Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Negyven éve szolgálja a híveket

Radó Tamás régóta bejáratos a templomokba, hiszen kántor édesanyja babakocsival tolta be a szent hely valamelyikébe. Jóformán a soproni Orsolya templomban nőtt fel testvéreivel és kisgyermekként végighallgatták istentiszteleteken felhangzó orgonajátékát.

Radó Tamás mióta eszmél, csak pap szeretett volna lenni. Testvéreivel három éves kora óta ministrált a soproni Orsolya-templomban, hittanórákra pedig a Szent István templomba jártak. – Egy kicsit messzebb esett a lakhelyünktől, de nem véletlen, hogy mégis oda jártunk, mert édesanyánk ott volt kántor – mesélte a plébános, akinek szülei sosem lázadoztak sorsuk ellen, pedig balesetben elhunyt fiúkat a testvér, Tamás papszentelése előtt néhány hónappal vesztették el.
Radó Tamásnak máig meghatározó szülei példája: elfogadták, bármi történt velük, a csapásra is úgy tekintettek, hogy ha Istennek így van rájuk szüksége, akkor annak be kell teljesülnie. A halált inkább egyfajta megdicsőülésnek fogták fel. – Így kell hittel élni, s nemcsak a jót elfogadni, hanem a rosszat is – fogalmazott.
– Hálát adhatok a Jóistennek, hogy mindig olyan papok kerültek a környezetembe, akiknek élete példája vonzó volt számomra. Azt sugározták felém, hogy milyen jó papnak lenni, és komolyan vették vállalásukat. Azt láttam, hogy boldognak érzik magukat abban a hivatásban, amit Isten hívása után választottak.
Radó Tamás teológiai tanulmányait Győrben végezte. 1973-ban lett kispap, negyven évvel ezelőtt pedig pappá szentelték. Tizenegy évet töltött Sopronban. Elsőként Lébényben és Mecséren kapott plébánosi feladatokat, majd két év után a győri Szent Imre templomba helyezték, ahol tizenhat esztendeig szolgált. Kapuváron tizenegy éve foglalkozik a hitélettel.
Az emberek megérzik, ha valaki szívesen látja el feladatait és örömét leli hivatásában, a pap pedig viszont látja, ha igénylik a hívek az ő segítségét. Kapuváron a kölcsönösség elvén működik a gyülekezet. A házasságban is akadnak nehézségek, ami nem feltétlenül jelent állandó veszekedést. – Összeszoktunk már, látjuk, hogy a másik mit szeretne – tette hozzá.

Beküldés dátuma: 2018. 07. 16.

Kapcsolódó hírek

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.