Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Nekem Kapuvár - fotókiállítás Kapuváron

Németh Ferenc hat-hét évnyi próbálkozás, megszerzett elméleti tudás után érezte úgy, hogy elérkezett arra a szintre, hogy komolyabban foglalkozhat hobbijával, a fotózással. A fiatalembernek nemrég nyílt meg a kiállítása a kapuvári városházán.

A kapuvári származású Németh Ferenc több mint tíz éve kezdett el fényképezni mobiltelefonjával.
Már gyermekkorában élt benne az alkotói vágy. A vizuális kifejezésmódok közül akkoriban inkább a rajzot választotta. Idővel egyre fejlettebb kamerákkal kerültek forgalomba az okostelefonok, így azokat folyamatosan cserélgette, majd ahogy nőtt benne az igény a jobb minőségű képek iránt, beszerezte első fényképezőgépét.

Ahogy a mondás tartja: „Evés közben jön meg az étvágy”, mert minél többet foglalkozott a fotózással, annál nagyobb kedvet kapott hozzá. Már nem volt mindegy, hogy milyen objektívvel és vakuval dolgozik, ezért egyre professzionálisabb gépekkel folytatta hobbiját.
A technikai fejlődéssel egy időben elméleti tudását is bővítette: részt vett a legkülönfélébb fórumokon, fotós kurzusokon, ahol újabb ismeretekre tett szert.
Nem ragadt le egyetlen témánál, így portré fényképezést is vállal, ezenkívül állandó megrendelése van divatfotózásra, továbbá rendszeresen fényképezi az önkormányzat rendezvényeit, megemlékezéseit. Mivel sokat járt-kelt a városban, a háttérképek ismerős, otthoni környezetben készültek. Egy idő után eszébe jutott a fotósnak, hogy esetleg érdemes lenne külön fejezetet szentelni a kapuvári felvételeknek.

Németh Ferenc szemén keresztül mutatja be Kapuvárt. A fényképész célja az volt, hogy a tárlat anyaga minél gazdagabb, sokoldalúbb legyen, a lehető legszínesebb oldaláról láttassa szülővárosát.
A fotós szerint állandó változásban van minden, ezért az adott pillanat megragadására törekszik, de az előre kitalált témákat is szívesen célba veszi. Mint mondta, a jövőben is gyakran lesz olyan alkalom, amikor a kitűzött célnak megfelelően veszi kézbe a fényképezőgépet. Olyan is előfordul, hogy nincs ideje rákészülni a váratlan helyzetre, ezért például szivárványt ábrázoló tájképet még sosem készített.
Németh Ferenc „raw,” vagyis tiszta, nyers képformátumban rögzíti a látottakat, majd manuálisan állítja be a színeket. Munkája során valósághű megjelenítésre törekszik, hogy minél realisztikusabb legyen a végeredmény.

A kapuvári önkormányzat szervezésében nyílt kiállítás a városháza első emeletén látható év végégig a hivatal nyitvatartási idejében. A tárlat anyaga korábban készült, mert eredetileg 2020-ban lett volna a bemutató, de a járvány miatt elhalasztották. Kapuvár nagyon jól fotóható város, ahol főleg a síkvidék adottságait érdemes kiemelni. Az alkotó a kiállított képeket biztos helyen tárolva fogja megőrizni az utókornak. Digitális változata az interneten elérhető, illetve lementette a Google Drive-ra is.

Beküldés dátuma: 2021. 10. 12.

További hírek

  • Előadás Csornán: Egyéni boldogság időskorban

    Mindig keressük meg az adott nap ajándékát, mely átsegíthet bennünket az időskor nehézségein – javasolta Világosné Rozsonits Erika, aki összefoglalta a Rábaközi Televíziónak a Csornai Írisz Nyugdíjas Egyesületnek tartott „Az időskor boldogsága” című előadását.

  • Tájékoztató a csornai képviselő-testület 2024. február 22-i üléséről

    Első napirendi pontban tárgyalta meg és fogadta el a képviselő-testület az önkormányzat 2023.

  • Járdák, utak felújítása Beleden

    Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

  • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

    Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

  • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

    Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

Hirdetés