Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Fiatalok ismerkednek a népi húros hangszerrel, a citerával

– A zenénken keresztül szeretnénk közelebb hozni az emberekhez a múltat, azon belül a népzenét, szebbé tenni saját és hallgatóságunk hétköznapjait, és tenni azért, hogy a citerazene fennmaradjon továbbra is – fogalmazta meg hitvallását a Szili Linkószer Zenekar, mely negyedik alkalommal tartotta meg a Rábaközi Citerás Találkozót a rábaközi településen.

A Szili Linkószer Zenekar fiatalabb tagjai is részt vettek a Nemzeti Művelődési Intézet „ 135+1= A jövő zenéje” elnevezésű közösségfejlesztő programján, melynek célja a Kodály Zoltán szellemiségéhez kötődő projektötletek megvalósítása. A „Legyen a zene mindenkié” jelmondatból ihletet merítő Szili Linkószer Zenekar a település tavaszváró rendezvényén mutatta be először a „Népdalcsokor Kodály Zoltán gyűjtéséből citerára” című előadását, melynek felkészítője Tarcsai Veronika.
– Örvendetes, hogy évről évre nő a részt vevő zenekarok és fellépők száma. Egy ilyen rendezvény összehozza a népzene iránt érdeklődőket, és zeneszerető közösséget épít – mondta köszöntőjében Perlaki Sándor. Szil alpolgármestere hozzáfűzte: A program arról is szól, hogy a zenekarok megismerik egymás munkáját, a közönség pedig találkozhat a távolabbi települések kultúrájával, hagyományaival.

Gyopáros Alpár kb. húsz esztendeje hallott először élőben citerazenét, amikor a Rábaközbe költözött. Korábban alig ismerte a hangszert, de a Linkószer révén egyre gyakrabban találkozott a különleges hangzásvilággal. A rendezvény fővédnöke köszönetet mondott mindazért a sok-sok szórakoztató pillanatért, amelyet falunapokon és egyéb rendezvényeken a települések lakosságával közösen élt át. Az országgyűlési képviselő nagyra értékeli a hagyományaink megőrzéséért és továbbhagyományozásáért folytatott munkát.
A citerás találkozón részt vettek: a Vadrózsa Citerazenekar (Ősi), a Rábamenti Citerazenekar (Kenyeri) , a Répcementi Citerazenekar (Gyóró), a Bogyoszlói Dalkör, a Sarló 82 Citerazenekar (Felvidék-Nyárasd), a szili általános iskola néptáncosai, az Abdai Nyugdíjas Dalárda, a Vági Rábakör, a Fehér Akác Nyugdíjas Klub Dalköre és Citerazenekara (Csikvánd), valamint Tarcsai Veronika népdalénekes. A rendezvény ideje alatt kézműves kiállítók és kreatív játszóház várta az érdeklődőket.

Beküldés dátuma: 2018. 05. 30.

Kapcsolódó hírek

  • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

    Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

További hírek