Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Magyar Templom-felújítási Program a kis és nagy településeken

Dobogós helyre került a Gyopáros Alpár által képviselt választókerület, ahol harminckét katolikus, egy református és öt evangélikus templom újul meg összesen 563 millió forint támogatásból. Az örömhírt Soltész Miklós államtitkár közölte a Rábaszentmiklóson tartott sajtótájékoztatón.

Soltész Miklós államtitkár arról beszélt, hogy sikeres együttműködést folytat Gyopáros Alpár kormánybiztossal. Megemlítette a Magyar Falu Programot, azon belül is az egyházi támogatásokat, mint a temetők felújítását, a közösségi épületek megújítását, a régi plébániák, parókiák korszerűsítését, amelyek a kis falvakat és a nagyobb községeket, egyházi közösségeket egyaránt szolgálják.
Az elmúlt hónapokban tovább folytatódott a Magyar Templom-felújítási Program, melynek keretében nemcsak hazai, hanem az egész Kárpát-medencére kiterjedő támogatás érkezett a katolikus, a református, az evangélikus, a baptista, a zsidó felekezetekhez, ami nemcsak örömöt, hanem hatalmas nagy feladatot is jelent a közösségeknek – hangsúlyozta az államtitkár, majd ezt követően számadatokat is közölt: Megközelítőleg 26 milliárd forint támogatásból Kárpát-medence szerte 1800 templom fog megújulni: 400 külhonban, 1400 pedig Magyarország területén. Mindez sok-sok helyi vállalkozónak ad lehetőséget, és 15 millió forint támogatásban részesülhetnek a pályázatot benyújtó egyházi közösségek.
A kormány a gazdaságélénkítés mellett legalább olyan fontosnak tartja az emberek lelki feltöltődését, melyhez hozzátartozik a templomaink megújulása. Ebben óriási szerep hárul a papságra, a lelkészekre és a különböző egyházak, felekezetek vezetőire.
– Külön köszönöm Gyopáros Alpárnak, hogy a választókörzetének talán egyik legkisebb településére jöttünk el a sajtótájékoztatóra, ezzel is üzenve azt, hogy Magyarország kormányának nem csak a főváros fontos, nemcsak a nagyvárosok, Győr, Sopron, Szombathely, mert a legkisebb falvak legalább annyira számítanak, az ott élő emberekre ugyanolyan figyelmet fordítunk, mint bárhol máshol, szerte a Kárpát-medencében – hangsúlyozta Soltész Miklós.

Gyopáros Alpár nagyon örült a jó hírnek, amely szerint a Rábaköz-sokoróaljai tájegység benne van abban az első három magyarországi választókörzetben, ahol a legtöbb felújítás történik a templomfelújítási program keretében.
– Először is szeretném megköszönni államtitkár úrnak, a miniszterelnök úrnak azt a támogatást, amelyet a magyarországi falvak tapasztalhatnak az elmúlt években. Egyúttal én is szeretnék gratulálni a plébános atyáknak, tiszteletes asszonyoknak, uraknak, illetve a települési polgármestereknek, mind a harmincnyolcnak, amely gazdája ennek a nagyszabású templomfelújítási programnak – fogalmazott Gyopáros Alpár, majd megjegyezte: A rábaközi és a sokoróaljai választókerülethez hetvenöt település tartozik, melyből kettő kisváros és hetvenhárom még kisebb város vagy nagyobb és kisebb község. Ebből is látszik, hogy meglehetősen aprófalvas térségben élünk. A települések egy része mikrotérségi központként működik, ahol számtalan olyan oktatási, egészségügyi, szociális intézményt tartanak fenn, amelyek gazdasági erőcentrumai az egészen kicsi településeknek. Minden kis településen van azonban polgármester, megvan az egyházi, lelki vezetője, ami pedig az infrastruktúrát illeti, egészen biztos, hogy minden településen van templom és temető. A hetvenöt rábaközi, sokoróaljai település közel felének megújulhat a temploma. – Ráadásul ez évek óta várt támogatási lehetőség, hiszen itt Rábaszentmiklóson is olyan templom előtt állunk, amelyen el lehet végezni mindazokat a munkákat, amelyeket korábban egy „kókler” vállalkozó elszúrt vagy elmulasztott.
Óriási jelentőségű dolog a rábaszentmiklósiak számára, hogy megújulhatott a római katolikus Árpád-kori műemléktemplomuk. A polgármester szerint az utolsó pillanatban nyerte el az egyház a pályázatot, mert életveszélyessé vált a torony.
– Ezres nagyságrendben újítottunk fel óvodákat a Magyar Falu Program keretében az elmúlt években. Ugyanilyen nagyságrendben újítottunk fel egyéb intézményeket, iskolákat, orvosi rendelőket, faluházakat, kultúrotthonokat, vásároltunk falubuszokat, kommunális eszközöket, építettünk falusi utcákat, járdákat és így tovább. Szakrális tereket azonban nem finanszíroztunk, éppen ezért a Magyar Templom-felújítási Program kiválóan illeszkedik a Magyar Falu Programhoz, hiszen mindazok az egyházi fejlesztések, amelyek megtörténtek – közösségszervező személyek bérének támogatása, egyházi közösségi terek kialakítása, elhagyott plébánia, parókia épületek felújítása és azok élettel való megtöltése vagy egyházi fenntartású temetők infrastruktúrájának fejlesztése, egyházi programok finanszírozása –, mind-mind rendkívül fontos támogatási célok voltak a Magyar Falu Programban.

Beküldés dátuma: 2021. 05. 27.

Kapcsolódó hírek

További hírek