban a pályázati forrásokra számítanak.
– Nagyon köszönöm Gyopáros Alpár országgyűlési képviselő közreműködését, mert nélküle nem tudtuk volna megoldani ezt a problémát – jelentette ki Hámori György. A város első embere a húsgyár hasznosítására vonatkozó mendemondákkal nem kíván foglalkozni, de annyit megígért, hogy a képviselő-testület körültekintően fog eljárni.
Az ingatlan megszerzése nem volt olcsó dolog, ezért jó ideje készült rá a település. Évek alatt teremtették elő az anyagi hátterét, így idén már nem okozott nehézséget a gyár pályázati vételárának kifizetése. Jelenleg folyamatban van a húsgyár birtokbavételi eljárása, és kb. jó egy hónap, mire ténylegesen Kapuvár birtokába kerül.
– Ebben az időszakban remélhetőleg olyan érdemi információkhoz jutunk a pályázatokkal kapcsolatban, hogy megtehetjük az első lépéseket a húsgyár hasznosítására. Várjuk meg, hogy mihez tudunk forrást szerezni, addig felesleges a találgatás – fogalmazott Hámori György.

A nyár nemcsak a szórakozásról szólt, mert gőzerővel készültek az újabb pályázatok, így a képviselő-testület majdnem kéthetente döntött a rendkívüli üléseken valamilyen projekt beadásáról. Addig is folytatódnak az önerős beruházások. Befejezéséhez közeledik a tornacsarnok felújítása, hisz a legfontosabb, hogy a gimnazisták megkezdhessék a tornaórákat az épületben. Önerőből készült el a Kis-Rába híd és a mozi közötti kerékpárút összeköttetése, amit már használhatnak a gyalogosok és a kerékpárosok. Ettől függetlenül a beruházás még nincs teljesen kész, hisz a városképnek megfelelő új padokat szeretnének kihelyezni. Folytatódik a Széchenyi István Egyetem és a város közötti együttműködés. A kapuváriak a május eleji fórumon szavaztak a pályamunkákra, ezért augusztusban megkezdődött a „Vízszint” fantázianevű objektum építése. Az anyagköltségeket a város finanszírozza, a munkát pedig a hallgatók biztosítják, tehát ezzel a megállapodással mindkét fél jól jár. Tavaly fejeződött be a Széchenyi iskola felújítása, a Pátzay épületét pedig TOP-os pályázatból fogják felújítani.
Kis volumenű, de fontos beruházás a Berg-sír felújítása. Berg Gusztávot nem kell bemutatni a kapuváriaknak és a környékbelieknek, s mivel életveszélyessé vált az emlékhely hátfala, időszerű a felújítása. Németh László kőműves mester és Filó György kőfaragó mester közreműködött a munkálatok lebonyolításában. Külön öröm, hogy a Berg Szakiskola is kiveszi a részét a feladatokból, hisz vállalták a kovácsoltvas korlát rendbe tételét.

Kapuvár alaposan felkészült a mostani uniós támogatási ciklusra, így elegendő információval rendelkeznek az önkormányzatok, a vállalkozók és a civil szervezetek, tehát lassan körvonalazódik, hogy milyen pályázatokat érdemes indítani. Ezt jelzi, hogy Kapuvár közel tizennégy komolyan előkészített és beadott pályázatnál tart jelenleg.
– A pontos adatokkal nyilván akkor szembesül az ember, amikor már ott van előtte a kiírás, de mindenre felkészültünk. Köszönöm a hivatal munkatársainak odaadó munkáját – summázta a polgármester.

Beküldés dátuma: 2016. 10. 11.

Kapcsolódó hírek

További hírek