Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Minden településnek tudnia kell, hogy hol a helye

A közös önkormányzással mindenki jól jár: Beled szívesen vállalja a térségi központi szerepet, a kisebb települések pedig elintézettnek tekinthetik ügyeiket.

A soproni járáshoz tartozott Répceszemere több mint egy esztendeje jelezte csatlakozási szándékát a beledi körjegyzőséghez, s tavaly óta a hat települést magában foglaló Beledi Közös Önkormányzati Hivatal részeként működik. Tompáné Balogh Mária közel tíz éve ismeri a tőlük tizenöt kilométerre lévő Répceszemere elöljáróját.
– Radics László szintén aktív polgármester, aki hozzám hasonlóan első kézből szereti megszerezni az információt, ezért nagyon sok konferencián és ünnepségen vettünk részt közösen – fogalmazott Beled vezetője, aki szerint az utolsóként említett események szintén fontosak, mert a beszélgetések során gyümölcsöző kapcsolatokra lehet szert tenni. Kezdetben környezet- és természetvédelmi témákban váltottak szót egymással, később pedig egyre több kérdéskör merült fel közöttük.
Répceszemere külön kérése volt a belediekhez, hogy náluk is elérhető legyen az ügyintéző minden nap. Tompáné Balogh Mária megjegyezte: a Vas megye határán elhelyezkedő község óhaja teljesült, s ehhez képest még többet is adtak, mert térségi menedzsert foglalkoztatnak, aki csak Répceszemere és Dénesfa pályázataival foglalkozik, ezenkívül a művelődésszervezői feladatokat is ellátja. Dr. Gál László jegyző hetente meglátogatja a répceszemereieket, hogy közvetlenül segítse az ottani önkormányzatot munkájával.
Beled a kapuvári járáshoz tartozik. A közigazgatási területi egység  székhelyén sok feladatot megoldanak szakemberek, keddi napokon pedig Beledben fogadják az ügyfeleket. Tompáné Balogh Mária kijelentette: Tudnia kell minden településnek, hogy hol a helye. A tízezer fős város nagyobb súllyal vesz részt a közigazgatásban, mint a három- vagy ötezres. Beled hamarosan okmányirodai kirendeltséggel bővül.

Répceszemere jószomszédi viszonyra törekszik. Radics László polgármester Beled, Dénesfa, Vásárosfalu és Edve vezetését jó csapatnak tartotta, ezért ezt a „formációt” választotta. Répceszemere polgármestere az egyesületek együttműködése révén, időközben a rábakecölieket is megismerte. Radics László elégedett a közös önkormányzati hivatal működésével, de kooperációjukat nem pusztán anyagi és érdektársulásnak tekinti, ezért kibontakozó kulturális kapcsolataikat is nagyra értékeli. A települések a közös pontok megtalálása után könnyebben érvényesítik gazdasági céljaikat is.  
– Nekünk azt kell keresni, hogy mi az, amiben egymást tudjuk segíteni, s nem azt, amivel hátráltatjuk a másikat – hangzott az interjúban.

Beküldés dátuma: 2014. 08. 05.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Dr. Németh Miklós a nagy előd méltó utóda szeretne lenni

  Beled új aljegyzőjének az önkormányzati igazgatás teljesen új területet jelent, de szerencséje van, mert dr.

 • A kapuváriak jövő évi ajándéka - 2021-ben birtokba vehetik az új szabadidőparkot

  A barnamezős beruházás olyan elhagyott üzemi területek felújítását  jelenti, mely  alkalmassá teszi az objektumot a korábbiaktól eltérő, más jellegű újrahasznosításra – tájékoztatta a lakosságot Hámori György, aki szerint  hiánypótló fejlesztés lesz a városban a családok kikapcsolódását szolgáló szabadidőpark létesítése.

 • 2021 januárjától tilos a növényi hulladékégetés

  Jelenleg önkormányzati engedélyhez kötött a kerti hulladékégetés, de 2021. január elsejétől hazánk egész területén tilos lesz ez a tevékenység.

 • A Csornai Múzeum épületének titkai

  A csornaiak hajlamosak azt hinni, hogy pontosan ismerik a premontrei prépostság épületét, ahol az ’50-’70-es években járási központ, valamint házasságkötőterem működött, vagy azokból az időkből, amikor 1989 után visszatértek a szerze-tesek a városba – fogalmazott Aszt Ágnes régész-muzeoló-gus, aki Csorna emblematikus épülete előtt állva kezdte is-mertetőjét a Rábaközi Televízió nézőinek.

 • Még gyakoribb fertőtlenítés a beledi iskolakonyhán

  Televíziós forgatásunkkor frankfurti leves és sajtos metélt készült, mellé almát kínáltak az étkezőknek a beledi iskolakonyhán.