Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Merjünk a jövő emberei lenni - mondta a beledi március 15-i ünnepség szónoka

– Jó magyarnak lenni érzés töltheti be lelkünket ezen az ünnepen – szólt a lakossághoz a polgármester. Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett megemlékezésen elhangzott: Beledben mintegy féltucatnyi utca őrzi a reformkor, illetve a forradalom legnagyobbjainak emlékét, hogy példamutatásuk, emberi nagyságuk mutasson irányt a mindennapokban.

– Ünnepi beszédemre készülvén latolgattam a kifejezések között: ünneplés vagy megemlékezés? Aztán rájöttem, hogy mindkettő. Március 15-én a kokárdát kitűzve, büszkeségtől dagadó mellel inkább az ünneplés a meghatározó a magyar lelkületben, hiszen van okunk az ünneplésre. Méltán lehetünk büszkék elődeinkre, a márciusi ifjakra, akik nem megrettenve az elnyomó hatalmaktól, példaértékűen cselekedtek 1848. március 15-én – fogalmazott Major Jenő. A városvezető az 1848-as forradalom, majd a később kitörő szabadságharccal kapcsolatban megjegyezte: Magyarország történetének meghatározó eseménye, nemzeti identitásunk egyik alapköve. Társadalmi reformjaival a polgári átalakulás megindítója, önvédelmi harcával a nemzeti mitológia részévé vált. Elődeink tettére vagyunk büszkék azóta is, ezt ünnepli minden magyar az óhazában és határainkon túl, a világ mintegy ötven országában.
– Mi magyarok ezen a napon léptünk először egységes politikai közösséget alkotó nemzetként a világtörténelem színpadára. A társadalom különböző csoportjai, nemesek, földművesek, iparosok, tanítók, városokban és falvakban élők, átlépve a korábbi társadalmi korlátokon, együtt léptek fel a 12 pont követeléseinek szellemében. A polgárosodás vágya volt a közös nevező, amelyben nemzetünk különböző társadalmi helyzetű csoportjai a közös boldogulás útját látták. Ez a közös pont volt az, amely egymás felé fordította a magyar embereket – hangzott a történelmi visszatekintésben.
Major Jenő reformkorunk nagy alakjától, nemzeti himnuszunk szerzőjétől, Kölcsey Ferenctől idézett néhány sort, melyben az összefogás szükségességét taglalta. A szónok ezt követően arról beszélt, hogy miként terjedtek tova a forradalom hullámai a környező, illetve távolabbi országokban, de a magyarországi események tartottak a leghosszabb ideig, és bukása ellenére a legnagyobb eredményt érte el a korábbi viszonyokhoz képest. Ekkoriban a Magyarországon történtek jelentettek követendő irányt Európa más polgárosodni kívánó nemzeteinek.
– A megemlékezés szó számomra inkább fájdalmas, mint örömteli. Fájdalommal emlékezünk, hiszen a forradalom és az azt követő szabadságharc elbukásán túl a sok ezer névtelen hős halála mellett nemzetünk nagyjait is elveszítettük. Áldozatuk azonban nem volt hiábavaló: ha megcsonkított országban is, de itt vagyunk Európa közepén – hangsúlyozta Major Jenő, aki beszéde végén áttért napjainkra: A márciusi ifjak példája minket is kötelez. Minden tehetségünket, akaratunkat és legjobb tudásunkat a közösség érdekében az alkotásra, a jobbításra kell fordítanunk. Merjünk a jövő emberei lenni! Nemcsak magunkért, a jelenért, hanem gyermekeink jövőjéért.
Napjainkban olyan megújulásra és összefogásra lenne szükség, amelyben újra értékké válna a tisztességes munka, a törvénytisztelő ember, az igaz szó és igaz gondolat.

Beküldés dátuma: 2019. 03. 20.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.