Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Gépesített gazdaság Kapuváron

Kiss M. Vencel ipari tanuló korában a vízvezeték-szerelést gyakorolta, s mivel már akkoriban is sokan foglalkoztak a disznótartással, a család tizenhárom anyaállattal és azok szaporulataival kezdte meg a gazdálkodást. Az állatokkal való foglalatosság, illetve az értékesítés sem volt mindig stabil, ezért a sertés mellé beszerezték az üszőborjút. Mivel a fiatal szarvasmarhák idővel felcseperedtek, a tehenek rendszeresen adták a tejet, ezért megkezdték az automatizált fejést. A manapság nyolc alkalmazottat foglalkoztató gazdaság lépésről lépésre fejlődött, s a lovak ereje helyett idővel inkább a gépeket használták. (A négylábúak szeretete továbbra is megmaradt, de manapság csak sportlovakat tartanak.) Az istállókat még a téeszesítés idején építették, de azóta modernebb állattartókat  is készítettek. A fejés teljesen zárt rendszerben történik, így a napi 1300 liter tej levegővel nem érintkezhet.
A termőterületeken főleg kukoricát, búzát és árpát termesztenek, annyit, hogy elég legyen az állatok etetésére, ezenkívül széna, lucerna és napraforgó földjeik vannak. Meglepetésre tavaly nyáron a gyengébb aranykoronát érő földek hozták a jobb termést, mert a laposabban fekvő részeken jobban megmarad a nedvesség.  A környéken megjelenő osztrák gazdák sajnos anyagilag jobban el vannak eresztve, ezért a magyar gazdálkodó fel sem érhet az ő szintjükre. Kiss M. Vencelék tavaly 20 millió forintot tudtak a gépek fejlesztésére fordítani, s amint lefogy a hiteltörlesztés, tervezhetik az állattartás modernizálását.
Beküldés dátuma: 2013. 01. 23.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.