Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Értékek mentén szerveződő közösség a kapuvári néptánciskolában

A nyár folyamán szebb és komfortosabb lett a Dr. Barsi Ernő Alapfokú Művészeti Iskola. Az intézmény a 2022/2023-as tanévtől is 500-550 tanuló részvételével számol. A külsős helyszínekre kijárnak az oktatók, akik az általános iskolai tanmenethez igazodva, délutánonként tartják a foglalkozásokat, a nagyobbak későbbi időpontban is gyakorolhatnak.

Mozgalmas nyara volt Kapuvár táncos közösségének 2022-ben. A júliusi Szent Anna-napi búcsúban a kalocsaiakat látták vendégül, a felnőtt táncegyüttes tagjai pedig kilenc napos nemzetközi folklórtalálkozón vettek részt Németországban. A német tánc a magyar virtusnál sokkal nyugodtabb, kimértebb, ezért érdeklődve figyelték a magyar fellépőket. Megcsodálták a kapuvári verbunkot, a gyertyás táncot és a sokszoknyás viseletet. A résztvevők számára szintén érdekes volt a találkozó, melyre több földrészről érkeztek a táncosok. A Kárpát-medencében őrzött archaikus forma még Európában is nagyon egyedinek számít.
– A fesztivál érdekessége, hogy minden táncosunk német családoknál volt elszállásolva – mondta Csitei Gábor. A repülős utat részben a Kapuvár Néptáncegyüttes költségvetéséből, részben a táncosok egyéni hozzájárulásából finanszírozták – tette hozzá az igazgató.
A nyári szünet ideje alatt felújították a Dr. Barsi Ernő Alapfokú Művészeti Iskola épületét: Korszerűsítették a teljes fűtési rendszert, valamint kifestették a helyiségeket és néhány teremben padlóburkolatot cseréltek. A munkálatokra a Modern Városok Program Városi Civil Alap 2021/2022-es támogatásából kerülhetett sor.
A Barsi iskola több Kapuvárhoz közeli településen is indított csoportokat a korábbi évekhez hasonlóan: Bágyogszováton, Beleden, Agyagosszergényben, Mihályiban és Fertőszentmiklóson.
A Páli Szent Vince Katolikus Iskolaközponttal kötött megállapodás értelmében az iskolaotthonos évfolyamon művészeti csoportos osztályt indít az intézmény. A heti öt testnevelésórából két alkalommal néptáncot tanulnak, melyhez további két órát biztosít a Barsi iskola. Első osztálytól kezdődően heti négyszer negyvenöt percben foglalkoznak a néptánccal, így beépül az iskolai órarendbe a néptáncoktatás. – Ez nagyon praktikus a szülők számára, mert délután már nem kell a gyerekeket újabb foglalkozásokra elkísérni, mert a napirendjük rész lesz, a gyerekek pedig korán megszokják – jegyezte meg Csitei Gábor.

Azok számára, akik még a tanév végén is azon gondolkodtak, hogy folytassák-e a táncot, szeptember 9-ig tették lehetővé a beiratkozást. A bizonytalankodók szeptember első heteiben élőben tekinthették meg a néptáncfoglalkozást, hogy könnyebben meghozzák a döntést.
Tanévkezdéskor összehangolják a csoportokat, mert mindig akad néhány lemorzsolódó fiatal, illetve újabb jelentkezők csatlakoznak az intézményhez.
Az általános iskolások délután kettő és este hat óra között vesznek részt a néptáncórákon, a középiskolásokat későbbi időpontra is beosztják. A tanulók heti két alkalommal kétszer negyvenöt percet tartózkodnak az iskolában, ahol komplex ismereteket szereznek, mert a tánc mellett népi játékokat és éneket, honismeretet és a tánctörténetet tanulhatnak.

Az intézmény olyan lehetőséget biztosít a szabadidő hasznos eltöltésére, melynek során megtanulják őseink kultúráját, eleink mozgásformáját, hagyományait. A néptáncórákon szert tehetnek azokra a készségekre, képességekre, amelyek megkönnyítik a többi tantárgy elsajátítását. A gyerekeknek jólesik, hogy az egész napos padban ülés után mozoghatnak – fogalmazott Csitei Gábor. Az igazgató szerint aki kicsi korában elkezdi ezt a tevékenységet, annak egész életére hatással lesz.
A Dr. Barsi Ernő Alapfokú Művészeti Iskola idén ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját, ezért az idén minden programot ennek a jubileumnak a jegyében fognak megrendezni. Az intézmény valamennyi telephelyén kiemelt programmal, gálaműsorral, kiállítással, táncházzal fognak készülni.
Őszre még nem terveznek nagyobb volumenű rendezvényt, de szeretnék megtartani a viselet- és eszközbörzét, melyen a táncosok kinőtt cipőit, ruháit adnák át a kisebbeknek. A családi napokat a szülők jelenlétében csoportonként fogják megtartani, mert az ilyen találkozóknak közösségerősítő szerepe van – hangsúlyozta az igazgató

Beküldés dátuma: 2022. 09. 15.

Kapcsolódó hírek

  • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

    Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

További hírek