Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Kapuvári megemlékezés az értelmetlen háborúban harcolt és idegen földön elesett honfitársakra

A Kapuvári Bográcsos Egyesület nyolcadik alkalommal rendezett emlékünnepséget a II. világháború hősei előtt tisztelegve. A megemlékezők szentmise keretében rótták le kegyeletüket a doni hősök és áldozatok 77. évfordulója alkalmából.

Kapui Pál, a Kapuvári Bográcsos Egyesület elnöke köszönetet mondott a civil szervezetnek nyújtott egész éves támogatásáért Hámori György polgármesternek. A szentmisét Vízkereszt utáni vasárnapon, a katolikus egyház hivatalos liturgiájához, Jézus megkeresztelkedésének ünnepéhez kapcsolódva celebrálta dr. Szaradics József. A tábori lelkész elmondta, hogy maga is részt vett a Pákozd közelében felállított Don-kanyar Emlékkápolna felszentelésén 1993-ban. Hazánkban nagyon sok embert érintenek a 77 évvel ezelőtti drámai események, amikor több mint százezer magyar katona vesztette életét – hangzott a plébániai szentmisén.

A mise után rövid emlékműsort tartottak a Szent Anna templomban. Kapuvár önkormányzata, valamint Hámori György polgármester nevében dr. Hoffer Imre köszöntötte a kegyeleti megemlékezés résztvevőit. Az alpolgármester a magyar hadtörténet egyik legnagyobb tragédiájának nevezte a doni eseményeket. történelmi áttekintést
Az évfordulón Pavlóczki Bélát saját családja érintettsége okán rohanták meg az emlékek. A történelemtanár apai nagyapja 31 éves korában kapta meg a behívóját. Nemzeti történelmünkben óriási katasztrófát jelent a doni részvétel. Még ma sincsenek pontos adataink az elhunytak számáról, mert rengeteg ember sorsa tisztázatlan – hangsúlyozta a szónok, majd a 21. századi ember szerencséjének mondta, hogy félelem nélkül, békében élheti mindennapjait.
A versek, nekrológok és emlékdallamok Kiss József orgonakíséretében hangoztak el.

A Fő téri első és második világháborús emlékműnél tartott koszorúzáson a Kapuvári Hagyományőrző Nyugdíjas Egyesület dalköre közreműködött.

Beküldés dátuma: 2020. 01. 15.

Kapcsolódó hírek

  • A legjobbakat jutalmazták a kapuvári iskolákban

    Évről évre átadják az iskolák végzős diákjaiknak az elismeréseket, melyekkel a kiváló tanulmányi munkát, a versenyeken elért eredményeket és az aktív közösségi részvételt jutalmazzák.

További hírek