Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Mozgalmas élet Vásárosfaluban

Vásárosfalu önkormányzata lehetőségeihez képest jelentős összeggel támogatja a civileket, de nagy segítséget jelent a személyi jövedelemadó 1 százalékának felajánlásából befolyt összeg is. A civil szervezetek működéséről Tompáné Balogh Mária, a Linkó Faluház vezetője beszélt televíziónknak.

A Vásárosfalu Jövőjéért Alapítvány ötfős elnöksége úgy döntött, hogy az év során összegyűlt támogatások egy részét visszaforgatják a településre, ezért civil napot szerveztek. A vezetőség vállalta, hogy elkészíti az ételt, ezenkívül legalább tíz embert hoznak magukkal, ami alapesetben ötven résztvevőt jelentett volna. Nagy-nagy meglepetésünkre száznál több ember jelent meg a rendezvényen. Az italjegyet 500 forintért értékesítették, az étel pedig ingyen volt mindenkinek.
– A gyerekeknek játszóházat szerveztünk, és óriási sikert aratott a légvár csúszda, mely estig várta a kisebbeket. A program tábortűzzel zárult – mesélte Tompáné Balogh Mária, hozzátéve: Vásárosfaluban ez volt az első ilyen típusú, családoknak szervezett civil nap. Mivel nagyon jól sikerült, jövőre újból megrendezik. A fiatalos nyugdíjasok idejük egy részét a szervezőmunkára áldozzák, a rendszeresen munkába járó helyiek pedig örülnek annak, ha a precízen megrendezett programokon vehetnek részt. A Linkó Faluház közösségi tere, viszonylag zárt udvara biztosítja a helyszínt az összejövetelekre. Játszótér is található itt, vele szemben a vizesblokkal ellátott, pajtának nevezett kerékpáros pihenő.
Vásárosfalu lakossága 160-170 fő között mozog, hol több, hol kevesebb, most éppen gyarapodóban, mert házat vásároltak a fiatalok, ezenkívül be fog települni egy család is a faluba. Az említett Vásárosfalu Jövőjéért Alapítvány mellett két civil szervezet működik a faluban: a Vásárosfalui Hagyományőrzők, valamint az önkéntes tűzoltó egyesület. A bejegyzett civil szervezeteken kívül nagyon aktív a Magyar Vöröskereszt helyi alapszervezete. Előfordul, hogy távolabbról, más megyéből települnek át családok Vásárosfaluba, akik még az albérletet is vállalják. Ők az interneten tájékozódtak a helyi lehetőségekről, és látták hogy a kis faluban milyen mozgalmas élet van, ezért lakóhelyüknek választják a községet. Nemrég Szombathely környékéről költözött ide egy fiatal pár – mondta Tompáné Balogh Mária, aki szerint vonzóbbá teszi a környéket, hogy megépült az autópálya, így a távolságok időben lerövidültek. Jelenleg csak egy eladó ház van Vásárosfaluban, ami után többen érdeklődnek.
Vásárosfaluban a katolikus és az evangélikus felekezet tagjai közösen köszöntik az adventot. Az első gyertyát Gacs Mihály plébános áldotta meg. A községben nem tartottak külön idősek napi rendezvényt, hanem advent első hétvégéjén ünnepelték a falu szépkorú lakóit. Molnár Sándor polgármester meghatottan mesélt arról, hogy az időseket lánya, Molnár Rita, mint a helyi képviselő-testület egyik tagja köszöntötte, köztük természetesen saját édesapját is. Az asszonyok ebből az alkalomból többfogásos ebéddel vendégelték meg a jelenlévőket, akik borral és pálinkával öblítették le a finom falatokat. Kúnfi Koncz László Danikó Pista nótáival szórakoztatta a közönséget. Az önkormányzat fejenként ötezer forinttal járult hozzá a nyugdíjasok karácsonyához.
Vásárosfalu elöljárója szép esztendőre számít 2018-ban. Remélhetőleg mielőbb felavathatják a készülő evangélikus templomot, ezenkívül pályázati pénzből szeretnék felújítani a kultúrházat, valamint a temető kerítését.

Beküldés dátuma: 2017. 12. 05.

Kapcsolódó hírek

További hírek