Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Felszabadult hangulatú programokat szervez a Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület

Kapuvár és környéke első alkalommal a budapesti Polgárok Házában mutatkozott be tavaly októberben, majd az “Elfeledett nyugati végeken”című népművészeti sorozat második, Balaton-parti állomásán a tájegység kultúráját, gasztronómiai hagyományait elevenítették fel.  A Rábaköz örökségét továbbéltető szakmák képviselői vettek részt a rendezvényen, valamint a kultúra aktív képviselői, mint az Énekes Lenke Hagyományőrző Néptánc,  valamint a Tulipánt Népzenei Együttes. A keszthelyi kiállításon megmutatta portékáit a méhész, a fazekas, a  csipkekészítő, a perecsütő, a kosárfonó, az ételszobrász, a fafaragó stb., melyekre Horváth Árpád Mihály szerint minden itt lakó büszke lehet. A munkaszervezet- vezető arra kéri az alkotókat, ha eddig még nem vették fel velük a kapcsolatot, bátran jelentkezzenek, mert standjaikon lehetőséget adnak a bemutatkozásra.
A rendezvények további célja, hogy ízelítőt adjanak a térségbe érkező vendégeknek mindabból a kínálatból, mely a Rábaközben várja őket. A régi  recept alapján készült böllérmáj nemzetközi hírnevet szerzett egykor a kapuvári Gulyás csárdának, melynek legendáját egy helyi vendéglős ötletére elevenítették fel hagyományteremtő szándékkal. Horváth Árpád Mihály bízik a folytatásban, mert ha csak a nevezők számát vesszük alapul, már elmondható, hogy országszerte nagy érdeklődést váltott ki a sátras gasztronómiai fesztivál.
Interjúnk készítésekor már a beszélgetőpartner asztalán volt a II. Rábaközi Leader-bálra szóló belépőjegy. A félig szakmai, félig farsangi jelleget öltő táncos rendezvényen köszöntötték a legutóbbi Leader-pályázat nyerteseit.
Horváth Árpád Mihály elmondta, hogy már érzik az előszelét annak a változásnak, amely a minisztérium vidékfejlesztési stratégiára vonatkozó bírálata nyomán alakulhat ki, ezért újra kell gondolniuk a két év tapasztalataiból levonható fejlesztési lehetőségeket. A munkaszervezet vezetője szerint az eddig megszerzett ismeretek birtokában jóval okosabbak lettek, ezért az újonnan felálló tervezőbizottság összejövetelein megint begyűjtik a környékbeliek véleményét. Az elbírált ötletek alapján írják ki a Leader-pályázatot, melynek forrásaira a leginkább megvalósítható tervek gazdái számíthatnak. A vidékfejlesztési egyesület személyes kontaktust szeretne kialakítani az érintett vállalkozókkal és magánszemélyekkel, ezért szinte minden településen szerveznek fórumokat, ezenkívül a televízión és a nyomtatott sajtón keresztül fogják továbbítani az aktuális információkat.
Beküldés dátuma: 2011. 03. 02.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.