Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Horváth Lóránt Ödön mostantól odaföntről vigyázza az ittmaradókat

«Csak azt lehet újra kezdeni, ami már egyszer elkezdődött» – fogalmazott Horváth Lóránt Ödön a szombathelyi premontrei gimnázium újraindításának 20. évfordulója alkalmából tartott csornai rendezvényen. – Tudomásul kell vennünk, hogy nincs – ezt már Fazakas Zoltán Márton perjel mondta az emeritus apát sajnálatosan bekövetkezett haláláról.

Jelentős történelmi korszak zárult le Horváth Lóránt Ödön apát eltávozását követően. A premontrei apát meghatározó időszakban vette át a rend csornai prépostságának vezetését.
– Akik ismerték, tudják, hogy a maga szerény, visszafogott, de ugyanakkor igenis határozott jellemével újraalapította a prépostságot Csornán. Kiemelkedő személyisége volt a rendnek és ennek súlyával búcsúzunk most tőle. Kicsit fáj, hogy a járványügyi rendelkezések nem teszik lehetővé, hogy úgy búcsúzzunk tőle, ahogy szeretnénk – fogalmazott Fazakas Zoltán Márton, aki nem a pompás szertartást hiányolja, hanem arra gondolt, többen kifejezhették volna személyes együttérzésüket. A jelenlegi apát elmondta: egyébként is kötelességüknek érzik, hogy elődje kívánságának megfelelően, szerény, de méltóságteljes körülmények között búcsúzzanak el tőle. A végtisztesség megadásának sokféle módja van – tette hozzá. Elmondta, hogy utolsó kórházi tartózkodása óta még nagyobb szeretettel vették körül a Ödön apátot, akinek ez a gondoskodás láthatóan sokat jelentett. – Szép és hosszú életet adott neki a Jóisten. Olyan volt a távozása, mint amilyen az élete: szép és csendes – fogalmazott Fazakas Zoltán Márton.

Horváth Lóránt Ödön a 20. század végétől egészen mostanáig meghatározó személyisége volt Csornának, ezért ha valaki kimondja, hogy „apát úr”, a mai napig rá gondol, de ez így természetes – fűzte hozzá meghatottan Fazakas Zoltán Márton. – Még a gondolatát sem könnyű elfogadni annak, hogy nincs közöttünk, de megígérte, hogy odaföntről fog imádkozni érettünk és vigyáz majd mindenkire.
– Testileg-lelkileg felkészülve távozott körünkből és minden keresztény embernek példát mutatott. Bárki távozik az élők sorából, űrt hagy maga után. Az elgyengült test már nem érzi a fájdalmat, de tettre kész lelke nemcsak a rendért, hanem minden csornaiért közbenjár odafönt. Nagyon szerette Szombathelyet, de végrendeletében azt kérte, hogy Csornán temessék el.
Horváth Lóránt Ödön munkásságával valami elkezdődött, halálával pedig egy jelentős korszak fejeződött be. Az utódok felelősnek érzik magukat, hogy tovább gondozzák az apát felbecsülhetetlen hagyatékát.

Beküldés dátuma: 2020. 12. 01.

Kapcsolódó hírek

További hírek

  • Előadás Csornán: Egyéni boldogság időskorban

    Mindig keressük meg az adott nap ajándékát, mely átsegíthet bennünket az időskor nehézségein – javasolta Világosné Rozsonits Erika, aki összefoglalta a Rábaközi Televíziónak a Csornai Írisz Nyugdíjas Egyesületnek tartott „Az időskor boldogsága” című előadását.

  • Tájékoztató a csornai képviselő-testület 2024. február 22-i üléséről

    Első napirendi pontban tárgyalta meg és fogadta el a képviselő-testület az önkormányzat 2023.

  • Járdák, utak felújítása Beleden

    Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

  • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

    Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

  • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

    Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

Hirdetés