Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Kapuvár is részt vett a megyei kábítószerügyi egyeztető fórumon

A szakemberek folyamatosan keresik az okát, hogy miért növekszik a magatartászavaros, deviáns viselkedést mutató fiatalok száma, akik közül sajnos többen kábítószerhez nyúlnak. A lehetséges okok közt felmerült, hogy kevesebb figyelmet kapnak szüleiktől, esetleg erősödött a kortárs csoportok hatása, vagy inkább a kíváncsiság hajtja őket a rossz irányba.

Győr-Moson-Sopron Megye Önkormányzata eredményesen szerepelt a tavaly év végén megjelent kábítószerügyi egyeztető fórumok programjának támogatására kiírt pályázaton. A drogstratégia gyakorlati lebonyolítása több szakmai partner bevonásával valósul meg. A győri nyitórendezvényen részt vett Odoricsné Buthi Krisztina, a Nyitott Kapu-Vár Térségi Szociális Szolgáltató Központ vezetője, valamint Hámori György, Kapuvár polgármestere. A jelenlévők számba vették az elkövetkezendő félév azon feladatait, programjait, melyeket közösen szeretnének működtetni a megyében.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság részéről Szabó Csaba bűnmegelőzési osztályvezető-helyettes ismertette a megye kábítószerügyi helyzetét. Elhangzott, hogy az adatok nem térnek el lényegesen az országos statisztikáktól, vagyis térségünkben sajnos ugyanúgy elérhető valamennyi kábítószer a fiatalok számára, hiszen fejlett háttérrel és piaccal rendelkezik ez a fajta üzletág is.
Odoricsné Buthi Krisztina szerint a klasszikus mellett egyre gyakrabban jelenik meg a dizájner drog, ráadásul utóbbiakat a változékonyságuk miatt sokkal nehezebb kimutatni. A rendőrség gőzerővel dolgozik azon, hogy visszaszorítsa a kábítószer-hálózat terjedését megyénkben. Fő feladatuknak tekintik a kínálat csökkentését és a prevenciót – tette hozzá a szakember.
A megelőzés hatékony eszközei a városi kábítószer-egyeztető fórumok, melyeken helyi szinten mérik fel a lehetőségeket. Állandó napirenden lévő téma a fiatalok megszólítása, mert szeretnék őket valamilyen módon eltéríteni arról a helytelen útról, melyre rátévedtek. Meg kell mutatni, el kell magyarázni nekik, hogy miért érdemes ellenállni a kísértésnek.

A Nyitott Kapu-Vár Térségi Szociális Szolgáltató Központ a helyi rendőrséggel szoros együttműködésben dolgozik a drogfogyasztás visszaszorításán. 2020-ban hatvan olyan személy került a rendőrség látóterébe, akik bizonyítottan használtak valamilyen szert. Amennyiben a kábítószer fogyasztó vállalja, hogy részt vesz az elterelés nevű drogfüggőséget gyógyító kezelésen, nem kezdeményeznek ellene büntetőeljárást, illetve megússza egy felfüggesztettel. A szociális központ megelőző munkájába a civil szervezeteket, iskolákat is szeretné bevonni.
– Intézményünk igyekszik minél több olyan szolgáltatást, illetve szabadidős programot nyújtani a fiataloknak, amely valamennyire háttérbe szoríthatja a deviáns viselkedést. A győri tájékoztatón elhangzott, hogy a pandémiás helyzetben csökkent a kábítószer-forgalmazás, hiszen nem jutottak be a határon azok a drogok, amelyek eddig könnyebben beérkeztek az országba – fogalmazott Odoricsné Buthi Krisztina, majd hozzátette: Amennyiben visszatér minden a régi kerékvágásba, kellő lépés hiányában a drogkérdés ugyanolyan probléma lesz, mint korábban. Ugyanakkor Kapuváron és környékén a rendőrségnek nincs tudomása drogárusításra szakosodott bűnbandákról, így ebből a szempontból valamennyivel jobb a helyzet, mint a megyeszékhelyen vagy a fővárosban.

A koronavírus-járvány miatt jelenleg tiltja a jogszabály a tíz fő feletti gyülekezést, ezért elmaradnak a nagyobb tömegeket megmozgató szabadidős programok, de nem maradnak el az ennél kisebb létszámú csoportos fejlesztések. Az iskolai szociális munka keretében hetente felkeresik az intézményeket, ahol – az osztályokat több részre tagolva –, egyéni és kiscsoportos foglalkozásokra van lehetőség. Kéthetente kerül sor a pszichológiai tanácsadásra, melyen azok a fiatalok vesznek részt, akiknek már volt valamilyen jellegű problémájuk a kábítószerrel. Hetente rendelkezésükre áll egy jogász szakember, aki a paragrafusokban segít eligazodni a bajba került személyeknek. A pandémiás előírások szerint folyamatosan működnek a pályaorientációs foglalkozások és az ifjúsági klub, mert a fiataloknak szüksége van a közösségi létre. A személyiségfejlesztő szakemberek havonta egy alkalommal. szombat délelőttönként látják el az érintetteket hasznos tanácsokkal. Az interaktív online életmód-tanácsadó csoporthoz csatlakozó fiatalok sporttal, egészséges életmóddal, közösségi médiával kapcsolatos posztokkal találkozhatnak – hangsúlyozta a szakember.

Beküldés dátuma: 2021. 02. 23.

Kapcsolódó hírek

További hírek