Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Jól képzett szakemberek kerülnek ki a csornai Csukásból

A 2023/2024-es tanévtől a közkedvelt mezőgazdasági és erdészeti, illetve gépészeti ágazatban kínálnak továbbtanulási lehetőséget a nyolcadikos tanulóknak a csornai Csukás Zoltán Mezőgazdasági Technikumban.

A mezőgazdaság-erdészeti ágazatban a mezőgazdasági gépésztechnikus, a mezőgazdasági gépész, a gazda, valamint a kertész szakma közül választhatnak a fiatalok. A gépészet ágazatra jelentkezők a hegesztő szakképesítést sajátíthatják el.
A csornai Csukásban nincs központi felvételi írásbeli vizsga, helyette a nyolcadikosok tanulmányi eredményeit veszik figyelembe. Az ötödik, a hatodik és a hetedik év végi, illetve a nyolcadik félévi eredmények számítanak – tudtuk meg Perlaki Sándortól. Az érettségi tárgyak súlyozottan kerülnek beszámításra A rangsorból az első harminckét tanuló számíthat arra, hogy felvételt nyer a Csukásba – tette hozzá az igazgató.

A csornai Csukás Zoltán Mezőgazdasági Tecnikumban három osztály indítására van lehetőség 2023/2024-es tanévtől. A korábbi évek tapasztalatai alapján a fiatalok 32 fős osztályban kezdhetik meg a technikusi képzést, de a gépész szakmában is több mint 30 tanulóra számítanak. Mivel a gazda szakma iránt általában 18-20 fő érdeklődik, a tisztán gépész osztály mellett gépész-gazda vegyes csoportot is indítanak.
– A kor követelményeinek megfelelő képzést biztosítunk a tanulók számára, melyhez meg vannak a feltételek. Jól felszerelt tanműhelyben és tangazdaságban várjuk a tanulókat. Természetesen vannak olyan eszközök és berendezéseket, amelyeket itt az iskolában nem tudunk megmutatni, de az üzemlátogatások során igyekszünk ezeket pótolni – szögezte le az igazgató. Minden alkalmat megragadnak és ahova lehet, elviszik a fiatalokat, mert fontos, hogy megismerkedjenek a ma létező legkorszerűbb technikákkal. Minden évben elutaznak a Bábolnai Gazdanapokra, az AGROmashEXPO-ra, valamint az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárra.

A technikus képzésen résztvevő tanulók a mezőgazdasági vállalkozásoknál, vagy a családi gazdaságban tudnak elhelyezkedni. Elsősorban agrár vonalon érdemes gondolkodnia annak, aki magasabb szinten szeretné folytatni tanulmányait, de más területen is továbbképezhetik magukat. A mezőgazdaságon kívül az ipar egyéb szegmenseiben is szívesen látják a csornai Csukásban végzett gépészeket, akik olyan általános műszaki ismereteket szereznek, melyek alkalmassá teszi őket a különböző gépészeti tevékenységek elvégzésére.

Beküldés dátuma: 2023. 01. 17.

Kapcsolódó hírek

További hírek