Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Mérkőzésekkel emlékeztek az egykori testnevelőre

Mészáros Lajos érdemeit és a tanítványai általt elért eredményeket képtelenség felsorolni, de Aller Imre emlékező beszédében kiemelte: a testnevelő felkészítésének köszönhetően több alkalommal a diákolimpiáig is eljutottak a kónyi fiatalok.

A közel egy esztendeje elhunyt Mészáros Lajos Kóny sportéletének meghatározó egyénisége volt. Testnevelőként majdnem 35 évig oktatta a helyi fiatalokat. Munkássága nélkül valószínű, nem lett volna ilyen eredményes a kézilabda. Erejét és tehetségét latba vetve küzdött azért, hogy minél jobb feltételeket biztosítson a sportág szerelmeseinek. 1968-ban megépült az akkor korszerűnek mondható salakos pálya, mely szervezőmunkájának köszönhetően, jó húsz esztendő múlva aszfalt burkolatot kapott. Mészáros Lajos 1989-ben aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy a községi tanács tulajdonába került pártházat sportcélokra használják. Ilyen előzmények után, 1991-ben megkezdődött a mostani tornacsarnok építése. Munkásságát elismerve, az önkormányzat 1994-ben Kóny Községért Díjat adományozott a testnevelőnek. Kóny polgármestere szerint nem üres követelőzés volt az övé, mert ha elért valamit és jobb feltételeket teremtett a sportnak, rövid időn belül jöttek az eredmények, vagyis csapata meghálálta a törődést.

A labdajáték története az 1960-as évek végén kezdődött Kónyban, amikor megalakult a kézilabda szakosztály a faluban.
– Lajos bácsi az akkori fiatalokból olyan csapatot nevelt, hogy a megye kézilabda sportjának meghatározó tényezőjévé váltak a kónyi játékosok.
A területi bajnokságokat sorra nyerő kézilabdásoknak 1987-ben újult erővel folytatódott a munka. Talán ez alapozta meg, hogy a mai napig a megyei kettes bajnokságban játszik a község kézilabdacsapata.
Mészáros Lajost több mint három évtizedes testnevelői pályafutása kötötte össze azokkal a Csorna környéki pedagógusokkal, akik tiszteletüket tették az emléktornán.
Az iránta érzett megbecsülést, szeretetet és munkásságnak elismerését talán semmi sem példázza jobban, hogy egykori játékosai, s mindazok, akik tisztelték, a temetését követően szinte azonnal elhatározták: emlékét meg kell őrizni. A munkássága során szerzett tárgyakat, relikviákat emlékszobába helyezték el, s idén januárra megszervezték az első emléktornát.
A testnevelő kollégák nevében Kajos László mesélt Mészáros Lajoshoz fűződő személyes élményeiről. Nyolcadikas diákként, 1964-ben találkozott először a sportemberrel, akinek biztatására második lett a kislabdadobó versenyen. Az élet úgy hozta, hogy belőle is tornatanár lett, így később folyamatos kapcsolatban maradt egykori testnevelőjével, akire a mai napig szeretettel és tisztelettel gondol.

Mészáros Lajos unokája, a thai box edzésekre járó, kónyi focicsapatban játszó Soós Gergely szintén testnevelőként végzett, de jelenleg egy ausztriai csomagküldő szolgálat munkatársa. A fiatalember elmondta, hogy nagypapája nyugdíjas éveiben családja körében és a kertészkedésben találta meg a nyugalmát. Vitathatatlan, hogy aktív korában mindene a sport volt, kiemelt helyen a kézilabda. Keménykezű ember hírében állt, akit igazságérzete sosem hagyott cserben.

Varga Sándorné tagja, illetve csapatkapitánya volt a legendás, ’60-as évek végén verbuválódott kónyi kézilabda csapatnak. Az asszony élénken emlékszik arra, hogy Mészáros Lajos a lányokkal együtt futott a kézilabdapályán, és a helyszínen oktatta tanítványait. A megyei első osztályban játszó kónyiak kiváló vezetőjüknek köszönhetően ahova csak betették a lábukat, mindenhol megnyerték a versenyeket. Az edzéseket keményen megkövetelő, rendszerető testnevelő magát sem kímélte. Mészáros Lajos Varga Sándorné szomszédságában építkezett, így a nyomdokaiba lépett egykori tanítvány élete végéig nyomon követhette a mester mindennapjait.

Beküldés dátuma: 2017. 02. 08.

Kapcsolódó hírek

További hírek