Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Közösségi oltalom alatt álló hungarikum, kapuvárikum

A bizottság tagjai alulról építkezve kutatják fel, és rendezik egységbe a helyi közösség számára fontos értékeket, melyek lehetnek nép-
művészeti, gasztronómiai, építészeti, kulturális vonatkozású javak, és egyéb szellemi örökségek.

Bármely település létrehozhatja a helyi értéktárat a hungarikumokra vonatkozó törvény értelmében – mondta Csitei Gábor néptáncpedagógus.  A megyében nem egyedülálló a helyi értéktár bizottság működése, melynek tagjai elbírálják a felterjesztett dologi, illetve szellemi termékek befogadását.
Az önkormányzat Szabó Attila építészt, Csiszár Attila muzeológust és Csitei Gábor művészeti vezetőt kérte fel a feladat ellátására. A csapat szakmai munkáját Henye Zsuzsanna, a helyi művelődési központ igazgatója segíti. A „Töltsük meg a tulipános ládát kincsekkel” mottóval indított felhívás révén Kapuváron sokan értesültek a kezdeményezésről, ezért várják a lakosság javaslatait. Az indítványokhoz szükséges nyomtatványt a város honlapjáról lehet letölteni, majd a mellékletek csatolásával Hámori György polgármesterhez kell eljuttatni  személyesen, elektronikus vagy hagyományos postai úton. Az ajánlások beérkezésének határidejét első körben március 31-ében jelölték meg a szervezők, de nyilván  az év során később is meg fogják tárgyalni az észrevételeket.
A hungarikum törvény értelmében a közösségi célt szolgáló értékeket közkinccsé kell tenni, ezért fel fogják tüntetni Kapuvár honlapján, s a későbbiekben akár nyomtatott formában is megjelentetik.
A helyi értékeket egyébként a városinál magasabb szintre is lehet emelni, amennyiben úgy ítétlik meg, hogy az adott tárgy vagy szellemi alkotás a  tágabb közösség javát szolgálja. Sőt, még a megyei értékbár bizottság is kezdeményezheti az országos listára való felvételt. Csitei Gábor megjegyezte: a höveji csipkét például javasolták a hungarikumok gyűjteményébe.
– Hajrá kapuváriak! Töltsük meg közösen a tulipános ládát – zárta mondanivalóját a néptáncoktató.

© MOLNÁR TV. KFT.

Beküldés dátuma: 2014. 04. 15.

Kapcsolódó hírek

További hírek

DANUBIUS play