Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Nem felejtik világháborús hősi halottaikat

Horváth Ferenc szárföldi polgármester örül a lakossági kezdeményezésnek, mert szerinte növeli a település értékét, ha olyan emberek élnek a községben, akik időt és fáradságot nem kímélve képesek anyagi áldozatot is hozni, hogy emléket állítsanak a hősi halottakat követelő történelmi eseményeknek. A település vezetője méltányolja a civilek összetartó erejét, ezért szívesen látna még több tenni akaró csoportot Szárföldön.
A hadi krónikákkal aktívan foglalkozó Bakodi László fejében  régen megérett a gondolat, hiszen jó ideje elkezdte a falu történetének feldolgozását, s mikor az írásos dokumentumok tanulmányozásával elérkezett a II.világháború időszakához, konkrétan megfogalmazódott az emlékhelyre vonatkozó elképzelése. Az áldozatok nagy része nem Magyarországon született, de az események ide sodorták őket. A nyugdíjas tűzoltó a jelképeket saját földterületén helyezte el, ott, ahol tudomása szerint gyakorlatozás közben vesztette életét az egyik német katona. Bakodi László részletesen is mesélt a relikviáról. A Károly-csapatkereszt mintájára alkották meg azt a szabvány formát, mellyel az első világháborúban elesett katonákat jelölték meg. Az emléktáblán feltüntették a harcokban elhunyt katonák létszámát, a nemzeti színű szalaggal átkötött ágak pedig a fiatal áldozatokat szimbolizálják, akiknek porladó testét befogadta a magyar föld. A zászlók egyik oldala a katonák nemzetiségére utal, a másik felén látható pálmaág pedig átvitt értelemben a mindenkori békére emlékeztet. A néhány méterrel távolabbi mementó a jeltelen sírokban pihenő szárföldi honvédeknek rója le a tiszteletet. A főszervező meglepetéssel is készült az ünnepségen résztvevőknek: udvarában állította ki azokat a II. világháborús tárgyakat, melyeket egy kivételével, a falubeliektől gyűjtött össze.

Beküldés dátuma: 2011. 10. 19.

Kapcsolódó hírek

 • I. Rábaközi Farsangi Lovas Karnevál

  Százhuszonhét hátasló, tizenegy fogat és több mint százötven jelmezes vett részt az első alkalommal megrendezett farsangi lovas fesztiválon, mely nemcsak a rábaközieket mozgatta meg: az ország különböző pontjáról érkeztek lovasok, hogy részt vegyenek a téltemető kavalkádon.

További hírek

 • I. Rábaközi Farsangi Lovas Karnevál

  Százhuszonhét hátasló, tizenegy fogat és több mint százötven jelmezes vett részt az első alkalommal megrendezett farsangi lovas fesztiválon, mely nemcsak a rábaközieket mozgatta meg: az ország különböző pontjáról érkeztek lovasok, hogy részt vegyenek a téltemető kavalkádon.

 • Értékteremtő időutazás a családfakutatás

  Hazánkban tizennyolc általános és középiskolai tanár kapott arra lehetőséget, hogy idén februárban az ELTE-n tegye közkinccsé módszertani és tudományos eredményeit.

 • Fogászati kezelőegységet adtak át Bágyogszováton

  A fiatalok szívére nem lehet hatni, így később is előfordulhat, hogy szülőfalujukon kívül találja meg őket a szerelem, ezért valamelyik nagyvárosban képzelik el a jövőjüket.

 • Ízig-vérig pedagógus - Karakai Anna 90 éves

  A pályaválasztásban sokat jelentett számára, hogy tanárai rendre biztatták és amikor kevés remény látszott arra, hogy megvalósítsa terveit, érzései akkor sem hagyták cserben, bízott magában.

 • A klasszikus sportágak mellett újítana a CSSE

  A Csornai Sportegyesület minden egyes megmozdulása a helyiek érdekében történik – mondta Családi János.