Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Életeket menthet a kémények felülvizsgálata

Térségünkben egyre ritkábban mutatja meg az időjárás téliesebb arcát és a hőmérséklet csak néhanapján marad tartósan nulla fok alatt, de még közel sincs vége a fűtési szezonnak.

Varga Tibor a tüzelő- és fűtőberendezések rendeltetésszerű használatára hívta fel a lakosság figyelmét. A Kapuvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség osztályvezetője először a tüzelő megfelelő kiválasztásáról beszélt, mert nem szerencsés, ha a fa- vagy széntüzelésű kazánokba más anyag kerül bele. A következő szempont, hogy az éghető anyag mindenképpen száraz állapotban kerüljön a fűtőberendezésekbe, továbbá semmiképp se használjunk hulladékot fűtési célra.
Az alezredes szerint még most sem késő a kémények felülvizsgálata, ami a magánszemélyeknek nem kerül semmibe. A kéményseprést a katasztrófavédelemnél kell igényelni a 1818-as ingyenes hívószámon a 9-es és 1-es menüpont tárcsázásával. A https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu weboldalon az időpont egyeztetés után érkezik a családi házakhoz a kéményseprő.
Varga Tibor a gázüzemű fűtőberendezést használóknak a következőt tanácsolja: – Továbbra is propagáljuk, hogy aki teheti, szereltessen fel szén-monoxid érzékelő berendezést. Még mindig találkozunk olyannal, aki a veszélyes anyagot összekeveri a szén-dioxiddal – fogalmazott. A két gáznemű anyag terjedése közötti alapvető különbség, hogy a széndioxid a talajhoz közel fog felgyűlni, a szén-monoxid pedig a helyiség felsőbb rétegeiben. A szén-monoxid érzékelőt olyan magasságba célszerű elhelyezni, hogy az eszköz a legmagasabb családtag feje fölé kerüljön. Mire érdemes még odafigyelni? Arra, hogy műszakilag megfelelő szén-monoxid érzékelő berendezést vásároljanak – tette hozzá a tűzoltó alezredes.

Beküldés dátuma: 2023. 01. 23.

További hírek