Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Kimagasló eredményeket érnek el a húsipari és a pék tanulók

Egyre több szakmára jellemző az automatizálás, de sok esetben  még mindig szükség van a kézügyességre, hiszen a sertés bontását sem mindig érdemes teljes egészében a gépekkel végeztetni, illetve a péknek kell a kalácsot megfonni.

A Berg Gusztáv Szakiskola két diákja kimagasló eredményt ért el a saját szakmacsoportjában rendezett  országos versenyen. A tanulók teljes egészében mentesültek a szakmunkás vizsga alól.
Horváth Tamás a Balassagyarmaton rendezett élelmiszeripari-versenyen a nyolcadik helyen végzett. A pék tanulóval szemben támasztott követelmény, hogy el tudja dönteni a felhasználásra szánt nyersanyagok minőségét, valamint a szükséges mennyiségét. A tészta készítése történhet dagasztással vagy más módszerrel. Az érett alapanyagot feldarabolás után szokás formázni. A kelesztést és a sütést ugyancsak be kell fejezniük, de ezzel még nincs vége a versenynek, mert a saját vagy egy másik versenyző késztermékét még minősíteni kell. A szakoktató szerint a pékségek egy része tőkeszegény vállalkozást jelent, ezért a hagyományos kemencék működtetéséhez szükség van a munkaerőre.
Giczi Péter a húsipari termékgyártók között mérette meg magát. Az iskola tanulója a Szegeden rendezett országos versenyen a képzeletbeli dobogó harmadik fokára állhatott fel, ezenkívül egyéb különdíjakat is kapott. Horváth Tamás tanár szerint ezen a versenyen nagyon erős volt a mezőny. Az írásbelin feltett kérdések nem különböztek a többi élelmiszer-ipari ágazatban megszokott feladványoktól. A szakmai számítási feladatok a Berg Gusztávba járó tanulóknak általában nem okoznak túl nagy nehézséget. A szóbeli rész négy modulból állt, melyen a versenyző azt is bizonyította, hogy tisztában van a sertés csontozatával, a téliszalámi gyártásával, s mindemellett számot adott a gazdálkodási ismeretekről. A gyakorlati feladatok között szerepelt a félsertés darabolása és minősítése. A kapuvári iskolából érkezett diáknak az előre megadott tizenkétféle termék közül a parasztkolbász előállítása jutott. Péternek pontosan kellett ismernie a nyersanyag keverési arányát és a helyes töltési módszert. Utóbbival az induló huszonnégy versenyző közül különdíjat is kapott. Az általában hat-hét napot igénybe vevő füstölést nyilván ennyi idő alatt nem lehet reprodukálni, ezért e fázisról feladatlap formájában adtak számot a fiatalok.
Horváth Tamás szakoktató végül elmondta: A különböző szakmacsoportokban az alapismeretek azonosak, vagyis jó számolási készség, kézügyesség és egyéb gyakorlati érzék szükséges a sikerhez.
– Arra törekszünk, hogy az iskolából kikerülő fiatalok megtalálják a szakmájuknak megfelelő munkahelyet – közölte a tanár.

© MOLNÁR TV. KFT.

Beküldés dátuma: 2014. 05. 13.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Dr. Németh Miklós a nagy előd méltó utóda szeretne lenni

  Beled új aljegyzőjének az önkormányzati igazgatás teljesen új területet jelent, de szerencséje van, mert dr.

 • A kapuváriak jövő évi ajándéka - 2021-ben birtokba vehetik az új szabadidőparkot

  A barnamezős beruházás olyan elhagyott üzemi területek felújítását  jelenti, mely  alkalmassá teszi az objektumot a korábbiaktól eltérő, más jellegű újrahasznosításra – tájékoztatta a lakosságot Hámori György, aki szerint  hiánypótló fejlesztés lesz a városban a családok kikapcsolódását szolgáló szabadidőpark létesítése.

 • 2021 januárjától tilos a növényi hulladékégetés

  Jelenleg önkormányzati engedélyhez kötött a kerti hulladékégetés, de 2021. január elsejétől hazánk egész területén tilos lesz ez a tevékenység.

 • A Csornai Múzeum épületének titkai

  A csornaiak hajlamosak azt hinni, hogy pontosan ismerik a premontrei prépostság épületét, ahol az ’50-’70-es években járási központ, valamint házasságkötőterem működött, vagy azokból az időkből, amikor 1989 után visszatértek a szerze-tesek a városba – fogalmazott Aszt Ágnes régész-muzeoló-gus, aki Csorna emblematikus épülete előtt állva kezdte is-mertetőjét a Rábaközi Televízió nézőinek.

 • Még gyakoribb fertőtlenítés a beledi iskolakonyhán

  Televíziós forgatásunkkor frankfurti leves és sajtos metélt készült, mellé almát kínáltak az étkezőknek a beledi iskolakonyhán.