Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Fokozatosan csökken a csőtörések száma, mert egyre több az időtálló műanyagvezeték

Jogszabály írja elő, hogy a vízóraaknák és vízmérőórák védelme a lakosság feladata. Amennyiben az említett eszközök meghibásodnak vagy elfagynak, a szolgáltató az ebből fakadó költségeket a fogyasztóra hárítja, viszont idén nyártól jelentősen csökkentek a közműbekötések árai.

A Pannon-Víz Zrt. minden évben felhívja a lakosság figyelmét a vízóraaknák szigetelésére, illetve a mérőórák letakarására, mivel alacsony hőmérsékleten, mínusz 15-20 fok körül már elfagyhatnak. Nem szabad megfeledkezni a kerti csapok víztelenítéséről és téliesítéséről sem.
Az idei ősz kegyes volt a kinti feladatok elvégzéséhez, mert a Pannon-Víz szakemberei még november elején is folytathatták a karbantartási, felújítási munkálatokat.
– Nagy öröm számunkra, hogy a visszafogott költségek ellenére a kapuvári üzemmérnökség teljes területén el tudtuk végezni a beruházási, valamint a fenntartási feladatokat. Ahol kellett, kicseréltük az utcákban a vezetékeket, illetve a csomóponti tolózárakat – mondta Molnár Rita. A Pannon-Víz Zrt. Kapuvári Üzemmérnökségének vezetője hozzátette: Amennyiben jelentősen megváltozik az időjárás, hirtelen felmelegszik vagy lehűl a levegő, a régi eternitvezetékek nehezen bírják a hőingadozást. A gondok ellenére azért fokozatosan csökken a csőtörések száma, mert egyre több régi vezetéket műanyagra cserélnek. A Pannon-Víz Zrt. kész tervekkel rendelkezik 2018-ra, vagyis arra vonatkozóan, hogy mely utcákban fogják felújítani a vízvezeték-hálózatot.

Mióta Kapuváron működnek a rothasztótornyok, évente kétszer mezőgazdasági területekre szállítják a magas tápanyagtartalmú iszapot. A gazdák örömmel veszik a szerves anyagokat tartalmazó, trágyának használható, környezetbarát hulladékot.

A Pannon-Víz Zrt. vagyonkezelési szerződést kötött az önkormányzattal a volt húsgyár területén lévő, városi tulajdonba került víztorony működtetésével kapcsolatban.
– A tornyon elvégeztük a felújítási munkálatokat, a belső festést, megtörtént a városi rendszerhez csatlakozó csővezetékek cseréje – fogalmazott Molnár Rita. Megjegyezte: A régi betonból készült tornyot remélhetőleg minél hamarabb kiválthatják ezzel a jobb állapotban lévő építménnyel. A régi torony sorsa még nem dőlt el végérvényesen: Ha megmarad eredeti helyén, vagyis nem lesz elbontva, állagmegóvás után egyfajta dísze lehet Kapuvárnak. Amennyiben az önkormányzat a bontás mellett foglal állást, a megfelelő óvintézkedések mellett az is kivitelezhető annak ellenére, hogy lakókörnyezetben található az építmény.

Egyre több az újonnan épülő családi és társasház, ami környékünkön főleg a társasházi lakásmérők eladási számában mutatkozik meg. 2017. július 1-jétől jelentősen csökkentek a közműbekötések költségei. A közműfejlesztési hozzájárulás összege területenként változó, mivel ennek beszedése továbbra is az önkormányzat hatáskörébe tartozik. A Pannon-Víz Zrt. viszont ingyenessé tette a tervezés díját, a vízmérőóra felszerelését, a bekötésen elvégzett nyomáspróbát, valamint a gerincvezetékre való rákötést. Az új fogyasztóknak továbbra is költséget jelent a vízóraakna elkészíttetése, valamint a bekötés nyomvonalának kiásása. Utóbbi munkával a Pannon-Víz Zrt.-t is meg lehet bízni.

A fogyasztók fizetési hajlandósága nem változott az utóbbi időszakban – tudtuk meg a kapuvári üzemmérnökség vezetőjétől. Az esetleges hátralékok miatt a szolgáltató először felszólítja a fogyasztókat.
– Aki minket megkeres, mindenkinek segítséget nyújtunk. Van lehetőség részletfizetésre, akár fél éves periódust is biztosítunk annak, akinek magas összeg jött ki, de ehhez meg kell beszélnünk a feltételeket. Többféle lehetőséget tudunk ajánlani, de aki nem akar a partnerünk lenni és továbbra sem fizet, háromszori felszólítás után kollégáim kimennek és korlátozzák a fogyasztását. Amennyiben nem jutunk be az ingatlanba, lekötjük a rendszerről. Utóbbi megoldást nem kedveljük, hisz nekünk is jobb, ha az ügyfél bizonyos ütemezés szerint megpróbálja befizetni elmaradását.

Beküldés dátuma: 2017. 11. 20.

Kapcsolódó hírek

  • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

    Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

További hírek

  • Előadás Csornán: Egyéni boldogság időskorban

    Mindig keressük meg az adott nap ajándékát, mely átsegíthet bennünket az időskor nehézségein – javasolta Világosné Rozsonits Erika, aki összefoglalta a Rábaközi Televíziónak a Csornai Írisz Nyugdíjas Egyesületnek tartott „Az időskor boldogsága” című előadását.

  • Tájékoztató a csornai képviselő-testület 2024. február 22-i üléséről

    Első napirendi pontban tárgyalta meg és fogadta el a képviselő-testület az önkormányzat 2023.

  • Járdák, utak felújítása Beleden

    Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

  • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

    Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

  • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

    Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

Hirdetés