Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Egész nyáron várják a gyerekeket a beledi óvodába

A szülők bekísérik ugyan a gyermekeket az óvodába, de megértéssel fogadják, hogy a csoportszobáig nem mehetnek be, mint ahogy azt korábban megszokták. A dajkák fogadják a kicsiket az iroda ajtajánál, ezzel is védve őket az esetleges fertőzésveszélytől. Ezenkívül számos változást hozott az idei esztendő az ÁMK-hoz tartozó intézményekben.

A koronavírus-járvány ideje alatt zárva tartott a beledi óvoda, de akinek szüksége volt rá, biztosították számára az ügyeletet. Az óvodapedagógusok a világháló segítségével küldték el a szülőknek a tematikának és a gyermekek életkorának megfelelő tennivalókat. A dajkák egyszer használatos ételhordóban szállították ki az ebédet az igénylők számára.
Március hónapban mindenre kiterjedő fertőtlenítés volt az épületben, amit azóta is folyamatosan végeznek. Április 6-ától egy-egy gyermeket hoztak az óvodába és a bölcsődébe, május 4-től pedig öt-öt gyermek vehet részt a csoportfoglalkozásokon.

Kormányhatározat szabja meg a maximális létszámot az intézményekben, ezért tizenöt gyermeknél többet nem tudnak fogadni Beleden sem. Gerencsérné Németh Erika nagyon várja, hogy június 1-jétől korlátozások nélkül lesz elérhető az bölcsőde és az óvoda. Amint megtudják, hogy milyen feltételek mellett kezdhetik meg a működést, azonnal értesítik a szülőket. Természetesen idén elmarad az augusztus 10 - 20. között megszokott a nagy nyári leállás, mert sokan szeretnének visszatérni a munkahelyükre.
– Az otthon tartózkodás sok család számára nagy kiesést jelentett, ráadásul többen elveszítették a munkájukat is. Rajtunk nem múlik, egész nyáron nyitva leszünk – mondta az óvodavezető.

Ilyen még sosem fordult elő Beled történetében, hogy online módon oldották meg a beiratkozásokat. Először a bölcsődében, majd az óvodában fognak szülői értekezletet tartani augusztus végén. Az új rendszer szerint az augusztus 31-ig minden 3. életévét betöltő gyermekek óvodakötelesnek számít. Az augusztus 31. és december 31. között született gyermekeknek nem kötelező az intézmény látogatása, de ha van szabad kapacitás, őket is fel fogják venni. Eddig nyolc gyermek szülője jelezte, hogy szeretne igény tartani az óvodai szolgáltatásra. Amennyiben szobatiszták lesznek a kicsik, az óvónők vállalják az ellátásukat a 27-28-as létszámra tervezett szeptemberi kezdéskor.
Az óvodavezető elégedett a létszámmal, hiszen ősszel 13-an kezdik meg iskolai tanulmányaikat, és helyettük 19-en már biztos, hogy bekerülnek az óvodába.

A Beledi Általános Művelődési Központ dolgozóinak nagyon szokatlan az idei esztendő, hiszen elmarad a pünkösdi fesztivál, illetve az ehhez kapcsolódó összes többi program. Az óvodásokat még inkább érinti, hogy le kellett mondani a várva várt közös kirándulásokat.

A Beledi Általános Művelődési Központ (ÁMK) intézményrendszeréhez tartozó könyvtár egyelőre zárva van. Megjelent a helyi bibliotéka digitális katalógusa, melynek segítségével az olvasók előre tájékozódhatnak a kölcsönözhető kiadványokról. – Remélem, szeptembertől kinyit a könyvtár és akkor már személyesen is kereshetik a könyveket – tette hozzá Gerencsérné Németh Erika.
– A konyha az egyetlen olyan intézményegységünk, ahol vírus ide, vírus oda, de dolgozni kell – hangsúlyozta Gerencsérné Németh Erika. Kezdetben 100-120 főre főztek a bölcsődei, óvodai, iskola és szociális, valamint vendég étkeztetést biztosító konyhán. A veszélyhelyzet kihirdetése után csökkentett adagban készült az ebéd, de folytatták a munkát. Az ételszállítással kapcsolatos szigorításokat elfogadták az emberek, hiszen mindenkinek saját érdeke fűződött a biztonsági előírások betartásához.

Az ÁMK vezetője arról is beszámolt, hogy átmenetileg kis létszámmal, de az asztalitenisz és tenisz, valamint a karate klub tagjai megkezdték az edzéseket a beledi sportcsarnokban. Abban reménykednek, hogy idővel a többi sportág képviselői is megjelennek. A sportcsarnok öltözői egészségvédelmi okok miatt jelenleg nem használhatók és az előtérben sem lehet hosszabb ideig tartózkodni, kivéve az edzésre érkező és távozók mehetnek át rajta.
– Az a célunk, hogy minél többen használják a sportcsarnokot, és talán hamarosan visszatérhetnek a szórakozni vágyó labdarúgócsapatok is – tette hozzá.
Előfordul, hogy a környékbeli focisták is felkeresik a beledi sportcsarnokot. Az intézményvezető tájékoztatásul elmondta, hogy május 1-jétől emelkedett a bérleti díj, ezért arra kéri az érintetteket, hogy Beled város honlapján nézzék meg a díjtételeket

Beküldés dátuma: 2020. 05. 25.

Kapcsolódó hírek

  • Járdák, utak felújítása Beleden

    Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

További hírek

Hirdetés