Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Kapósak a kapuvári építési telkek

Bevált a kapuvári taktika: forrásaik jelentős részét a pályázatok kivitelezésére tartalékolták. Az összeget elkölthették volna más feladatok teljesítésére is, de százmilliós projektek hiúsultak volna meg, ha nem tudják az elnyert beruházásokat saját pénzből kiegészíteni.

A legutóbbi kapuvári képviselő-testületi ülés napirendjének meghatározó részében beszámolók hangoztak el. Rácz Imre kirendeltségvezető, a Kapuvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség, valamint a Kapuvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság 2017. évi tevékenységét ismertette a testülettel. Hámori György szerint az említett szervezetek az őket ért rengeteg változás ellenére is megfelelően, tisztességesen és magas fokon végzik munkájukat. A polgármester úgy véli, mindez azért lehetséges, mert az ott dolgozók lakossághoz és önkormányzathoz való viszonya egyáltalán nem változott, vagyis mindenben számíthatnak rájuk. Példaként említette, hogy a nagyrendezvények előtt segítő szándékkal hívják fel a szervezők figyelmét a paragrafusokban történt változásokra, amelyekkel kapcsolatban a laikusok nem lehetnek naprakészek.
– Ezúttal is köszönöm ezredes úrnak és az állománynak azt a tevékenységet, amelyet a kapuváriakért és a területünkhöz tartozó lakosság érdekében kifejtenek.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Kapuvár-Sopron-Fertődi Kistérség Támogató Szolgálatának képviselője nem tudott jelen lenni a testületi ülésen, de a korábbi bizottsági ülésen megtárgyalták a témát. A kapuvári képviselők megfelelő választ kaptak az időközben felmerülő kérdéseikre.
Kapuvár vezetője a további két beszámolóval kapcsolatban megjegyezte: maximálisan elégedett a Király-tó Óvoda és Bölcsőde, valamint a Nyitott Kapu-Vár Térségi Szociális Szolgáltató Központ működésével, továbbá megköszönte az intézmények dolgozóinak áldozatos munkáját.

Az áprilisi testületi ülésen többször felszólalt a gazdasági bizottság vezetője, mert a folyamatban lévő pályázatokról tájékoztatta a jelenlévőket. Hámori György eddig főleg az előkészítő munkálatokról beszélt, de legutóbb már az elnyert projektekről is nyilatkozott televíziónknak.
– Megtörténtek a közbeszerzési eljárások és megindulhatnak a munkálatok, de ma már nehéz kivitelezőt találni. Ebből adódóan és az építőiparban történt ármozgások következtében az önkormányzatnak kisebb-nagyobb összegeket kell hozzátennie a pályázat megvalósításához – fogalmazott a polgármester. Példaként említette a Pátzay iskola felújítására vonatkozó árajánlatot, amikor az önkormányzat hatvan százalékkal magasabb kalkulációval szembesült.
A polgármester ezt követően az óvodafelújítási programról beszélt: Folyamatban van a házhelyi óvoda korszerűsítése, az Arany János utcai óvodát eddig csak részben újították fel, mert nagyobb hangsúlyt kapott az ott lévő bölcsőde. Örülnek, hogy folytathatják a központi óvoda rendbe tételét is, mert sikeresen szerepeltek a Belügyminisztérium egyik pályázatán. Hámori György akkor lenne igazán elégedett az intézmények felújításával, ha sorra kerülnének az óvodai udvarok is, ezért tovább próbálkoznak a pályázatokkal.

– Kapuvár élhető település, kisvárosi előnyeivel és az azzal járó hátrányokkal. A környező településekhez képest lényegesen nagyobb az építkezési kedv – fogalmazott Hámori György, majd hozzátette: Többen befektetési szándékkal vásárolnak új lakásokat, de előbb-utóbb az említett ingatlanok is lakottá válnak. Az adóbevétel szerencsére évről-évre emelkedik, de a városvezetésnek fontos szempont, hogy a lakosságszám semmiképp se csökkenjen a bűvös tízezer fő alá, mert akkor kevesebb állami támogatás járna a településnek.
A Felsőmező utcában nagyon hamar elkapkodták az egy tucatnyi telket. Az önkormányzat a volt húsgyár víztorony felőli oldalán sorházas beépítésre alkalmas építési telkeket szeretne kialakítani, ami iránt hatalmas az érdeklődés. A polgármester mindenkit megnyugtatott: amint befejeződik az épület bontása, megkezdődhet a telkek kimérése.
Kapuváron több álláshelyre keresik a munkavállalókat, mindemellett mégis problémát jelent az ingázók nagy száma. A Győrbe és Sopronba járók a gyorsforgalmi útnak köszönhetően könnyebben és hamarabb megteszik az oda-vissza utat, ami nehezebb közlekedési körülmények mellett naponta két óráit is igénybe vehet. A város első embere abban bízik, hogy lassan emelkednek a kapuvári bérek, így az itthon dolgozók közül talán kevesebben keresik a megélhetést a környező nagyobb településeken, és meg sem fordul a fejükben, hogy elköltözzenek.

Beküldés dátuma: 2018. 05. 15.

Kapcsolódó hírek

  • Változások a kiskórházak életében

    Teljes ágykihasználás mellett működik a kapuvári Lumniczer Sándor Kórház és Rendelőintézet rehabilitációs részlege, ami kisebb várólistát eredményezett.

További hírek