Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Csornán is tájékoztatták a gazdákat a lehetőségekről

A gazdák a téli hónapokat sem töltik tétlenül, hisz ilyenkor kell megtervezni a következő mezőgazdasági idényt. – Az időjárás még beleszólhat, de rá kell készülni arra, hogy mit fogunk vetni – mondta Légrády Gábor, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) Győr-Moson-Sopron Megyei Kirendeltség vezetője.

Az előző évek gyakorlatának megfelelően, idén is a január végén kezdik utalni a területalapú támogatás második részét. Nyilván néhány nap alatt nem kapja kézhez mindenki, hisz a jogszabály június 30-ig ad határidőt a kifizető ügynökségnek a teljesítésre. Leghamarabb azok számíthatnak az összegre, akik időben megkapták az előleget, hisz kérelmükkel kapcsolatban sem merült fel adminisztratív probléma. A támogatás utalásának késlekedésével számolhatnak azok a gazdák, akiknél több háttérellenőrzésre van szükség – mondta Légrády Gábor.
Lehetetlen néhány óra keretében teljes körű tájékoztatást adni a legfrissebb normatív támogatásokról, de a nemrég indított agrárkamarai tájékoztatósorozat egyik csornai előadója felhívta a figyelmet az ún. „zöldítés”-re.
Légrády Gábor hangsúlyozta: A gazdálkodók 2015-ben – az euró árfolyamtól függően – 68 - 70 ezer forint/hektáros támogatásra számíthatnak, mely két elemből tevődik össze: az egységes területalapú támogatásból (SAPS), valamint a „zöldítés”-re járó összegből, melyek kétharmad-egyharmad arányban oszlanak meg.
De hogy ne legyen túl egyszerű a dolog, a „zöldítés”-nek is három feltétele van. Első: A tíz hektár felett gazdálkodóknak kétféle növényt kell ültetniük. Az előadó szerint betartható a kritérium, vagyis hogy a fő növény a vetésterület 75 %-át nem érheti el. A 30 hektárt meghaladó területen gazdálkodóktól már háromféle növény ültetését várják el.
Elérkeztünk a második feltételhez, mely egyénileg nem érinti a gazdálkodókat: A 2012-es állapot szerinti gyepterületet – országos szinten – az adott évben nem szabad tovább csökkenteni 5 %-nál nagyobb mértékben.
A gazdálkodóknak a harmadik kritériumot annál inkább be kell tartaniuk, ráadásul ezt biztos, hogy ellenőrizni fogják: A szántóterület 5 %-án ökológiai fókuszterületet kell létrehozniuk. Miről van szó? A különféle tájképi elemek, a parlagon hagyott részek (ezen tilos a vegyszeres gyomirtás), a teraszos művelésű földek, a tábla széli árkok, facsoportok stb. mind ilyenek. Az ökológiai másodvetés (két növényfaj magkeveréke) és a nitrogént megkötő növények termesztése szintén megfelel a célnak. Tehát, aki szántójának 5 %-ában lucernát ültet, már teljesítette is a harmadik feltételt. Légrády Gábor azt javasolja a gazdáknak, hogy a másodvetést ne mérjék túl szűken, mert a kicsinyesség nem ér meg annyit, hogy ezen múljon az egész gazdaságra vonatkozó „zöldítés”-i támogatás igénybevétele.
Mivel az uniós jogalkotás is lemaradt, és nem készültek el időre a nemzeti rendeletek, szankcióra sem kell számítani a közegységek elmaradása miatt, viszont támogatásra sem számíthat a gazda.

Beküldés dátuma: 2015. 01. 27.

Kapcsolódó hírek

 • A Csornai Múzeum épületének titkai

  A csornaiak hajlamosak azt hinni, hogy pontosan ismerik a premontrei prépostság épületét, ahol az ’50-’70-es években járási központ, valamint házasságkötőterem működött, vagy azokból az időkből, amikor 1989 után visszatértek a szerze-tesek a városba – fogalmazott Aszt Ágnes régész-muzeoló-gus, aki Csorna emblematikus épülete előtt állva kezdte is-mertetőjét a Rábaközi Televízió nézőinek.

További hírek

 • Dr. Németh Miklós a nagy előd méltó utóda szeretne lenni

  Beled új aljegyzőjének az önkormányzati igazgatás teljesen új területet jelent, de szerencséje van, mert dr.

 • A kapuváriak jövő évi ajándéka - 2021-ben birtokba vehetik az új szabadidőparkot

  A barnamezős beruházás olyan elhagyott üzemi területek felújítását  jelenti, mely  alkalmassá teszi az objektumot a korábbiaktól eltérő, más jellegű újrahasznosításra – tájékoztatta a lakosságot Hámori György, aki szerint  hiánypótló fejlesztés lesz a városban a családok kikapcsolódását szolgáló szabadidőpark létesítése.

 • 2021 januárjától tilos a növényi hulladékégetés

  Jelenleg önkormányzati engedélyhez kötött a kerti hulladékégetés, de 2021. január elsejétől hazánk egész területén tilos lesz ez a tevékenység.

 • A Csornai Múzeum épületének titkai

  A csornaiak hajlamosak azt hinni, hogy pontosan ismerik a premontrei prépostság épületét, ahol az ’50-’70-es években járási központ, valamint házasságkötőterem működött, vagy azokból az időkből, amikor 1989 után visszatértek a szerze-tesek a városba – fogalmazott Aszt Ágnes régész-muzeoló-gus, aki Csorna emblematikus épülete előtt állva kezdte is-mertetőjét a Rábaközi Televízió nézőinek.

 • Még gyakoribb fertőtlenítés a beledi iskolakonyhán

  Televíziós forgatásunkkor frankfurti leves és sajtos metélt készült, mellé almát kínáltak az étkezőknek a beledi iskolakonyhán.