Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Népszerű szakmák a csornai Kossuthban

A csornai Kossuth Lajos szakképző iskolába jelentkező nyolcadikosnak nem kell központi írásbeli vizsgát tennie, mert a felsős évfolyamok eredményeiből számított átlaga a mérvadó. Legfelkapottabb szakma náluk a szakács és a CNC gépi forgácsoló.

A tanítás sem egyszerű dolog a mostani helyzetben, ráadásul még tájékoztatni is kellene a nyolcadikos diákokat arról, hogy milyen szakokat indítunk – reagált televíziós megkeresésünkre a Soproni Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Szakképző Iskola igazgatója.
Az információs anyagokat megpróbálják eljuttatni a környék iskoláiba, ezenkívül online értekezletet tartanak az igazgatóknak a szakképzési centrum iskolában induló különböző szintű képzésekről.
A csornai szakképző iskola a szokásos szakokat indítja a 2021/2022-es tanévben, mely ágazati képzési formában valósul meg. Mi ez a három ágazat? Az első a turisztika-vendéglátás, második a gépészet és végül a kereskedelem. Göncz Tibor az utóbbival kezdte a tájékoztatást, mert ez az ágazat egyetlen szakmát jelent, amit korábban eladónak hívtak, ma pedig kereskedelmi értékesítő a hivatalos megnevezése. A gépészet szakmacsoportban CNC gépi forgácsoló és ipari gépész szakmát lehet elsajátítani. A vendéglátás-turisztika a legbővebb szakmacsoport, mely magában foglalja a szakács, a cukrász és a vendégtéri szakember (régi nevén pincér) foglalkozásokat.
Aki a nyolcadik osztály végén választ egy szakmacsoportot, majd a kilencedik végén sikeres alapvizsgát tesz, megjelölheti, hogy melyik konkrét szakma elsajátításával szeretné folytatni.
A kilencedik évfolyamos 16 ezer forint havi ösztöndíjban részesül, melynek feltétele, hogy ne legyen igazolatlan hiányzása a diáknak.
A gyakorlati képzésre az iskola tanműhelyében kerül sor. Kivétel ez alól a gépészeti szakmacsoport, mert ők a Hantech tanműhelyében sajátítják el a technikai alapismereteket.
A sajátos nevelési igényű tanulók is jelentkezhetnek a Kossuthba. A bekerülés feltétele az egészségügyi alkalmassági vizsgálaton való részvétel. A távolabbról érkező tanulóknak kollégiumot biztosítanak.
Mivel a Kossuthba jelentkező diákoknak nem kell írásbelizni, 2021 februárja az első határidő, amikor be kell adni a jelentkezéseket. A legközelebbi alkalommal már új intézményt nem lehet megjelölni, legfeljebb csak a sorrenden van mód változtatni.
Miután kiderült, hogy hova és milyen szakmacsoportba vették fel a diákot, még van helye a fellebbezésnek, és az iskolák esetenként pótfelvételit is tartanak.

Beküldés dátuma: 2020. 11. 23.

Kapcsolódó hírek

További hírek