Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Csökkenthető a jégkár mértéke

Erős vidék címmel az országos jégkármérséklő rendszerről tartott tájékoztatót nemrég a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Győrben. Az államtitkár az ősszel kihirdetésre kerülő pályázatokról beszélt.

– Mindannyian tudjuk, hogy Magyarország erős vidék nélkül nem létezik, ezért bemutatjuk a jégkármérséklő rendszert. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az élelmiszergyártók egész vertikumát a tagja közé sorakoztatta. A 2012-es kamarai törvény előírásainak megfelelően a szántóföldtől az asztalig valamennyi tevékenységi kör képviselője csatlakozott a kamarához. Amennyiben nyugati típusú kamaraként szeretnénk a jövőben is működni, elengedhetetlen az ágazat összefogása. A kamarának el kell oda jutnia, hogy kiszámítható jövőt biztosítsunk a tagság számára – fogalmazott Németh Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezetének elnöke.

 

– A jégkármérséklő rendszer a jégesőt, illetve jégkárt teljes mértékben nem tudja megszüntetni, viszont az elmúlt évek statisztikái alapján a jégkár mértékét kb. a 4-5 százalékos esélyről 1 százalék alá szorítja, azaz a felmerülhető jégkár háromnegyedét, adott esetben 80 százalékát megszünteti – mondta Darabos Tamás. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara főigazgatója így folytatta: – A talajgenerátoros rendszer azt jelenti, hogy a hatóanyagokat a talajról egy égetőkéményen keresztül meleg levegő segítségével juttatja fel a felhőbe, amely ott fejti ki a hatását. Többfajta technológia létezik: repülőgéppel vagy rakétával feljuttatott hatóanyag stb. Nagy területre ez a leghatékonyabb és leggazdaságosabb megoldás, ami olyan technológiát jelent, amely annál hatékonyabban működik, minél nagyobb területet védünk vele.

Az integrált rendszer várhatóan jövő év májusától fogja védeni Magyarország teljes területét a jégeső okozta károktól.
A rendszer kialakításához mintegy ezer pontból álló hálózatot alakítanak ki, és a beavatkozó-állomásokat, illetve az ún. talajgenerátorokat jellemzően mezőgazdasági területeken hozzák létre, melyek májustól szeptemberig fognak üzemelni. A rendszer legnagyobb előnye, hogy 1 forint befektetésével kb. 32-33 forint közvetlen mezőgazdasági termelési értéket fog megmenteni. Figyelembe véve az országos kiterjesztést, kb. 50 milliárd forintnyi elmaradt terméskiesést lehet vele megtakarítani – fűzte hozzá a riportalany. Ide tartoznak még azok a nem számszerűsített kármegelőzések, amelyek a mezőgazdasági területeken kívüli ágazatokat érintik, például az ingatlanokat, az autókat, és az egyéb olyan értékes dolgokat, amelyeket tönkretehet egy hevesebb jégeső.


Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár a következőkről beszélt: – Nagyon izgalmas időszak elé nézünk, hiszen épp a hetekben kezdődik a területalapú támogatások, valamint a vidékfejlesztési program egyes előlegeinek kifizetése. Ezen túlmenően sok olyan pályázati felhívás jelent meg, amelynek hamarsapm megtörténik az eredményhirdetése. Elsősorban az állattartó telepekhez köthető pályázatokról hoztuk meg a döntéseket. A következő hetekben folyamatosan értesítjük a gazdákat a beruházás jellegű pályázatokról. Akár a borászat, vagy egyéb más mezőgazdasághoz köthető területeken születnek meg a döntések az ősz folyamán. A területalapú támogatás nagyon fontos a gazdák jövedelem biztosítása szempontjából, a beruházási támogatások pedig a versenyképesség növelése miatt, hiszen minél többet fejleszt egy mezőgazdasági vállalkozó, annál sikeresebben veszi fel a versenyt a hazai vagy akár a nemzetközi piacon – derült ki Kis Miklós Zsolt tájékoztatójából.

 

Beküldés dátuma: 2017. 11. 15.

További hírek

  • Előadás Csornán: Egyéni boldogság időskorban

    Mindig keressük meg az adott nap ajándékát, mely átsegíthet bennünket az időskor nehézségein – javasolta Világosné Rozsonits Erika, aki összefoglalta a Rábaközi Televíziónak a Csornai Írisz Nyugdíjas Egyesületnek tartott „Az időskor boldogsága” című előadását.

  • Tájékoztató a csornai képviselő-testület 2024. február 22-i üléséről

    Első napirendi pontban tárgyalta meg és fogadta el a képviselő-testület az önkormányzat 2023.

  • Járdák, utak felújítása Beleden

    Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

  • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

    Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

  • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

    Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

Hirdetés