Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Fodor József három évtizede dolgozik a falubeliek boldogulásáért

Fodor József, a valamivel több mint kilencszáz lelkes Osli polgármestere szerint minden ember egyformán fontos, ezért valamennyi korosztály képviselőjével megpróbálja megtalálni a közös hangot. A község vezetője a hétvégéjét sem sajnálja, ha segíthet valakinek, s ez így van már három évtizede. 

Fodor József 30 éve végzett áldozatos, következetes és eredményes tevékenységéért nemrég átvehette a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elismerését, mely alkalomból összefoglalta az elmúlt három évtizedet.

A rendszerváltás utáni első önkormányzati választáson Osliban öten indultak a polgármesteri székért. Fodor Józsefnek magától nem jutott volna eszébe, hogy megméresse magát, de a helyiek kérésére elvállalta a kihívásokkal járó feladatokat. Szerinte fantáziát láttak benne az emberek, mert hét-nyolc éve sikeresen működtette építési vállalkozását, valamint azt is értékelték benne, hogy képes a több dolgozót foglalkoztató cég önálló üzemeltetésére. A választáson nagy fölénnyel szerezte meg a szavazatok jelentős részét.
Annak ellenére sem volt egyszerű hozzászoknia a bürokrácia útvesztőihez, hogy iparosként már volt némi tapasztalata az adminisztrációs feladatokról. Fodor József szerint szerencséje volt, mert a hivatalban mindig kiváló szakembergárda vette körül, továbbá tettre kész, a faluért tevékenyen munkát vállaló képviselő-testülettel dolgozott együtt,húszon kilenc éven keresztül.

Osli polgármestere hosszan sorolta az elért eredményeket, és elsőként a falu infrastrukturális ellátásának fejlesztését említette. Már 1992-ben azért kardoskodott, hogy elkészüljön a szennyvízcsatorna-hálózat, valamint aszfaltozott utak legyenek a településen. A környéken az elsők között épült meg a faluban a kábeltévé rendszer, és hamarosan elindult a helyi televízió adása a lakosság tájékoztatására. Ezzel párhuzamosan kulturális egyesület kezdte meg működését Osliban.
Az 1990-es évek után egyre több fiatal hagyta el a települést, emiatt megszaporodtak az üresen álló házak, de mára eljutottak arra a szintre, hogy egy-két használaton kívüli ingatlan van csak a faluban és az is rövid idő alatt gazdára talál. A polgármester szeretne minél több lehetőséget teremteni a letelepedésre, ezért kedvezményes áron kínálták a Hanyi utcai telkeket. Aki Oslit választja lakóhelyéül, letelepedési támogatást kap az önkormányzattól.
Az elmúlt időszakban nőtt a lakosság lélekszáma a községben, ami Fodor József véleménye szerint köszönhető a kormány Családi Otthonteremtési Kedvezményének is. Örvendetes, hogy a korábbi tizenkét fővel működő óvodába ma már harminc kisgyermek jár.

A település vezetője nagyon örül annak, hogy megnyithatták az új utcát, ezenkívül valamennyi középületüket sikerült felújítani, a fiatalok pedig birtokukba vehették a tornatermet. A teljes infrastruktúrával ellátott falu közössége összetartó és működnek a civil szervezetek: a százhúsz éves tűzoltó egyesület, a sportegyesület, és megalakult a hagyományőrző dalkör. Az utakat rendbe tették az évek során, így a régebbieket már lassan újra felújíthatják.
Mivel náluk eddig sem volt jelentős, sőt majdnem a nullával volt egyenlő az iparűzésiadó-bevétel, nagyobb hangsúlyt fektettek a pályázatokra.
Osli az egyik legrégebbi magyarországi zarándokhely, folyamatosan újítják fel az egyházi épületeket, így sor került a templomra, a temetői, valamint a Szent Vendel-kápolnára is.

A varrodától a vasas szakmáig megpróbálkoztak többféle céggel, mely munkahelyet biztosíthatna a helyieknek, de sajnos ezidáig nem sikerült. Fodor József komoly erőfeszítéseket tesz az Osliból kivezető utak állapotának javítása érdekében, és mint mondta, nem akar elbizakodott lenni, de legutóbb komoly ígéretet kapott a probléma részbeni megoldására.
A határ közelsége egyértelműen előnyt jelent az Osliban lakó embereknek, akik polgármesterük szerint mindig a szorgalmukról voltak híresek, ezért sokan Ausztriába járnak át dolgozni.

Az itt élőknek egy idő után természetesé válik, hogy javulnak az életkörülmények, ezért főleg az Osliból elszármazottak veszik észre a pozitív változásokat. Hazatérésük alkalmával sokan gratulálnak a község vezetőjének. Fodor József megállapította: a polgármesteri teendők ellátása nagyon sok kitartást igényel attól, aki elvállalja, főleg, ha több évtizede gyakorolja. Tudomása szerint egyetlen haragosa sincs a faluban, mert legyen szó bármilyen nézeteltérésről, lelkiismeretére hallgatva sikerül mindig előbb , utóbb tisztáznia.
Osli első emberét biztos családi háttér veszi körül. – Élettársammal közössen hét unokánk van és részemről három dédunokával is büszkélkedhetünk – mondta Fodor József, aki ráadásul közel tudhatja őket: két fia és két unokája is már a faluban telepedett le. Hivatali ideje alatt mindvégig azon munkálkodott, hogy helyben maradjanak a fiatalok, mert ha gyermekei és azok barátai jól érzik itt magukat, akkor remélhetőleg kortársaik is így gondolkodnak.

Kiegészítés: Fodor József nemrég Budapesten átvehette a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést.

Beküldés dátuma: 2020. 10. 26.

Kapcsolódó hírek

További hírek

  • Előadás Csornán: Egyéni boldogság időskorban

    Mindig keressük meg az adott nap ajándékát, mely átsegíthet bennünket az időskor nehézségein – javasolta Világosné Rozsonits Erika, aki összefoglalta a Rábaközi Televíziónak a Csornai Írisz Nyugdíjas Egyesületnek tartott „Az időskor boldogsága” című előadását.

  • Tájékoztató a csornai képviselő-testület 2024. február 22-i üléséről

    Első napirendi pontban tárgyalta meg és fogadta el a képviselő-testület az önkormányzat 2023.

  • Járdák, utak felújítása Beleden

    Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

  • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

    Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

  • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

    Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

Hirdetés