Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Legszebb ünnepükre készülnek az evangélikus gyülekezet tagjai

A beledi evangélikus egyházközség 1829-ben lett önálló anyagyülekezet, melyhez két fília tartozik: Edve és Vásárosfalu. Beleden 700-an,  Vásárosfaluban 75-en  Edvén pedig 30-an tartoznak a közösséghez. Minden év októberében a reformáció kezdetének évfordulójára emlékeznek. Az  istentiszteleteknek megvan a maguk üzenete, de ha ebből az alkalomból rendezik, akkor az egyház megújulásával foglalkoznak.  Az elhunytakra a sírnál vagy az urnánál ugyanazzal a bibliai igével emlékeznek, amit a temetéskor is felidéztek. A szertartásokkor szokásos valamelyik ének egy-egy versszaka szintén felhangzik. Azokról sem feledkeznek meg, akiknek urnáját a család otthon helyezte el, mert a haranglábhoz gyülekezve imádkoznak a lelkek üdvéért.

Nemrégiben találtak egy olyan uniós pályázati kiírást, amely alkalmas lett volna a templom rendbe hozatalára, de mivel városok nem vehetnek részt ezen a projekten, Beled erről lecsúszott, viszont Edve reménykedhet a sikerben. Úgy tervezik, hogy villamosítják a templom harangjait, valamint az épületet körülvevő kerítés egyik oldalát szeretnék felújítani.

Béres László hálával gondol az evangélikus gyülekezet tagjaira, mert becsületesen megfizetik az  egyházfenntartói járulékot. A perselypénzzel igyekeznek a legcélszerűbben gazdálkodni, a
családi adományokat pedig nagyon szépen megköszöni. A lelkész  ha más felekezetek szokásaival hasonlítja össze az evangélikusokat, akkor szerinte elmondható róluk, hogy sokkal összetartóbbak. A helybéli katolikus plébánost is meghívták arra a december 1-jei szeretetvendégségre, melyet este hatkor rendeznek. Havassy Bálint László Rómáról fog előadást tartani, mert köztudott, hogy több éven keresztül tanulmányokat folytatott az olasz fővárosban . A lányok, asszonyok a szellemi táplálék kiegészítéseként süteményekkel  és ízletes teával készülnek a vendégek fogadására. Az adventi időszakban karácsonyi díszeket fognak készíteni, s november végén megkezdődik az ünnepi ráhangolódás, december 5-től pedig min
Beküldés dátuma: 2012. 11. 28.

Kapcsolódó hírek

 • I. Rábaközi Farsangi Lovas Karnevál

  Százhuszonhét hátasló, tizenegy fogat és több mint százötven jelmezes vett részt az első alkalommal megrendezett farsangi lovas fesztiválon, mely nemcsak a rábaközieket mozgatta meg: az ország különböző pontjáról érkeztek lovasok, hogy részt vegyenek a téltemető kavalkádon.

További hírek

 • I. Rábaközi Farsangi Lovas Karnevál

  Százhuszonhét hátasló, tizenegy fogat és több mint százötven jelmezes vett részt az első alkalommal megrendezett farsangi lovas fesztiválon, mely nemcsak a rábaközieket mozgatta meg: az ország különböző pontjáról érkeztek lovasok, hogy részt vegyenek a téltemető kavalkádon.

 • Értékteremtő időutazás a családfakutatás

  Hazánkban tizennyolc általános és középiskolai tanár kapott arra lehetőséget, hogy idén februárban az ELTE-n tegye közkinccsé módszertani és tudományos eredményeit.

 • Fogászati kezelőegységet adtak át Bágyogszováton

  A fiatalok szívére nem lehet hatni, így később is előfordulhat, hogy szülőfalujukon kívül találja meg őket a szerelem, ezért valamelyik nagyvárosban képzelik el a jövőjüket.

 • Ízig-vérig pedagógus - Karakai Anna 90 éves

  A pályaválasztásban sokat jelentett számára, hogy tanárai rendre biztatták és amikor kevés remény látszott arra, hogy megvalósítsa terveit, érzései akkor sem hagyták cserben, bízott magában.

 • A klasszikus sportágak mellett újítana a CSSE

  A Csornai Sportegyesület minden egyes megmozdulása a helyiek érdekében történik – mondta Családi János.