Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Hármas aláírás: több mint nettó 3,7 milliárdos fejlesztés

A kormányzat felkarolta a bősárkányiak ügyét, vele együtt a csornai és a döri szennyvíztelep fejlesztését. Az összesen több mint nettó 3,7 milliárd forint hazai és uniós támogatáshoz a projekt résztvevőinek nem kell önerőt biztosítaniuk. Az érintett települések vezetői a minap írták alá a csornai városházán a kivitelezői szerződést.

Gyopáros Alpár három település polgármesterével tartott közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy újabb milliárdok érkeznek a térségbe: a sikeres pályázat a bősárkányi, valamint ezzel párhuzamosan a döri csatornahálózat kiépítéséről, továbbá a csornai szennyvíztelep fejlesztéséről szól.
A szocialista kormányok idején Áder János, a térség egykori országgyűlési képviselője még ellenzéki politikusként adott be évente költségvetési módosító javaslatot a bősárkányi szennyvízelvezetés megoldására. A 2010/2014 közötti ciklusban úgy tűnt, végre sikerül mindaz, amiért éveken keresztül küzdöttek: kihirdették a nyertes projektet, de mégsem jutottak a végéhez. A támogatási szerződés aláírásán túljutott pályázat közbeszerzési eljárása technikai okok miatt hiúsult meg. A 2014-es európai uniós fejlesztési ciklus végén azonban nem volt lehetőség újabb közbeszerzés kiírására, ezért nagy veszélybe került a bősárkányi és csornai beruházás. Az eredeti tervben Dör még nem szerepelt, csak később került a kedvezményezettek közé.
Gyopáros Alpár a miniszterelnöknél és a kormány illetékes tagjainál lobbizott az évtizedes probléma megoldása érdekében, ráadásul a kellemesebb forgatókönyv lépett életbe: nem kell előröl kezdeni a tervezést, hanem az újabb uniós ciklushoz igazítva folytatódhat a pályázat. Ekkor csatlakozott Dör a csornai szennyvíz-agglomerációhoz.
– Köszönettel tartozom Magyarország kormányának, először is Orbán Viktor miniszterelnök úrnak, aki ismerte ezt a problémát, és ő maga is foglalkozott vele. Másrészt köszönet illeti Szabó Zsoltot, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárát, aki végigkövette a projektet és igyekezett mindenben segíteni, továbbá az egyéb közreműködő szervezeteknek, elsősorban a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft.-nek – fogalmazott az országgyűlési képviselő, aki hálás a település lakóinak türelméért, elsősorban a bősárkányiak kitartásáért.
A kivitelezőnek a szerződés aláírásától számított 36 hónapon belül be kell fejeznie a munkát. Gyopáros Alpár abban bízik, hogy Bősárkányban még az idén felvonulnak a munkagépek, de 2020 őszéig le kell zárni a projektet mindhárom résztvevő településen.
A bősárkányiak 2,2 milliárdos csomagjából valamivel több mint 1 milliárd a csatornahálózatuk fejlesztésére fordítható, a fennmaradó összeg Bősárkány hozzájárulása a csornai fejlesztéshez.
Csorna 1,2 milliárddal gazdálkodhat: a korszerűsítésen túl kapacitásbővítést is terveznek. A döriek valamivel több mint 270 milliót nyertek a beruházásra.

Beküldés dátuma: 2017. 09. 12.

Kapcsolódó hírek

  • Változások a kiskórházak életében

    Teljes ágykihasználás mellett működik a kapuvári Lumniczer Sándor Kórház és Rendelőintézet rehabilitációs részlege, ami kisebb várólistát eredményezett.

További hírek