Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Don-kanyarnál a magyarok tartottak ki a legtovább

Az emlékezés az utókor kötelessége – hangsúlyozta a Don-kanyarnál elesett hősök tiszteletére rendezett csornai ünnepség szónoka. Herman Antal beszéde után a résztvevők elhelyezték koszorúikat emléktáblánál.

Csornán a 11 órai szentmise után, a Jézus szíve templomnál tartottak megemlékezést. Ünnepi beszédet mondott Herman Antal. Az iskolaigazgató úgy fogalmazott, hogy rengeteg tévhit, legenda és mítosz él a 2. magyar hadseregről. A köztudatban helytelenül elterjedt információk cáfolataként Szabó Péter hadtörténész kutatási eredményeiről beszélt. Elmondta, hogy a többször kiemelkedő katonai teljesítmény nyújtó magyar csapatok erőn felüli helytállást tanúsítottak, de a 207 kilométer hosszú frontszakaszt mélyen tagolt védelem és ütőképes tartalék nélkül nem lehetett megtartani. A tárgyilagos nyugati történetírás is elismeri, hogy a magyarok tartottak ki a legtovább, és egyedül az ő helytállásuknak köszönhető, hogy a szovjetek nem tudták bekeríteni és megsemmisíteni az egész hadseregcsoportot. A több tízezer magyar és német katona visszavonulását az utolsó járműig kitartó magyar harckocsizók fedezték. A 2. hadsereg a rendhagyó felállás és az ellátási nehézségek ellenére megállta a helyét, miközben rengeteg magyar katona vesztette életét. 

Beküldés dátuma: 2020. 01. 15.

Kapcsolódó hírek

  • Átadták a Csorna Város Érdemes diákja elismeréseket

    Csorna Város Önkormányzata Érdemes diák kitüntető címet adományoz azon végzős tanulóknak, akik tantestületük javaslata alapján tanulmányi munkájukkal, sporteredményeikkel vagy közösségi munkájukkal kiemelkedő teljesítmény nyújtottak az általános iskola évei alatt.

További hírek