Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Játékos személyiségfejlesztés a csornai óvodában

A gyermek önálló, döntésre is alkalmas személyiségének kibontakozásához az óvodáskorban a legjobb módszer szabad játék és felfedezés. Ehhez nyújt biztos hátteret a Csornai Napközi Otthonos Óvoda, mint a kicsiket szeretettel gondozó intézmény.

A két tagóvodával működő Csornai Napközi Otthonos Óvoda bemutató rendezvényei már április elején megkezdődtek. Mivel április 20-tól 21-ig tart a beiratkozás, felkerestük kameránkkal Kránitzné Nagy Márta óvodavezetőt, hogy ismertesse a leendő óvodások szüleivel a Szent István téri Bóbita és a kiscsornai Katica Óvoda célkitűzéseit.
Az óvónők elsősorban a gyermekek jogainak maximális tiszteletben tartására, valamint a kicsik személyiségfejlődésének biztosítására törekednek. A háromtól hat éves korig tartó időszakban a gyermek legfőbb tevékenysége a játék. Saját tapasztalatszerzés révén felfedezhetik környezetüket, úgy hogy valamennyi érzékszervüket fejlesztik eközben. Az „Arany páva” nevelési program nagy hangsúlyt helyez a kompetencia alapú nevelésre, melynek lényege a saját elhatározás alapján létrejövő közvetlen észlelés.
Az óvodavezető azt tanácsolja a szülőknek, hogy az óvodát tekintsék olyan szeretetet és biztonságot nyújtó háznak, ahol a gyermekeknek bizonyos szabályokat ugyan be kell tartaniuk, de játékos formában tanulják meg a felelősségteljes döntéseket.
Az értelmi és mozgásfejlődés elválaszthatatlan egymástól, ezért naponta húsz percet csak a sportos tevékenységnek szentelnek. Utóbbit sem katonás rendben kell elképzelni, hanem a kicsik életkorának megfelelő játék közben. A gyermekek nagyon kedvelik a gyógytestnevelő „okosító tornáját”, amelyet nem csak saját óvodásaik vesznek igénybe. Koordinációs és figyelemösszpontosító feladatokon keresztül szintén a tanulási képességek fejlesztését szolgálja a szivacs kézilabda. Kránitzné Nagy Márta hangsúlyozta: a visszahúzódóbb gyerekek is felszabadulnak a labdajáték közben.
A Csornai Napközi Otthonos Óvoda ún. témaheteket szervez, amikor valamilyen ünnepkörrel kapcsolatban elevenítik fel hagyományainkat. A gyerekek dalos játékokon, énekeken keresztül ismerik meg rábaközi gyökereiket és a térségre jellemző népszokásokat. A szülők igényelhetik gyermekeiknek az óvodai neveléssel összeegyeztethető, és a foglalkozások után igénybe vehető angol nyelvi képzést, valamint a péntekenként megtartott néptáncos órákat. A Százszorszép Alapítvány támogatásával évente kirándulást szerveznek az óvodásoknak, akik megtekinthetik a környező nevezetességeket.
Az óvónők a havi egyszeri fogadóóra alkalmával beszámolnak a szülőknek gyermekük fejlődéséről.
Nem az a lényeg, hogy a gyermekek jól szerepeljenek az egyes bemutatókon, hanem életkoruknak megfelelő önálló, döntésre képes személyiséggé fejlődjenek.

Beküldés dátuma: 2015. 04. 14.

Kapcsolódó hírek

 • A Csornai Múzeum épületének titkai

  A csornaiak hajlamosak azt hinni, hogy pontosan ismerik a premontrei prépostság épületét, ahol az ’50-’70-es években járási központ, valamint házasságkötőterem működött, vagy azokból az időkből, amikor 1989 után visszatértek a szerze-tesek a városba – fogalmazott Aszt Ágnes régész-muzeoló-gus, aki Csorna emblematikus épülete előtt állva kezdte is-mertetőjét a Rábaközi Televízió nézőinek.

További hírek

 • Dr. Németh Miklós a nagy előd méltó utóda szeretne lenni

  Beled új aljegyzőjének az önkormányzati igazgatás teljesen új területet jelent, de szerencséje van, mert dr.

 • A kapuváriak jövő évi ajándéka - 2021-ben birtokba vehetik az új szabadidőparkot

  A barnamezős beruházás olyan elhagyott üzemi területek felújítását  jelenti, mely  alkalmassá teszi az objektumot a korábbiaktól eltérő, más jellegű újrahasznosításra – tájékoztatta a lakosságot Hámori György, aki szerint  hiánypótló fejlesztés lesz a városban a családok kikapcsolódását szolgáló szabadidőpark létesítése.

 • 2021 januárjától tilos a növényi hulladékégetés

  Jelenleg önkormányzati engedélyhez kötött a kerti hulladékégetés, de 2021. január elsejétől hazánk egész területén tilos lesz ez a tevékenység.

 • A Csornai Múzeum épületének titkai

  A csornaiak hajlamosak azt hinni, hogy pontosan ismerik a premontrei prépostság épületét, ahol az ’50-’70-es években járási központ, valamint házasságkötőterem működött, vagy azokból az időkből, amikor 1989 után visszatértek a szerze-tesek a városba – fogalmazott Aszt Ágnes régész-muzeoló-gus, aki Csorna emblematikus épülete előtt állva kezdte is-mertetőjét a Rábaközi Televízió nézőinek.

 • Még gyakoribb fertőtlenítés a beledi iskolakonyhán

  Televíziós forgatásunkkor frankfurti leves és sajtos metélt készült, mellé almát kínáltak az étkezőknek a beledi iskolakonyhán.