Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Járdák, utak felújítása Beleden

Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak. A polgármester a legutóbbi közmeghallgatáson ismertette a 2024-re tervezett beruházásokat.

A beledi képviselő-testület a tavalyi év során úgy döntött, hogy tovább folytatják a településen a járdaépítéseket. Mivel az önkormányzatok működésének sajátossága, hogy a költségvetés elfogadásáig nem tudnak felújítási, építési szerződéseket kötni, a testület előre dolgozott. Decemberben a következő évi járdafelújításokra megkötötte a szerződéseket, továbbá a régóta tervezett Rákóczi utcai ároklefedésre, parkolók kialakítására is még decemberben szerződést kötött.
Teljes hosszában, 19 millió forintból újul meg a Pacsirta utca a Vörösmarty utcától a Győri u. elejéig. A Füzes utcában lévő járda állapota még kielégítő, csak a Rácz köztől a Béke utcáig tartó, öt házat érintő szakaszát kell rendbe hozni, melyre 2,3 millió forintot fognak költeni. A Jókai utcai járda szintén szerződést kötöttek, mely 11,7 millió forint kiadást jelent az önkormányzatnak.

A Rákóczi utca – rendőrségtől parókiáig tartó szakán – vízelvezető csővezetéket fektetnek le az árkokban, majd az úttal párhuzamosan térkővel ellátott, 42 férőhelyes parkolót szeretnének kialakítani. Azokon a részeken, ahol a közműoszlopok ezt nem teszik lehetővé, füves területet alakítanak ki. A szikkasztókra azért van szükség, hogy az esővizet helyben elvezesse. Az utca ugyanezen szakaszán felújítják a járdát: a valamikori beton, illetve régi aszfaltos járda helyett szegéllyel ellátott, térköves gyalogjárót építenek. A polgármester úgy gondolja, hogy ezután nemcsak biztonságosabb lesz a közlekedés és több lesz parkolóhely Beleden, hanem modern városképet sikerül kialakítani a fejlesztésnek köszönhetően. A jelenlegi helyzet szerint a közútkezelő március 1-jétől érvényes engedélye után tudják megkezdeni a munkálatokat.
A csatornázás, a közművek szakszerű lefedése és a parkolók, valamint a járda építése közel 90 millió forintba kerül. A városvezető elégedett a szerződésben foglalt árral, mert szerinte mostanság inkább csökkennek a különböző beruházások, építkezések költségei.
Az említett utcákon, utcaszakaszokon kívül is terveznek további járdafelújításokat az idei évben. A tavalyi közmeghallgatáson ugyancsak szóba került a Rákóczi utca elejének rendbetétele, de azon is múlik, hogy melyik utcára vonatkozóan tudják beszerezni az engedélyeket. Major Jenő arra kéri az embereket, hogy vigyázzanak a felújított járdákra, és lehetőleg ne használják parkolási célokra. Nyáron távolítsák el a gyomnövényeket, télen pedig a síkosságmentesítésre figyeljenek.

Megközelítőleg 200 nm kátyúzásra kötöttek szerződést tavaly májusban a Strabaggal 2,76 millió forint értékben, de a cégnek év közben olyan sok munkája lett, hogy csak 2023 vége fele értek Beledre. A jelentős csúszás miatt Major Jenő majdnem lemondta a megbízást, és azzal kapcsolatban is szkeptikus volt, hogy mennyire lesz tartós a télen végzett útjavítás. – Közöltem velük, ha nem válik be, akkor újra csinálják – tette hozzá a városvezető, aki szerint megfelelő biztosítékot jelent a cég által vállalt garancia.
Nagy szükség lenne még néhány utca aszfaltburkolatának felújítására. Amíg viszont nem történik meg a kérdéses szakaszokon a gerincvezetékek és házi bekötések cseréje, a városvezető nem sok esélyt lát erre.

 

Az Egyesített Szociális Központ teljes körű, külső-belső felújítása

Az egykori pártházat mindenki jól ismeri – fogalmazott Major Jenő 2024 legnagyobb beledi beruházásával kapcsolatban: TOP-os pályázaton nyertek 212 millió 478 ezer forintot az Egyesített Szociális Központ teljes körű, külső-belső felújítására. A projekt magában foglalja a gépészeti rekonstrukciót, a tetőzet rendbetételét, a nyílászárók cseréjét és a külső hőszigetelést, sőt még járműbeszerzés is része a pályázatnak. A polgármester szerint a közbeszerzési eljárást követően, 2024 közepére talán meg lesz a kivitelező.

Az elmúlt öt-tíz év minden jelentősebb épületfelújításakor külön gondot fordítottak arra, hogy a beruházás ideje alatt is működőképes legyen az adott intézmény, ezért átmeneti helyre költöztették az infrastruktúrát és a dolgozókat. Az óvodások és a bölcsődések viszont maradtak a helyükön, ezért külön köszönet illeti az intézmény dolgozóit, a szülőket és a gyerekeket, hogy türelemmel viselték az átmeneti nehézségeket, kellemetlenségeket.

Major Jenő arra emlékeztetett, hogy már a korábbi években is szerettek volna helytörténeti kiállítást szervezni a Barthodeiszky-kastélyban, ami az épület bejáratán és előterén kívül négy-öt helyiséget érintett volna. Nem az anyagiak miatt hiúsult meg a fejlesztés, ugyanis 2023 márciusában megszakadtak a tárgyalások a tervezővel, akit ősszel sem sikerült elérniük, ezenkívül időigényes és bonyolult az engedélyek beszerzése is, ami szintén hátráltatta a kivitelezést. A belediek nem adják fel, és a városvezető ígéretet tett arra, hogy az idei költségvetésben is meg lesz a munka fedezete.

Először 2022-ben pályáztak a vicai temető kerítésének felújítására. Az idén újra megpróbálják, de ha most sem sikerül nyerni, akkor a legfrekventáltabb északi részt saját erőből megcsinálják.

Beküldés dátuma: 2024. 02. 21.

További hírek