Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Negyven éve szolgálja a híveket

Radó Tamás régóta bejáratos a templomokba, hiszen kántor édesanyja babakocsival tolta be a szent hely valamelyikébe. Jóformán a soproni Orsolya templomban nőtt fel testvéreivel és kisgyermekként végighallgatták istentiszteleteken felhangzó orgonajátékát.

Radó Tamás mióta eszmél, csak pap szeretett volna lenni. Testvéreivel három éves kora óta ministrált a soproni Orsolya-templomban, hittanórákra pedig a Szent István templomba jártak. – Egy kicsit messzebb esett a lakhelyünktől, de nem véletlen, hogy mégis oda jártunk, mert édesanyánk ott volt kántor – mesélte a plébános, akinek szülei sosem lázadoztak sorsuk ellen, pedig balesetben elhunyt fiúkat a testvér, Tamás papszentelése előtt néhány hónappal vesztették el.
Radó Tamásnak máig meghatározó szülei példája: elfogadták, bármi történt velük, a csapásra is úgy tekintettek, hogy ha Istennek így van rájuk szüksége, akkor annak be kell teljesülnie. A halált inkább egyfajta megdicsőülésnek fogták fel. – Így kell hittel élni, s nemcsak a jót elfogadni, hanem a rosszat is – fogalmazott.
– Hálát adhatok a Jóistennek, hogy mindig olyan papok kerültek a környezetembe, akiknek élete példája vonzó volt számomra. Azt sugározták felém, hogy milyen jó papnak lenni, és komolyan vették vállalásukat. Azt láttam, hogy boldognak érzik magukat abban a hivatásban, amit Isten hívása után választottak.
Radó Tamás teológiai tanulmányait Győrben végezte. 1973-ban lett kispap, negyven évvel ezelőtt pedig pappá szentelték. Tizenegy évet töltött Sopronban. Elsőként Lébényben és Mecséren kapott plébánosi feladatokat, majd két év után a győri Szent Imre templomba helyezték, ahol tizenhat esztendeig szolgált. Kapuváron tizenegy éve foglalkozik a hitélettel.
Az emberek megérzik, ha valaki szívesen látja el feladatait és örömét leli hivatásában, a pap pedig viszont látja, ha igénylik a hívek az ő segítségét. Kapuváron a kölcsönösség elvén működik a gyülekezet. A házasságban is akadnak nehézségek, ami nem feltétlenül jelent állandó veszekedést. – Összeszoktunk már, látjuk, hogy a másik mit szeretne – tette hozzá.

Beküldés dátuma: 2018. 07. 16.

Kapcsolódó hírek

  • Megújult a lakótelepi orvosi rendelő

    Az elmúlt időszakban a város nagyon sok pénzt fordított az intézmények felújítására. 31 millió forint pályázati támogatásból és 5 millió forint önrészből újult meg nemrég a lakótelepi orvosi rendelő.

További hírek