Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Hűtőház alapkőletétele Csornán

Hazánk egyik „éléskamrájában”, a Rábaközben működő mezőgazdasági vállalkozások munkájának gyümölcsét szerte az országban élvezik az emberek, ezért a Kormányzat kiemelt feladatának tekinti az élelmiszer ágazattal összefüggő cégek fejlesztését. A célkitűzés ékes példája a Csornára tervezett hűtőház, melynek a napokban rakták le az alapkövét.

– Az elmúlt években nagyon sok termelői szerveződés jött létre, majd szűnt meg, ami nagy szívfájdalmam. Meggyőződésem, hogy a magyar mezőgazdaság és a kertészeti ágazat csak akkor tud igazán sikeres lenni, ha nemcsak az egyéni családi gazdaságok járnak jól, hanem az általuk létrehozott közösségeik – mondta Kis Miklós Zsolt a csornai hűtőház ünnepélyes alapkőletételén. Az agrár- és vidékfejlesztésért felelős államtitkár szerint ezért különösen figyelemreméltó a Hanság-Fertőmenti Zöldség-Gyümölcs Termelői Értékesítő Szövetkezet, ahol egyáltalán nem csökkent a taglétszám az évek során, hanem még inkább gyarapodott is.
Sok milliárd forintnyi fejlesztés érkezett az elmúlt években a Rábaközbe. Gőzverővel épülnek és készülnek a gyorsforgalmi utak, beleértve a csornai elkerülőt. A csornai és a kapuvári kórház több mint hatmilliárd forint támogatásban részesült az utóbbi időszakban. A két település egyenként egymilliárd forintot meghaladó összeget kapott a Területfejlesztési Operatív Programból.
– Mindezek mellett a néhány százmilliós vállalkozásfejlesztési támogatás kis túlzással akár csekélységnek is tűnhet, viszont óva intek mindenkit attól, hogy bagatellizálja – fogalmazott Gyopáros Alpár, majd két okot említve felhívta a figyelmet a térségre váró feladatokra, melyek közül prioritást élveznek a mezőgazdasági célú vállalkozásfejlesztési pályázatok, s mindemellett a csornai fejlesztés közvetlen célját hangsúlyozta.
A mezőgazdaság az elmúlt évtizedekben komoly krízishelyzeteket élt meg. Az országgyűlési képviselő a családi vállalkozókkal folytatott beszélgetésekből megtudta, hogy többségük hosszú időn keresztül nem látott perspektívát a több generáción át folytatott mezőgazdasági tevékenység folytatására. Az elmúlt három-négy évben a kormányzati törekvéseknek köszönhetően ez a tendencia megfordulni látszik, és egyre több fiatal gazda csatlakozik az agráriumhoz.
A 2003-ban megalakult Hanság-Fertőmenti Zöldség-Gyümölcs Termelői Értékesítő Szövetkezet (TÉSZ) tagjai közösen vásárolták meg az Áfész egykori felvásárlótelepét, ahol jelenleg is működnek. Bízva a kedvező pályázati kiírásokban, a TÉSZ 2015-ben szerezte meg a szomszédos telket.
A folyton változó környezethez, módosuló jogszabályi feltételekhez rugalmasan igazodva, a Hanság-Fertőmenti TÉSZ-hez idővel négy megyéből csatlakoztak a tagok. A további piaci fejlődés fontos mérföldköve a most induló fejlesztés, melyre az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból nyert közel 150 millió forint vissza nem térítendő támogatást. Az önerővel együtt a 256 millió forint értéket is meghaladó hűtőház építése egyedülálló, mert az első ilyen jellegű fejlesztés Magyarországon.
A hűtőház építésének előzményeiről Családi János elmondta, hogy a vezetőség úgy döntött, hogy a feltételes közbeszerzési eljáráshoz biztosítja a szükséges 1 millió forintot, vállalva azt a kockázatot, ha nem nyernek a projekten, elúszik a pénz. A szereplők ma már tudják, hogy jól döntöttek.
– Ebben a programban elsőként kezdjük meg a kivitelezést, ezért abban bízom, hogy nemcsak az alapkőletétellel, hanem az elkészülő hűtőház átadásával is első lehet a Hanság-Fertőmenti TÉSZ – mondta Családi János. Az elnök hozzátette: Ha minden jól megy, jövő nyáron, a szövetkezet megalakulásának 15. évfordulója alkalmából már a hűtőház átadóünnepsége lesz.

Beküldés dátuma: 2017. 11. 14.

Kapcsolódó hírek

 • Csornán felkészültek a télies időjárásra

  Jelentős havazással idén év vége fele még nem kellett számolnia a lakosságnak, de az önkormányzat időben szeretne felkészülni a váratlan helyzetekre, ezért hó- és síkosság-mentesítésről tartottak nemrég sajtótájékoztatót a csornai városházán.

További hírek

 • Nemzeti konzultáció a családok védelméről

  Magyarország kormánya az egyetlen az Európai Unióban, amely rendszeresen megkérdezi az embereket az egész nemzetet érintő, fontos döntések meghozatala előtt.

 • Csornán felkészültek a télies időjárásra

  Jelentős havazással idén év vége fele még nem kellett számolnia a lakosságnak, de az önkormányzat időben szeretne felkészülni a váratlan helyzetekre, ezért hó- és síkosság-mentesítésről tartottak nemrég sajtótájékoztatót a csornai városházán.

 • Eredményes esztendeje volt a kungfusoknak

  Cser István szerint sok edző és csapatvezető szívesen elfogadná a Kisalföldi Shaolin Kung-Fu SE versenyzői által elért idei eredményeket.

 • Tartalmas, szórakoztató családi délután Beledben

  A szociális intézményeket nem veti fel a pénz, ezért ha segíteni akarnak az elesetteken, adománygyűjtő akciót hirdetnek.

 • Márton-napi vigadalom

  Vásárosfaluban mulatsággal töltötték a karácsonyi böjt előtti utolsó hétvégét, de ezt megelőzően komoly, nagy jelentőségű bejelentések hangoztak el: idén összesen közel ötven millió forint pályázati pénzt nyert a néhány száz lelket számláló kisközség.