Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Mindenkinek saját érdeke, hogy rendben legyen a tüzelő- és fűtőberendezése

A kerti hulladékégetést szigorú szabályzat rögzíti, mely szerint nem fér bele a háztartási szemét, a gumi és a műanyag. Rácz Imre arra kéri az embereket, hogy csak olyan esetben álljanak neki ennek a tevékenységnek, ha biztonságosak a körülmények és legyenek odakészítve a tűzoltáshoz szükséges eszközök.

Október 15-én kezdődött a hivatalos fűtési szezon, de idén nagyon kegyes volt hozzánk az időjárás, ezért nem kellett bekapcsolni a kazánokat. Rácz Imre szerint a költségmegtakarításon túl a nyárias ősznek más előnye is volt: a lakosság kihasználhatta ezt az időszakot arra, hogy pótolja a tüzelő- és fűtőberendezések karbantartásával, a kémények ellenőriztetésével kapcsolatos teendőit.
A szilárd tüzelésű kazánok és kémények esetében évente egyszer, a gáztüzelésű berendezéseknél pedig kétévente kell felülvizsgáltatni a füstelvezetőket. A családi házaknál nem kötelező, de erősen ajánlott a kémények ellenőriztetése. A tűzoltó ezredes hozzátette: a legfontosabb, hogy mindez térítésmentes. Más előírás vonatkozik azokra az ingatlanokra, ahova vállalkozás van bejelentve, mert számukra kötelező a térítésköteles éves vagy kétéves felülvizsgálat.
Amennyiben az állampolgár szeretné bevizsgáltatni a kéményeket, első lépésben időpontot kell egyeztetnie a szolgáltatójával. Mindezt megteheti telefonon a következőképpen: a 1818-as kormányzati ügyfélvonal díjmentes hívószáma után a 9-es, majd az 1-es menüpontot kell tárcsáznia. Elektronikus úton is fel lehet venni a kapcsolatot a kéményseprői tevékenységet végző céggel. Rácz Imre azt tanácsolja, hogy az e-mailben adjanak meg néhány olyan időpontot, amikor tudják, hogy otthon fognak tartózkodni. A szolgáltató képviselője vissza fogja hívni az ügyfelet, akivel pontosítja a mindenki számára megfelelő időpontot.
Amennyiben vállalkozásról van szó, írásos megrendelőt kell küldenie az általa kiválasztott szolgáltatónak, melyről a katasztrófavédelem honlapján lehet tájékozódni. Társasházak esetében a kéményseprő szolgáltató tájékoztatja a lakókat, és sormunka szerűen fogja díjmentesen ellenőrizni a berendezéseket. Amennyiben valamelyik lakásba be van jelentve egy vállalkozás, szintén írásos megrendelőben kell kérni a szolgáltatót a munka elvégzésére. Az sem mindegy, hogy önállóan használja-e a kéményt, mert akkor a teljes összeget, becsatlakozás esetén pedig a rá eső részt kell kifizetnie.

Rácz Imre a tüzelő- és fűtőberendezést használóknak azt ajánlja, hogy szereltessenek fel egy szén-monoxid érzékelőt, melyhez már tízen egynéhány ezer forinttól hozzá lehet jutni. A tűzoltó ezredes hozzátette: nemcsak sok ember életét lehet ezzel megmenteni, hanem az anyagi kockázatot is jelentősen csökkenti.
A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának honlapján lehet tájékozódni a szakemberek által ajánlott szén-monoxid érzékelőkről.

A szabadtéri tűzesetek számát nagyban befolyásolja az időjárás, de szinte egész évben oda kell figyelni a megelőzésre.
Minden helyhatóság határozatban rögzíti a kerti hulladék égetésre vonatkozó előírásait, melyben le van írva, hogy melyik hónapban, napszakban lehet szankció nélkül erre sort keríteni. Aki még sincs tisztában az előírásokkal, érdeklődjön a település önkormányzatánál – javasolta Rácz Imre. A külterületi égetés nemcsak bejelentés, hanem engedély köteles. A háromezer forintos illetékbélyeggel ellátott kérelmet a tervezett tevékenységnél legalább tíz nappal korábban el kell juttatni a katasztrófavédelemhez. A keresetben feltüntetendő adat a terület pontos helyrajzi száma, ezenkívül két időpontot is meg kell jelölni a tüzelésre vonatkozóan.

Beküldés dátuma: 2019. 11. 11.

Kapcsolódó hírek

További hírek