Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Elismerést hozott a résztvevőknek és a felkészítőknek a fizikaverseny

A tizennégy éve indított vetélkedő minden alkalommal egy-egy híres magyar fizikus személyéhez, illetve munkásságához kapcsolódik. Szilágyiné Polgár Éva, a Hunyadi-iskola tanára a hajdan a csornai intézményben tanult Horváth Pált választotta idén központi témának, aki kémiai áramforrások fejlesztésével foglalkozott.  A kapuvári Páli Szent Vince-iskola fizikatanára elégedett lehet csapatával, hiszen mindig  az első három helyezett között végeznek. Schiffer Gyula megjegyezte: a felkészülést nem lehet konkrét időpontban meghatározni, mert hétrőlhétre gyakorolnak a gyerekek.  Annak ellenére, hogy régóta tart a versenysorozat, rendszeresen megújítják a feladatokat, és a mindennapi életből merített elemzésekkel egészítik ki. Jó úton járunk, és a tanulókkal sikerül megszerettetni a természettudományokat, még akkor is, ha csupán heti másfél óra jut az ilyen jellegű tantárgyakra, míg ellenben más témára akár négy-öt órát is fordíthatnak. A gyér óraszám miatt elengedhetetlen a délutáni foglalkozás - fogalmazott a tanár. A házi versenyeken jól szereplő Páli Szent Vince tanulói a megyei megmérettetésen folytathatják, és ezenkívül rendszeresen részt vesznek a technikavetélkedőn is.
A pedagógus elárulta, hogy több mint huszonöt esztendeje dolgozik a pályán, és fizika, technika illetve informatika szakot tanít az intézményben. A kísérleteket általában a fizikától idegenkedő tanulók is szeretik, de a pedagógus szerint a tárgy nehézségei közé tartozik a matematikai háttérismeret és a logikai képesség.
Cseh Gergővel, a győztes Páli Szent Vince-iskola csapatának egyik tagjával beszélgettünk. A nyolcadikas fiú elmondta, hogy a vetélkedő első fordulóját szintén a Csorna területén lévő intézmények részvételével rendezték meg. A focipályán futó társuk  átlagsebességét, a játszótéren pedig a hinta lengésidejét mérték meg. Gergő úgy érzi, hogy a feladatok között nagy súllyal szerepelnek az elméleti kérdések, hiszen  az összehasonlításhoz jól kell ismerni a  képleteket. A végzős fiatal szerint a kapuvári intézményben megfelelő képzést kapott a természettudományi és egyéb tárgyakból, ezért a győri Hild József Építőipari Szakközépiskolában szeretné folytatni tanulmányait.
Nem állítanám, hogy Kovács Zsófia kakukktojás, de meglehetősen ritka, ha egy hölgy érdeklődik ilyen intenzíven a fizika tantárgy iránt. A nyolcadikas kapuvári lány a verseny második fordulóján megoldandó tesztekről és kísérletekről beszélt. Zsófia otthoni szabadidejéből is áldoz a fizikára, és sokat jelent neki az iskolai gyakorlás. A természettudományokat kedvelő, lényegretörően válaszoló nyolcadikas diák a győri Révai Miklós Gimnáziumba készül.

Beküldés dátuma: 2011. 03. 09.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Dr. Németh Miklós a nagy előd méltó utóda szeretne lenni

  Beled új aljegyzőjének az önkormányzati igazgatás teljesen új területet jelent, de szerencséje van, mert dr.

 • A kapuváriak jövő évi ajándéka - 2021-ben birtokba vehetik az új szabadidőparkot

  A barnamezős beruházás olyan elhagyott üzemi területek felújítását  jelenti, mely  alkalmassá teszi az objektumot a korábbiaktól eltérő, más jellegű újrahasznosításra – tájékoztatta a lakosságot Hámori György, aki szerint  hiánypótló fejlesztés lesz a városban a családok kikapcsolódását szolgáló szabadidőpark létesítése.

 • 2021 januárjától tilos a növényi hulladékégetés

  Jelenleg önkormányzati engedélyhez kötött a kerti hulladékégetés, de 2021. január elsejétől hazánk egész területén tilos lesz ez a tevékenység.

 • A Csornai Múzeum épületének titkai

  A csornaiak hajlamosak azt hinni, hogy pontosan ismerik a premontrei prépostság épületét, ahol az ’50-’70-es években járási központ, valamint házasságkötőterem működött, vagy azokból az időkből, amikor 1989 után visszatértek a szerze-tesek a városba – fogalmazott Aszt Ágnes régész-muzeoló-gus, aki Csorna emblematikus épülete előtt állva kezdte is-mertetőjét a Rábaközi Televízió nézőinek.

 • Még gyakoribb fertőtlenítés a beledi iskolakonyhán

  Televíziós forgatásunkkor frankfurti leves és sajtos metélt készült, mellé almát kínáltak az étkezőknek a beledi iskolakonyhán.