Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Bőven jutott a térségbe gazdaságélénkítő támogatás

Az Uniótól érkező pályázati pénzek nem önmagában létező euró milliókat, milliárdokat jelentenek, mert kőkemény magyar forint-milliárdok egészítik ki a hazai fejlesztésekre fordítható támogatásokat. Gyopáros Alpár a választókerületbe érkező támogatások felhasználásáról beszélt televíziónknak.

Gyopáros Alpár nagyon fontosnak tartja a választási ciklus során véghezvitt, a gazdaság megerősítését szolgáló beruházásokat. Az országgyűlési képviselő megjegyezte: Nem valósak azok az állítások, amelyek szerint az európai uniós támogatások nélkül Közép-Kelet-Európában, így Magyarországon meg sem valósulnának a fejlesztések. Az uniós források egy részét a hazai adófizetők pénzéből kapjuk vissza, melyhez jelentős kormányzati támogatások is társulnak.
– A mi térségünk sem panaszkodhat a jelentős gazdaságfejlesztési támogatások tekintetében – fogalmazott. A térségbeli vállalkozások egyre bátrabban vágnak bele a fejlesztésekbe, mert tudják, hogy szorgalmas, megbízható munkaerő áll rendelkezésre a térségben, továbbá motiváló tényező az utóbbi években befejezett infrastruktúra fejlesztés, számtalan útépítés. Az önkormányzatok a területfejlesztési program keretében végrehajtott ipari parki beruházásokkal, a zöldmezős részek ipari területté alakításával, közművesítéssel segítik a vállalkozásokat.

– Ha az egészségügyről beszélünk, szinte mindenkinek a kórházak állapota jut az eszébe – váltott témát az országgyűlési képviselő arra emlékeztetve, hogy az elmúlt években a csornai és a kapuvári intézmény egyenként kb. 3 milliárd forintot fordíthatott fejlesztésre, és a 2018-as esztendőben is folytatódik ez a tendencia. A Csornán és Téten épült új járóbeteg szakrendelő megnyugtató a páciensek ellátása szempontjából. Szintén sikerült jobb helyzetbe hozni az alapellátást, mert kormányzati és uniós támogatásból újult vagy újul meg például a bogyoszlói, bősárkányi, döri, höveji, kapuvári, osli, pusztacsaládi, rábacsécsényi, rábapordányi, szili és szilsárkányi orvosi rendelő. A súlyos orvoshiány pótlására a kormány emelte az alapellátást végzők ún. praxispénzét. Gyopáros Alpár szerint a tartósan megüresedett háziorvosi állások egy része nem csupán finanszírozási okokra vezethetőek vissza, mert a hiányos, elavult eszközök és a leromlott épületek is elveszik a kedvét az érdeklődőknek, ezért is fontos minden ilyen fejlesztés.

Az egészségügy mellett kiemelten fontos az oktatás színvonala, amit a kormány a városi és a községi iskolák karbantartásával, eszközállományának cseréjével igyekezett orvosolni. Mások mellett Bezin, Bogyoszlón, Győrsövényházon, Rábacsécsényben is várható iskolafelújítás. A térség szempontjából központi szerepet betöltő téti intézményben és tagiskoláiban több mint 700 millió forintos beruházás indulhat, Beledben pedig 140 millió forintot fordíthatnak az épületek korszerűsítésére.

A nyilatkozó cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint hazánkban kizárólag uniós forrásból kerül sor az fejlesztésekre. Példaként említette a tervezett tanuszodaprogramot, mely hazai pénzből valósul meg. Január végéig a nemzeti fejlesztési miniszter asztalán lesznek Csorna, Kapuvár és Tét helyszínjavaslatai, a döntést követően elindulhat az uszodák építésének előkészítése. A tankerület saját büdzséjéből 120 millió forintos fejlesztésre készül az idei esztendőben. Például Bágyogszováton 6 millió forintból állítják helyre a villamosberendezéseket, Farádon ugyanennyiből a mosdókat újítják fel, Kónyban 14 milliót költenek a kazáncserétől kezdve a tornaszoba rendbetételére, Rábapordányban ablakcsere várható 4 millió forintból.

2018 első hónapjaiban tovább folytatódik a kormány útépítési programja: újabb 64 kilométer hosszú gyorsforgalmi út készül Csornától Kapuvárig, onnan pedig az osztrák határig. 2019 elején tovább épül a Győrt és Pápát összekötő 2x2 sávos új 83-as főút.

Egyik évről a másikra nem lehet több száz milliárdot költeni a gyorsforgalmi utakra, valamint a teljes mellékúthálózatra – magyarázta Gyopáros Alpár. A jelenlegi becslések szerint csak a Rábaközben és Sokoróalján meghaladná a 300 milliárd forintot a mellékúthálózat rendbe tétele – indokolta előbbi állítását. Jó féléves csúszásban van, de hamarosan elindul a Szany felé vezető, Pápa–Szilsárkány közti, az Enese–Tét–Lébény, valamint a Farád–Mihályi–Gyóró, illetve az észak-déli irányba Kapuvárig húzódó 8611-es közutak egy-egy szakaszának felújítása.
A Belügyminisztérium 2017 decemberében közel félmilliárdos csomaggal „ajándékozta” meg a választókerületet. A támogatásból a települések kétharmadán megújulnak a belterületi utak és járdák az idei esztendő első felében.

Gyopáros Alpár szerint az ellenzéki pártok politikai kérdést csináltak a csornai napelemgyár ügyéből, ezért a szocialisták és a Jobbik egyfajta ellendrukkerként inkább gátolnák, mint segítenék a munkahelyteremtő beruházás folytatását. – A légből kapott vádakat határozottan visszautasítom, mert ennek a fejlesztésnek igenis van létjogosultsága. Nyilván tisztában vagyok azzal, hogy több éves csúszásban van, de a mai napig hiszek abban, hogy az üzem el fog indulni az eredetileg tervezett termeléssel.

 

A Fidesz ütemszerűen halad a közelgő tavaszi parlamenti választásokat megelőző kampányra. 2017 végén a helyi szervezetek meghozták javaslataikat az országgyűlési képviselőjelölt személyére, januárban pedig az országos választmánya dönt a képviselőjelöltek személyéről. A törvény értelmében április vagy május hónapban, vasárnapi napon lesznek az országgyűlési választások. A dátumról a végső döntést dr. Áder János köztársasági elnök hozza meg.

Beküldés dátuma: 2018. 01. 10.

Kapcsolódó hírek

További hírek

  • Előadás Csornán: Egyéni boldogság időskorban

    Mindig keressük meg az adott nap ajándékát, mely átsegíthet bennünket az időskor nehézségein – javasolta Világosné Rozsonits Erika, aki összefoglalta a Rábaközi Televíziónak a Csornai Írisz Nyugdíjas Egyesületnek tartott „Az időskor boldogsága” című előadását.

  • Tájékoztató a csornai képviselő-testület 2024. február 22-i üléséről

    Első napirendi pontban tárgyalta meg és fogadta el a képviselő-testület az önkormányzat 2023.

  • Járdák, utak felújítása Beleden

    Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

  • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

    Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

  • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

    Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

Hirdetés