Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Megújul a kapuvári könyvtár belső tere

A kapuvári múzeumot, művelődési központot és könyvtárat is magában foglaló intézmény két egysége már megszépült, újabban pedig a bibliotékát korszerűsítik 17,5 millió forint állami támogatásból. Más örömteli hír is szóba került a sajtótájékoztatón: Kapuváron sínen van a bölcsődebővítés és a tanuszoda építése.

Az elmúlt időszakban komoly támogatási összeg érkezett a magyarországi települések, falvak könyvtárainak belső felújítására. Gyopáros Alpár országgyűlési képviselő elmondta, hogy a Rábaközben is számtalan példát találhatunk a kormányzati segítséggel megújult bibliotékákra. A kisvárosi könyvtárak korszerűsítése eddig kimaradt az átfogó fejlesztési programból, ezért a kapuvári és a csornai mintaként szolgálhat a majdan induló kezdeményezésre.
A járásközponti települések, kis városok könyvtárai nem pusztán könyvkölcsönzéssel foglalkoznak, hanem a szó legszorosabb értelmében vett közösségi terekként funkcionálhatnak – jegyezte meg Gyopáros Alpár. A kormánybiztos szerint méltán rászolgálnak a kormányzati támogatásra. Mivel a könyvtár szolgáltatásait nemcsak a helyiek veszik igénybe, a környező települések lakói is jobb körülmények között élhetnek a lehetőséggel.

A kormánybiztos azt is elmondta, hogy az épület külsejére is ráfér a felújítás, de ez a feladat már a következő önkormányzatra vár. Hozzátette: a települések számíthatnak a segítségére.
Henye Zsuzsa arról beszélt, hogy a kapuvári önkormányzat mindig is támogatta a kulturális intézmények felújítását. Tavaly hat utcafronti nyílászárót cseréltek ki, de a mostani támogatásnak köszönhetően folytathatják a munkát. Hamarosan olyan látogatóbarát környezetben fogják várni az olvasóközönséget, ahova öröm lesz belépni – tette hozzá az igazgató.

Hámori György szerint köszönet illeti a könyvtár dolgozóit, akik a nehezebb körülmények között is tisztességesen végezték munkájukat és türelmesen kivárták, míg ez az intézmény is állami támogatáshoz jut. Lehet, hogy a többi gigaprojekthez képest a 17,5 millió forint nem olyan nagy összeg, de nekik sokat jelent, hiszen ebből meg tudják oldani az alapvető infrastrukturális fejlesztéseket.
A polgármester arra emlékeztetett, hogy az országgyűlési képviselőnek köszönhetően náluk már volt egy komolyabb bölcsődefelújítási program.
Manapság egyre nagyobb az igény arra, hogy a kisgyermekes anyukák visszatérhessenek a munka világába, ezért tovább bővítik a bölcsődei férőhelyek számát. Kapuváron ennek is meg van a fedezete: TOP-os pályázaton nyertek 140 millió forintot, melyből még egy csoportszobát építenek a hozzá tartozó kiszolgálóhelyiségekkel.

A kormány vállalásának megfelelően a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Program keretében indított TTT program (tornacsarnok, tanerem és tanuszoda) szerint mind a három járási központban – Csornán, Kapuváron és Téten – épül egy-egy tanuszoda. Kapuváron már alá is írták a támogatási szerződést. Gyopáros Alpár érdeklődésünkre elmondta: Kapuvár azért jár előrébb, mert Csornán ingatlannal kapcsolatos problémákat, Téten pedig közműrácsatlakozási feladatokat kellett rendezni előzetesen.
Mivel a tanuszoda nemcsak a kapuvári gyerekeket fogja kiszolgálni, hanem járás többi településéről ide érkezőket, ezért olyan helyet kerestek neki, mely buszokkal is könnyen megközelíthető. Hámori György ebből a szempontból is elégedett a KRESZ-park könyékével.

Beküldés dátuma: 2019. 10. 15.

Kapcsolódó hírek

  • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

    Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

További hírek

  • Előadás Csornán: Egyéni boldogság időskorban

    Mindig keressük meg az adott nap ajándékát, mely átsegíthet bennünket az időskor nehézségein – javasolta Világosné Rozsonits Erika, aki összefoglalta a Rábaközi Televíziónak a Csornai Írisz Nyugdíjas Egyesületnek tartott „Az időskor boldogsága” című előadását.

  • Tájékoztató a csornai képviselő-testület 2024. február 22-i üléséről

    Első napirendi pontban tárgyalta meg és fogadta el a képviselő-testület az önkormányzat 2023.

  • Járdák, utak felújítása Beleden

    Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

  • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

    Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

  • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

    Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

Hirdetés