Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Fedett vásárcsarnok és parkoló létesül a valaha szebb napokat látott Richards helyén

A 2021-es esztendő végén szép ajándékkal gazdagodott Csorna: a város állami támogatásból megvásárolja az egykori Richards üzem területét, ahova a tervek szerint fedett vásárcsarnokot és parkolókat fognak építeni.

Fontos bejelentést tett Gyopáros Alpár országgyűlési képviselő, és dr. Bónáné dr. Németh Katalin, Csorna polgármestere 2021 végéhez közeledve.
Mivel a fénykorában is viszonylag ritkán esett szó a csornai Richards gyár alapításáról, az országgyűlési képviselő elmesélte az 1867-ben született brno-i származású névadó, Richards Richárd rövid élettörténetét. A zsidó iparos családban felnövő mesterember az 1900-as években Győrben dolgozott a Győri Hengermalom cégvezetőjeként. Hamarosan megnyitotta saját posztóműhelyét, majd komplett gyártelepítésbe kezdett. Az 1908-ban indított vállalkozásnak köszönhető, hogy Győr vezető iparága a textilipar lett. Az üzem az 1949-es államosítás után is folytatta tevékenységét Richards Finomposztógyár néven. Olyannyira sikeres lett az iparág, hogy országszerte újabb telephelyek nyíltak; a csornai 1970-ben kezdte meg a termelést. Néhai Pájer Imre helytörténész írásaiban olvasható, hogy az iparban foglalkoztatottak egyharmada ebben a szegmensben talált munkát, a nőknek pedig több mint ötven százaléka a Richardsban kereste a kenyerét. Az 1980-as években válságba került az ágazat, 1992-ben pedig csődeljárás keretében felszámolták a csornai üzemet, melynek területe magántulajdonba került.

A Csornai Richards üzem területe 30 éve az enyészeté – jegyezte meg Gyopáros Alpár. Az önkormányzat először a 2006/2007-es esztendőben tett kísérletet arra, hogy megszerezze a kiüresedett gyárépületet és környezetét. Akkoriban nem tudtak megegyezni a tulajdonosokkal. Csorna 2015-ben elfogadott fejlesztési tervében is megjelent az ingatlan hasznosítási terve, de a városnak akkor sem sikerült megvásárolnia.
A jelenlegi önkormányzat hat év elteltével ismét felvette a kapcsolatot a tulajdonosokkal, akik részéről pozitív változás történt, mert hajlandóak megegyezni a terület eladásáról. Mivel a város nem rendelkezik akkora összeggel, mely elegendő lenne az egykori Richards megvásárlására ( nem beszélve a további hasznosításáról), ezért a kormányhoz fordultak segítségért. A miniszterelnök jóváhagyta azt a 600 millió forintos támogatást, melyből a terület megvásárlásán kívül még kisebb mértékű fejlesztésre is jut.
Az országgyűlési képviselő hozzáfűzte: Az említett összeg arra nem lesz elegendő, hogy a régen dédelgetett álmokat meg lehetne valósítani, de a tulajdonviszonyok rendezése megoldódik és a városé lesz a terület. Ezt követően az önkormányzat feladata, hogy kidolgozza az észszerű felhasználásra vonatkozó elképzeléseit.
A város közepén található értékes terület hasznosítására korábban is voltak célkitűzések. Csornának hiányzik egy állandó fedett piac, amire ez a terület kiválóan alkalmas lenne, illetve állandó probléma a parkolóhelyek hiánya, amit itt szintén meg lehetne valósítani – hangsúlyozta Gyopáros Alpár.

Dr. Bónáné dr. Németh Katalin szívből megköszönte a kormány célzott támogatását, hozzátéve: A térség országgyűlési képviselője nélkül a város nem jutott volna ekkora pénzösszeghez. A polgármester elmondta, hogy az önkormányzat több mint tíz éve szeretné megszerezni az egykori Richards épületét, melynek állaga folyamatosan romlott az idők során. A Csorna központjában lévő épület nyilván városképileg sem mutatós, de ami ennél is fontosabb, hogy a tulajdonviszonyok rendezésével olyan fejlesztési lehetőségek nyílnak meg az önkormányzat számára, amelyek korábban nem álltak rendelkezésre. Dr. Bónáné dr. Németh Katalin megerősítette, hogy fedett vásárcsarnok kialakítását és parkolók építését tervezik. Az adás-vételi szerződés aláírása után a Richards gyár területe a város tulajdonába kerül és a legsürgősebb előkészületi munkákra kerülhet sor. – A következő években az lesz a feladatunk, hogy megszerezzük a hasznosításhoz szükséges forrásokat. Ez már a sokadik olyan beruházása Csornának, amely egyrészt növeli a város vagyonát, gondoljunk csak a pár évvel ezelőtti termálkút vásárlására, másrészt mindenki számára hasznos dologra fogjuk felhasználni – fogalmazott a polgármester.

Beküldés dátuma: 2022. 01. 19.

Kapcsolódó hírek

  • Ünnepi megemlékezés Csornán

    Csorna város önkormányzata Petőfi Sándor emlékművénél tartott ünnepi megemlékezést az 1848/49-es szabadságharc 176.

További hírek