Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Csapatban készülnek fel a vészhelyzetekre

Gyakorlat teszi a mestert! Sikeres komplex gyakorlaton vannak túl Beleden. A hivatásos katasztrófavédelmi szervek és a beledi polgári védelmi szervezet közös gyakorlata rámutatott arra, hogyan lehet hatékonyan együttműködni.

Komplex katasztrófavédelmi gyakorlatot tartottak április 10-én Beledben, melyen a Kapuvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség Hivatásos Tűzoltó-parancsnoksága, illetve a Csornai Katasztrófavédelmi Őrs hivatásos tűzoltó egységei, továbbá a beledi polgári védelem tagjai vettek részt.
Az elképzelt helyzetben egy vihar miatt történt hiba a villamosenergia-rendszerben, ezért a település egy részén megszűnt az áramszolgáltatás. A lakókat egy erre kijelölt befogadóhelyre kellett menekíteni. A katasztrófavédelmi szakembereknek a trafóházra dőlt fák eltávolítása volt a feladata – tudtuk meg Kiss László tűzoltó alezredes, iparbiztonsági felügyelő.

Németh György korábban nem volt hasonló helyzetben, ezért tapasztalatokkal sem rendelkezett. Szerinte a gyakorlat során akadtak hibák, de tanulni fognak belőlük, hogy legközelebb tökéletesebben teljesítsék a feladatokat. A közbiztonsági referens úgy gondolja, nem célszerű egy kézben tartani az egészet, több ember bevonásával kell megosztani a feladatokat. A csapatmunkában szükség van a katasztrófavédelem és a polgári védelem apparátusára.
Beledben kb. negyven fő a települési polgári védelmi szervezet létszáma. A legutóbbi gyakorlatra nyolc személyt hívtak be: az iskola vezetőségét, a tanár karból többeket, az óvodavezetőt, valamint az ifjúsági ház dolgozóit.
– Nem akartunk több embert kivenni a munkából. Jó ha ők begyakorolják a tennivalókat, mert szükséghelyzet esetén úgyis rájuk bíznánk a feladatokat.
A gyakorlati tennivalók mellett időt kell szakítani az események dokumentálására, mert bizonyos adatokat azonnal le kell jelenteni a polgármesternek és a katasztrófavédelemnek. Éles helyzetben nincs sok lehetőség a mérlegelésre, ezért plusz emberekkel lehet csak biztonságosan megoldani az esetlegesen bekövetkező vészhelyzetek elhárítását – hangzott az összegzésben.
A polgári védelem évente, kétévente egynapos képzést tart az állománynak, ami érinti a műszaki alakulatokat és a parancsnoki egységet, tehát mindenkit bevonnak az oktatásba.
– A mostani gyakorlat is meghozta az eredményét, mert akik ott voltak, azt mondták, hogy a megszerzett tudást át fogják adni a  többieknek, a pedagógusok pedig a gyerekeknek – mondta Németh György.

Beküldés dátuma: 2018. 04. 26.

Kapcsolódó hírek

További hírek