Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Néhány éve kívül, most pedig belül újult meg a beledi evangélikus templom

Ihász Beatrix örömteli hírről számolt be a Rábaközi Televíziónak: a 21. századi igényeknek megfelelően újították meg a beledi evangélikus templom belső terét. A pályázattal úgy gazdálkodtak, hogy minden fontos elképzelést megvalósítsanak az önerőre is támaszkodva.

Nemrég befejeződött a beledi evangélikus templom belső részleges felújítása, melyre 15 millió forint pályázati pénzt nyert a gyülekezet. Az épület azért nem újult meg teljes egészében, mert több ütemben valósul meg a beruházás.
– Amikor megnyertük a pénzt, sok-sok tervünk volt. Az elképzeléseinkből jó párat meg tudtunk valósítani, de van, amire csak később kerül sor. Összességében mondhatjuk, hogy – a presbiterium és az építési bizottság döntése alapján – gyönyörűen megújult a beledi evangélikus templom belső tere is. A templom külső felújítását 2019-ben szenteltük fel – mondta Ihász Beatrix. Az elmúlt időszakban több beruházást is sikerült befejezni (parókia közösségi terének kialakítása, a gyülekezeti ház korszerűsítése), ezért 2023 márciusában ünnepi Istentisztelet keretében mondanak hálát, mely alkalomból a püspök tartja a prédikációt – tette hozzá az evangélikus esperes.

A templombelső legszembetűnőbb változása talán, hogy eltávolították a barna festéket az oltár szószékről, mely visszakapta eredeti fényét: a régi fotók tanúsága szerint is fehér, valamint arany színű volt. Az alaphangulatot a fehér adja meg, mely a tisztaságot szimbolizálja, az arany pedig az isteni dicsőséget jelképezi. Oppel Imre festőművész oltárképének kerete szintén fehér és arany színt kapott, hogy jobban kiemelje a „Jézus a jó Pásztor” című alkotást. Az oltárhoz vezető lépcsőzetről leszedték a régi lambériát és a restaurálás után előkerült a korabeli ún. fillung betétes megoldás, mely az előzőekhez hasonlóan fehér-arany színösszeállításban készült el. Az úrvacsoránál fontos szerepet betöltő oltár térdeplőt egy korlát választja el a szakrális elemektől. A térdeplő fa szerkezete a vártnál rosszabb állapotban volt, ezért megerősítették, majd az előzőekkel azonos módon átfestették.
Ihász Beatrix 2017-ben érkezett Beledre, és már akkor nagyon megtetszett neki, hogy nincs lekerítve az oltártér, ezért jobbról-balról körbe lehet járni. Az esperes példát is mondott arra, hogy miért előnyösebb a nyitott oltár: a 2022. december 24-i ünnepi istentiszteleten az angyaloknak öltözött gyermekek a szószék mellől hirdethették Krisztus születésének örömüzenetét.

A templomi szószékkel ellentétes oldalon található egy csoda szép ajtó, melyen a restaurálás után előbukkantak a korabeli vasszegecsek, valamint visszanyerte eredeti fa rajzolatát. A sekrestyeajtóra már nem jutott a pályázati pénzből, de az egyik presbiter lecsiszolta és átfestette fehérre.

A beruházás legköltségesebb része a padozat megújítása volt. Az oltár és a gyülekezeti rész külön padozatot kapott – mondta Ihász Beatrix. Az oltárt nagy fehér márványlapokkal borították le, megkülönböztetve a gyülekezetnek helyet adó területtől. Középen az eredeti metlaki padlólapokat le sem betonozták annak idején, ezért most vízszigetelő alapot kapott, melyre járólapot helyeztek el. Mikor a padokhoz tartozó, homokos-salakos anyagba ágyazott fa padozatot is felszedték, észrevették, hogy a hatból három oszlopnak hiányzik a beton alapzata, ezért időtálló megerősítéssel látták el a karzatot tartó oszlopokat.
2022 nyarának végén gyülekezeti összefogásban csiszolták le a padokat Vásárosfaluban. A megfeszített, többnapos kézi és gépi munkának meg lett az eredménye, mert a templom valamennyi padja megújult. Jobb és bal oldalt az első nyolc padsor alá padfűtés került. Az evangélikus esperes szerint a légtér felmelegítésére nem elegendő ez a megoldás, de mégis otthonosabb környezetet biztosít a helyet foglaló híveknek. A rendszert úgy tervezték, hogy a későbbiekben bármikor bővíthető legyen, tehát ha lesz rá fedezetük, a többi vezetékkel ellátott padot is rákötik a fűtésre.

Beküldés dátuma: 2023. 01. 25.

Kapcsolódó hírek

További hírek