Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Fiatalok ismerkednek a népi húros hangszerrel, a citerával

– A zenénken keresztül szeretnénk közelebb hozni az emberekhez a múltat, azon belül a népzenét, szebbé tenni saját és hallgatóságunk hétköznapjait, és tenni azért, hogy a citerazene fennmaradjon továbbra is – fogalmazta meg hitvallását a Szili Linkószer Zenekar, mely negyedik alkalommal tartotta meg a Rábaközi Citerás Találkozót a rábaközi településen.

A Szili Linkószer Zenekar fiatalabb tagjai is részt vettek a Nemzeti Művelődési Intézet „ 135+1= A jövő zenéje” elnevezésű közösségfejlesztő programján, melynek célja a Kodály Zoltán szellemiségéhez kötődő projektötletek megvalósítása. A „Legyen a zene mindenkié” jelmondatból ihletet merítő Szili Linkószer Zenekar a település tavaszváró rendezvényén mutatta be először a „Népdalcsokor Kodály Zoltán gyűjtéséből citerára” című előadását, melynek felkészítője Tarcsai Veronika.
– Örvendetes, hogy évről évre nő a részt vevő zenekarok és fellépők száma. Egy ilyen rendezvény összehozza a népzene iránt érdeklődőket, és zeneszerető közösséget épít – mondta köszöntőjében Perlaki Sándor. Szil alpolgármestere hozzáfűzte: A program arról is szól, hogy a zenekarok megismerik egymás munkáját, a közönség pedig találkozhat a távolabbi települések kultúrájával, hagyományaival.

Gyopáros Alpár kb. húsz esztendeje hallott először élőben citerazenét, amikor a Rábaközbe költözött. Korábban alig ismerte a hangszert, de a Linkószer révén egyre gyakrabban találkozott a különleges hangzásvilággal. A rendezvény fővédnöke köszönetet mondott mindazért a sok-sok szórakoztató pillanatért, amelyet falunapokon és egyéb rendezvényeken a települések lakosságával közösen élt át. Az országgyűlési képviselő nagyra értékeli a hagyományaink megőrzéséért és továbbhagyományozásáért folytatott munkát.
A citerás találkozón részt vettek: a Vadrózsa Citerazenekar (Ősi), a Rábamenti Citerazenekar (Kenyeri) , a Répcementi Citerazenekar (Gyóró), a Bogyoszlói Dalkör, a Sarló 82 Citerazenekar (Felvidék-Nyárasd), a szili általános iskola néptáncosai, az Abdai Nyugdíjas Dalárda, a Vági Rábakör, a Fehér Akác Nyugdíjas Klub Dalköre és Citerazenekara (Csikvánd), valamint Tarcsai Veronika népdalénekes. A rendezvény ideje alatt kézműves kiállítók és kreatív játszóház várta az érdeklődőket.

Beküldés dátuma: 2018. 05. 30.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Nemzeti konzultáció a családok védelméről

  Magyarország kormánya az egyetlen az Európai Unióban, amely rendszeresen megkérdezi az embereket az egész nemzetet érintő, fontos döntések meghozatala előtt.

 • Csornán felkészültek a télies időjárásra

  Jelentős havazással idén év vége fele még nem kellett számolnia a lakosságnak, de az önkormányzat időben szeretne felkészülni a váratlan helyzetekre, ezért hó- és síkosság-mentesítésről tartottak nemrég sajtótájékoztatót a csornai városházán.

 • Eredményes esztendeje volt a kungfusoknak

  Cser István szerint sok edző és csapatvezető szívesen elfogadná a Kisalföldi Shaolin Kung-Fu SE versenyzői által elért idei eredményeket.

 • Tartalmas, szórakoztató családi délután Beledben

  A szociális intézményeket nem veti fel a pénz, ezért ha segíteni akarnak az elesetteken, adománygyűjtő akciót hirdetnek.

 • Márton-napi vigadalom

  Vásárosfaluban mulatsággal töltötték a karácsonyi böjt előtti utolsó hétvégét, de ezt megelőzően komoly, nagy jelentőségű bejelentések hangoztak el: idén összesen közel ötven millió forint pályázati pénzt nyert a néhány száz lelket számláló kisközség.