Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Megemlékezés Kapuváron az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján

A 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából megrendezett kapuvári ünnepség szónoka nem annyira a tényekről, mint inkább az akkori események következményeiről, aktuális üzeneteiről beszélt a rendezvényen. Gyopáros Alpár szerint a magyar hősöktől nyert nemzeti önbecsülésünk, így ’56 is világos utat, értelmes célt ad jelenünknek.

– Vajon ha megkérdeznénk, kinek mit jelent 1956, hányféle választ kapnánk a kérdésre? Diákok, pedagógusok, egykori ’56-os szabadságharcosok, hősök, az ő gyermekeik, unokáik, politikusok, újságírók, valószínű mindannyian mást felelnének.  Van, aki a személyes élményekre, mások a családi elbeszélésekre, míg sokan a tankönyvek soraira támaszkodnának, tényeket, adatokat, képeket említenének, amiket elraktároztak az elmúlt években vagy az ünnepségek alkalmával az emlékezetünkben – fogalmazott Gyopáros Alpár. 

A térségi országgyűlési képviselője szerint forradalmaink és szabadságharcaink mindegyike ma is elég erőt adnak ahhoz, hogy mindig mi akarjuk rendezni saját sorsunkat és rendelkezzünk nemzetünk jövője felett. Elcsépeltnek tűnhet, de ma is igaz és egyre igazabb, hogy harcolunk a szabadságunkért.

– A kívülről jövő és a belülről tapasztalható fenyegetés állandó és egyre intenzívebb, amikor kiállunk azok az értékek mellett, amelyek ezeréves történelmünk során a vérünkké váltak. Ezek az értékek nemcsak a mi értékeink voltak, hanem a keresztény Európa értékei is. Nem mi változtunk meg, nem nekünk kellene magyarázkodnunk. Tiszteljük meg hát 1956 mártírjainak áldozatát azzal, hogy mi is tovább őrizzük és az utánunk következő generációknak a hazát, a független és szabad Magyarországot, az ezeréves hagyományainkat és értékeinket azért, hogy aztán legyen unokáinknak is szabad, magyar hazája – fűzte hozzá a kormánybiztos.
A Fő téren tartott ünnepségen közreműködtek a Páli Szent Vince Iskolaközpont gimnáziumának tanulói, valamint Kapuvár Város Fúvószenekara. A rendezvény végén elhelyezték a megemlékezés mécseseit.

Beküldés dátuma: 2021. 10. 25.

Kapcsolódó hírek

  • Változások a kiskórházak életében

    Teljes ágykihasználás mellett működik a kapuvári Lumniczer Sándor Kórház és Rendelőintézet rehabilitációs részlege, ami kisebb várólistát eredményezett.

További hírek