Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Hősök voltak, akik életüket adták a hazáért

Magyarország kormánya 2 milliárd forintot biztosított az első világháborús hadisírok felújítására. A Honvédelmi Minisztérium által kiírt pályázat keretében újult meg a kapuvári Szent kereszt temetőben található 36 hadisír.

– Tiszteletünket rójuk le az előtt a 3,8 millió magyar hazafi előtt, akik az első világháborúban harcoltak a hazájukért, a családjukért, sokszor az otthonuk védelmében. Kegyelettel emlékezünk arra a 660 ezer emberre, akik az első világháborút nem élhették túl és katonaként vesztek ott a csatamezőn. Tisztelettel adózunk az előtt az 1,6 millió személy előtt, akik könnyebb-súlyosabb sérülést szereztek, illetve hadifogságba estek. Mi itt Kapuváron leginkább tisztelettel adózunk az előtt a 260 katona előtt, akik közül sokan itt nyugszanak a temetőben. 1918 óta négy generáció nőtt fel vagy van éppen születőben, és azt gondoljuk, az első világháború, nem a mi háborúnk, hanem dédapáinké, sokunk nagyapjáé – mondta Gyopáros Alpár.
Nagyszüleink, dédszüleink hétköznapi valósága volt az első világháború, és az abban vívott csaták – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő, hozzátéve: – Tekintettel az elmúlt száz évre, mindannyiunk felelőssége, hogy emlékezzünk az ő áldozataikra. Ne hagyjuk, hogy emlékük a nemzettudatból kikopjon.

– Kevés nemzedék kapott szélesebb és egyetemesebb tanítást útravalóul az életre, mint az, amelyet megtizedelt az első világégés. Abban a korban minden egyes ember megtapasztalhatta az önzetlenség, a humánum és az igazság erejét, még akkor is, ha számosan lettek halálukban hontalanok. Kapuvári gazdag történelmi, lelki hagyományára, ez előtti tiszteletre, a város híd szerepére tekintettel a Honvédelmi Minisztérium kiemelten támogatta a sírkertben található hős katonák síremlékének felújítását – mondta dr. Holló József nyugállományú altábornagy. A Honvédelmi Minisztérium Miniszteri Kabinetének kegyeleti diplomáciáért felelős miniszteri biztosa beszédének végén külön köszönetet mondott a kapuváriak hozzáállásért, a polgármester és az országgyűlési képviselő támogatásért, s mindazoknak, akik közreműködtek az emlékhely felújításában.
Az ünnepség végén dr. Szaradics József nyugalmazott lelkész újjászentelte a hősök sírjait.
Koszorúzott: dr. Holló József nyugalmazott altábornagy, Gyopáros Alpár országgyűlési képviselő, Hámori György polgármester, valamint dr. Orosz László százados, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokságának irodavezetője.

Beküldés dátuma: 2018. 02. 14.

Kapcsolódó hírek

 • Becsengettek a kapuvári iskolákban

  Az elsősök eleinte csak tizenöt-húsz percig képesek figyelemmel kísérni az órákat, ezért a tanítók sok intenzív mozgást és játékot csempésznek be mindennapjaikba.

További hírek

 • Tanácsadó testület segíti az atya munkáját

  – Jó dolgozni ebben a beledi egyházközségben, csak egy szívfájdalmunk van, hogy kevés a gyerek a szentmiséken.

 • Becsengettek a kapuvári iskolákban

  Az elsősök eleinte csak tizenöt-húsz percig képesek figyelemmel kísérni az órákat, ezért a tanítók sok intenzív mozgást és játékot csempésznek be mindennapjaikba.

 • Sorban újulnak meg Csorna utcái, közterei

  A 2014-ben megalakult csornai képviselő-testület jelenleg a tizenhetedik felújított utcánál tart, és előkészítették a következő két szakasz rendbetételét is.

 • Új igazgató a katolikus intézmény élén

    „Veni Sancte”, azaz Jöjj Szentlélek! imádsággal indult a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola és Óvoda 2018/2019-es nevelési éve, majd a püspök által celebrált szentmise után ünnepélyes tanévnyitón vettek részt a gyerekek és az intézmény pedagógusai.

 • Megújult környezetben várják a gyerekeket

  Idén ősztől közel hetven gyermeket várnak a beledi óvodába. Sokak által várva várt eseménnyel kezdődik a 2018/19-es nevelési év Beledben, mert a gyerekek és az óvónők végre birtokukba vehetik a felújított óvodát.