Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Farádon szeretnék átlépni a bűvös kétezres határt

Farádon a többi községhez hasonlóan élhetőbb településkép kialakításán munkálkodnak, mely cél eléréséhez nagymértékben számolnak a pályázati lehetőségekkel. Együtt gondolkodva a kormányzati elképzelésekkel, több minden megvalósulhat, ha kisebb az önerő – nyilatkozta Szalai Zoltán.

Farádon az utóbbi időben végrehajtott fejlesztések állami és uniós támogatással valósultak meg. – Megköszönve Gyopáros Alpár országgyűlési képviselő eddigi támogatását, továbbra is számítunk az együttműködésére – fogalmazott Szalai Zoltán polgármester.
Az evangélikus temető ravatalozójánál elkészült az esőbeálló, melyre már nagy szüksége volt a gyászoló közönségnek. Korábban nagyon jól sikerült ugyanez a beruházás a katolikus temetőnél, így mostantól a főúttól délre található sírkertben sem lesz annyira kitéve az időjárás viszontagságainak a gyászoló rokonság.
Nemrég környezetbarát és gazdaságosan üzemeltethető intézményekkel gazdagodott a település – számolt be a beruházásról Szalai Zoltán, Farád polgármestere. Farád, mint gesztortelepülés Bősárkánnyal és Sopronnémetivel együtt konzorciumi tagként vesz részt abban az összesen 20,5 millió forintos európai uniós támogatást biztosító projektben, amely közigazgatási, alapfokú oktatás-nevelési funkciókat ellátó épületek energetikai korszerűsítését célozza meg. Az Európai Regionális Fejlesztési Alap az elszámolható költségek 100%-át finanszírozza. Farádon a polgármesteri hivatalra, az óvodára és az iskolára kerültek fel a napelemek. A megújuló energiaforrás révén jelentősen csökkenthetőek a középületek fenntartására és üzemeltetésére fordított kiadások, s mindemellett még egy fontos dolognak is eleget tettek: a korszerű módszerrel jelentősen kevesebb lesz a légkörbe kibocsátott széndioxid mennyisége. Farádon abban bíznak, hogy lesz folytatása a pályázatnak, mert a tűzoltószertárra, a sportpálya öltözőjére, a közösségi házra és a napközi konyhára is szeretnének napelemeket, melyek képesek növelni az épületek energia felhasználásának hatékonyságát.

Belügyminisztériumi pályázatból közel egy kilométer hosszan új aszfaltborítást és padka kiépítést kapott a Fenyőfa utca, mely a legforgalmasabb része Farádnak. Szintén támogatásból szeretnék rendbe hozatni a Diófa utcát a TSZ műhelyekig, utána pedig a Szent László utca kerülne sorra. Az önkormányzat ezenkívül járdafelújításra akar pályázni.

Farádon nagy igény lenne egy bölcsődére, ezért a község megvásárolt egy olyan üresen álló régi házat, mely a méreténél fogva is alkalmas lenne ilyen célokra, ráadásul könnyen megközelíthető, de mégsem határolja nagy forgalom. Ezt a beruházást szintén pályázati forrásból szeretnék megvalósítani, melyhez önerőre is szükség lesz.
A farádi bölcsődében megkezdődtek a munkálatok és mindenekelőtt az épület tetőzetét hozzák rendbe. Induláskor hét gyermek nevelését tudnák megvalósítani, de amennyiben nőne a létszám, a hely adottságai miatt akár két csoportra is bővíthető. Mivel az állam kiemelt figyelmet fordít a bölcsődék létrehozására, fejlesztésére, abban bíznak, hogy futja majd a pénzből az udvari játékok telepítésére és a környezet rendezésére. Bár szakemberhiány van, Szalai Zoltán szerint a községben mindig megfelelő mesterek dolgoztak, ami meglátszik az épületeken.

Farádon a közutak, pontosabban a falut övező földutak állapotán is szeretnének javítani, melyhez állami segítségre számítanak. A kerékpárosok előszeretettel használják a horgásztó fele vezető utat, melyen el lehet jutni a Kapuvár-Bősárkány- csatornáig, a „generális” út pedig egészen a madárvártáig vezet. Olyan hanyi tájba illeszkedő utat, környezetet szeretnének, ahol biztonságosan biciklizhetnének a családok. Pályázati támogatásból mezőgazdasági erőgépet, hozzá ároktisztítót, mulcsózót, ágdarálót vásárolnának Acsalag és Sopronnémeti községgel konzorciumban.

Farádon nagy a kereslet a telkek, eladó házak iránt, mert egyre többen költöznének a településre. Eddigi munkájuk, igyekezetük eredményeként tekint erre a képviselő-testület. A polgármesteri hivatalban szívesen tájékoztatják az érdeklődőket a lehetőségekről, hiszen örömmel tölti el a helyieket, hogy nem csökken, hanem gyarapszik a lakosság lélekszáma. Az itt élőknek bűvös szám a 2000-es, mert azt szeretnék, ha legalább ennyien, de inkább még többen laknának Farádon, ami után könnyebben bebocsátást nyernének a nagyközségek táborába. A polgármester úgy véli, ettől az álomtól sincsenek túl messze.

Beküldés dátuma: 2018. 11. 14.

Kapcsolódó hírek

További hírek