Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Eső áztatta beledi Glóbusz nap

Tizennyolcadik alkalommal rendezték meg Beledben a Glóbusz napot, mely eredetileg játszótér avatóként indult, s mára a városrészt, sőt az egész települést megmozgató ünnepi eseménnyé változott.

Az időjárás az idei rendezvényhez nem volt túl kegyes, ennek ellenére megtartottak minden programot – tájékoztatta televíziónkat Zsiray Dénes főszervező. Újdonságnak számított, hogy a gyerek és felnőtt labdarúgás mellett ismét megszervezték a női focit – tudatta az önkormányzati képviselő. A sportfoglalkozásokon kívül sok lehetőség várta a kisebbeket is. A veterán járművek Ifjúság utcai felvonulása minden évben sok látogatót vonz. Este élőzenés utcabálon szórakoztak a Glóbusz napra érkezett vendégek, valamint a helyiek.

Nagy Olivér rögtönzött kiállítást rendezett be a ’30-as, ’40-es évekből származó német és magyar második világháborús használati eszközökből.
A beledi gyűjtő elhozta magával az akkori szabványnak megfelelő 20 literes Wehrmacht üzemanyag kannát, aknagránátos ládát, amerikai kézigránátos dobozt, eredeti homoksárga festékes lőszertárolót és -patront.
A kollekció különleges darabja egy 1938-as bakelit néprádió, melyből a Führer hangja szólt a tömegeknek. Arra csak találgatni lehet, hogy pontosan mire használták az 1941-es, 250 cm3-s Audi stabil motort. A katonák személyes használati eszközei voltak a hátizsák, a téli öltözék, a kulacs, a viharlámpa, melyeket bajonettek, szuronyok egészítettek ki. Az Oroszországban tábori kovácsként dolgozó apai nagyapja által is használt eszközökkel a lovakat készítették fel a hosszabb menetekre. A német nyelvű térképen régen valaki kék színnel jelölte meg a Don folyót, valamint ráírta állomáshelyének nevét.

Beküldés dátuma: 2016. 08. 02.

Kapcsolódó hírek

További hírek