Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Egyre több gyerek az óvodában, telt ház a bölcsődében

Emelkedő tendenciát mutat a gyermeklétszám a beledi óvodában, ezért az eszközöket is bővíteni kellett: több fektetőre, székre, asztalra, pohártartóra, tányérra volt szükség a 2020/2021-es nevelési év elején. Mivel a koronavírussal megbetegedettek száma is növekszik, az óvodában megtették a szükséges megelőző óvintézkedéseket.

– Mivel egész nyáron nyitva tartottunk, az utolsó két hét volt a legkeményebb: teljes fertőtlenítést és nagytakarítást végeztek a dajkáink, hogy szeptember elsején felkészülten várhassuk a gyerekeket – fogalmazott Gerencsérné Németh Erika. 

Az 1974-ben készült épületszárny szennyvízrendszeréhez hosszú évek óta nem nyúltak hozzá a szakemberek, ezért be volt tervezve a korszerűsítés, csak a teljes felújítás alkalmával már nem került rá sor, mert az épületben tartózkodtak a gyerekek. Az óvodavezető sajnálja, hogy nem fejeződtek be a munkálatok augusztus végére, de szeptember első hetében lezárult a fejlesztés.

Átlagosan huszonnyolc fős csoportokat alakítottak ki a beledi óvodában. Az egyik csoportba új fektetőket vásároltak, ezért az ágyakat is ki kellett cserélni. A kisgyermekeknek kiosztották a kedvenc óvodai jeleket, és a vidám figurák fogadják őket már az öltözőben.

Ebben az évben online módon történt a beiratkozás, és nyolcvan gyermek szülője jelezte, hogy szeretné óvodába járatni csemetéjét. A legkisebbek közül néhányan csak később csatlakoznak a csoporthoz, mert meg kell várni, míg szobatiszták lesznek. Az óvodavezető szerint van akinél napok, míg másoknál hetek vagy hónapok kérdése, de remélhetőleg még ebben az esztendőben bekerülnek az intézménybe.
A tizenkét férőhelyes bölcsődében megtelt a létszám, és ők is szakaszosan érkeznek, tíz-tíz napos beszoktatási idővel számolva.
A vezető munkáját hat óvónő, egy pedagógiai asszisztens és három dajka segíti. A bölcsődében az előírások szerint két kisgyermek nevelő, és egy dajka gondoskodik a tizenkét gyermekről.

A koronavírus miatt elrendelt higiéniás szabályok a Beledi Általános Művelődési Központ valamennyi intézményére egyaránt vonatkoznak. Mielőtt belépnek a szülők a bölcsődébe és az óvodába, fel kell tenniük a szájmaszkot és már a bejáratnál elhelyezték a fertőtlenítőgéleket. A kérés úgy szól, hogy egy gyermeket csak egy szülő kísérjen be. A pedagógiai asszisztensek megmérik a gyermekek testhőmérsékletét. Az óvodavezető arra kéri a szülőket, hogy partnerként segítsék az óvodai dolgozók munkáját ebben a nehéz időszakban. Amennyiben tüneteket észlelnek valamelyik gyermeknél, minél előbb értesítsék egymást és az intézményt.

Gerencsérné Németh Erika szerint a jó példa ragadós, ezért azzal tudják a leginkább rászoktatni a gyerekeket a megfelelő kézmosásra, ha megmutatják nekik nap mint nap. A megelőző intézkedésekre az eddigi ismereteik szerint került sor, de várják az ÁNTSZ megerősítését ezzel kapcsolatban. A fertőtlenítőszerek, tisztítószerek a rendelkezésre állnak, de ilyen kicsi gyerekeknél nem lehet bevezetni a papírtörlő használatát, ezért minden másnap mossák a törölközőket.

Az őszi induláskor egyik legfontosabb feladat az újonnan érkezők beszoktatása, és hogy minél gördülékenyebb legyen, a szülők már augusztus végén bevihették az udvarra a gyerekeket. A tapasztalatok szerint sokkal könnyebben megszokják az új környezetet, ha ott tölthetik a délelőttöket.
Az első félében már biztos, hogy el fognak maradni a külsősök által kezdeményezett programok, színházi és zenés előadások, mert annak is örülnek, ha azokat meg tudják tartani, amelyeket saját hatáskörben terveztek a gyerekeknek.

Beküldés dátuma: 2020. 09. 09.

Kapcsolódó hírek

További hírek