Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Kiegészítő nyelvi oktatás a Széchenyiben, művészeti képzés a Kerényiben

– Örülök, hogy mindenki jól érzi magát – próbált szóhoz jutni Váradi József, a Széchenyi igazgatója a gyerekek vidám duruzsolása közben. A „Vár a Széchenyi!” beiskolázási programsorozat „Mesekuckó” elnevezésű foglalkozását követően a leendő elsősök és szüleik az angol nyelvi oktatásról, valamint a művészeti iskolában folyó képzésről kaptak tájékoztatást.

A Széchenyiben nyolc éve vezették be, hogy angol nyelvi magánórákra járjanak a gyerekek, amennyiben szüleik igénylik a térítés ellenében igénybe vehető képzést. Az idegen nyelvi órákra felmenő rendszerben, vagyis első osztálytól lehet jelentkezni.
Az iskola azért járult hozzá, hogy a Széchenyi falain belül járjanak a diákok a fizetős különórákra, hogy szüleiknek ne legyen gondja arra, hogy tanítás után eljuttassák gyermekeiket a magánfoglalkozásokra. Nagyné Bugár Tímea az alsós épületből kíséri át a tanulókat abba a helyiségbe, ahol megtartja az angol órákat. Az anyukák és az apukák abból a szempontból is nyugodtak lehetnek, hogy gyermekeik felügyelete is biztosítva van.
– Eleinte játékos formában zajlanak az órák, később pedig megkezdem a nyelvtanra épülő oktatást. Nyolcadik év végére többen leteszik az alapfokú nyelvvizsgát, de a továbbtanuláshoz is hasznos a megszerzett ismeret – mondta a nyelvtanár, aki április 5-én meg is tartotta a leendő iskolásoknak és szüleiknek bemutató óráját a mostani elsős csoportjában.

A Széchenyi társintézményében, a Kerényi iskolában az alapfokú művészeti oktatást hat éves kortól vehetik igénybe a gyerekek, akik zenei és képzőművészeti képzés közül választhatnak.
Szilágyiné Jéger Teréz, a képzőművészet tanszak tanára felhívta a jelenlévők figyelmét a teremben kiállított alkotásokra, melyek nem csak szemet gyönyörködtetés céljából kerültek az érdeklődők elé, hanem mintául szolgáltak az eljövendő művészpalántáknak. A festészet tanár kollégái, Pápai Miklós és Pénzes-Tati Ágnes nevében is beszélt, amikor ismertette a művészeti oktatás szerkezeti felépítését. Az előképzős évfolyam befejezése után a diákok alapfokú képzésen vehetnek részt, amit művészeti alapvizsga zár. A középiskolás növendékek az hat évig tartó alapozó után részt vehetnek a továbbképzésen, melyre egyre több fiatal szánja rá magát – nyugtázta örömmel a pedagógus.
Tájékoztatóját követően a művész tanár a június 1-jén megrendezésre kerülő tanévzáró kiállításra invitálta a megjelenteket, melyen a kicsiktől kezdve a legnagyobbakig valamennyi tanuló alkotása látható lesz.
Jenei Zsigmond úgy tapasztalta, hogy az emberek többsége jártasabb a könnyűzenében. A Kerényi tanárai a komolyzene megszerettetésére vállalkoznak, ami szerinte nem jelenti azt, hogy a gyerekek könnyedebb formában ismerkedjenek a hangszerekkel.
A tanár elmondta, hogy a művészeti iskolában folyó képzés annyiban különbözik az általános iskolai ének-zene órától, hogy egyéniben foglalkoznak a hangszert tanuló diákokkal így személyes kapcsolat alakul ki tanár és diák közt. A szolfézsórákon csoportosan vesznek részt a gyerekek. Hat év zenetanulás után alapszintű hangszervizsgát lehet tenni, majd négy esztendeig folytatható ez a fajta művészeti képzés.
Az ütőhangszeres tanár elmondta: mivel nem szakkörről van szó, szeptember 1-től június 15-ig iratkoznak be a zeneiskolába a növendékek. A térítési díjat minden félév elején kell befizetnie a szülőknek.

Beküldés dátuma: 2017. 04. 04.

Kapcsolódó hírek

További hírek